Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσρις ώρες η πρώτη επίσημη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ.Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ),Ματίας Μορς(ΕΕ) καιΚλάους Μαζούχ(ΕΚΤ) για την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση από τον Φεβρουάριο του 2012 που συμφωνήθηκε το Μνημόνιο 2. Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος δηλώνει ότι «τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας γίνονται πλέον εμφανή», θα επιστρατεύσει σειρά επιχειρημάτων στον νέο γύρο συναντήσεων με την τρόικα με στόχο να αποφύγει τον σκόπελο των νέων δημοσιονομικών μέτρων και κυρίως την ψήφιση μέτρων 4 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Από την άλλη πλευρά η τρόικα θα ελέγξει με κάθε λεπτομέρεια την τήρηση του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.
Τι θα πει όμως ο υπουργός Οικονομικών; Κατ’ αρχάς θα τονίσει ότι η μείωση του ΑΕΠ περιορίστηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο 3,8%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,6%. Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Στουρνάρας προβλέπει ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα συγκρατηθεί τελικά σε ετήσιο επίπεδο στο 3,8%, έναντι 4,2% που προέβλεπε η τρόικα. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσει στην τρόικα ότι σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το β’ τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ εμφάνισε αύξηση για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης.
Ωστόσο το βασικό επιχείρημα του κ. Στουρνάρα για να αποκρούσει νέα μέτρα θα είναι ότι η απόσταση που έχει διανύσει η Ελλάδα είναι τεράστια και πρωτοφανής, καθώς το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές αποτέλεσμα (προκύπτει αφού ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της ύφεσης) «έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ από το 2009 ως σήμερα», κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε καιρό ειρήνης!
Στην ίδια κατεύθυνση θα τονίσει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε δραστικά τα τελευταία χρόνια: «Το 2008 το έλλειμμα αυτό ήταν 14% του ΑΕΠ, δηλαδή γύρω στα 28 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι περίπου μηδενικό» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας για τον τουρισμό, θα παραθέσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά για το επτάμηνο του έτους κατά περίπου 22%, δίνοντας σήμα ανάκαμψης για την πραγματική οικονομία.
Ατζέντα τριών φάσεων


Ωστόσο οι διαπραγματεύσειςκυβέρνησης – τρόικας δεν θα είναι εύκολες. Θα πραγματοποιηθούν σε τρία στάδια, καθώς αρχικάαναμένεται να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των τεσσάρωνπροαπαιτούμενων για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης ύψους 1 δισ.ευρώ (αμυντικές βιομηχανίες και ΛΑΡΚΟ, οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠκαι ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων).
Επίσης, αναμένεται να προσδιοριστεί το ύψος της ύφεσης εφέτος (τοχαμηλότερο ποσοστό επηρεάζει θετικά το έλλειμμα και το χρέος), αλλάκαι να οριστικοποιηθεί η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος (σύμφωναμε τον υπουργό Οικονομικών θα υπάρξει, έστω καιμικρό, πλεόνασμα).

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επανέλθουνμετά τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου τα τεθούν τα ζητήματα τουΜεσοπρόθεσμου Πλαισίου, του δημοσιονομικού κενού και τηςεπικαιροποίησης του μνημονίου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στοτρίτο στάδιο, που προσδιορίζεται χρονικά για τους τελευταίουςδύο μήνες του έτους και θεωρείται το πλέον κρίσιμο, θα γίνει ηδιαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα τουδημόσιου χρέους.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 20 Σεπτεμβρίου 2013

HeliosPlus