«Ασπίδα προστασίας» απέναντι στον παραλογισμό της πλήρους απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων που ζητεί η τρόικα έχει αναλάβει να υψώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, επιχειρώντας να βοηθήσει ώστε να λειτουργήσει ομαλά η αγορά των μισθώσεων και παράλληλα να εξουδετερώσει τις ακρότητες που σήμερα επικρατούν σε αρκετές περιπτώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο έχει υποβληθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην τρόικα ένα πακέτο βασικών προτάσεων στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών και, όπως έλεγαν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, «έχουν καταλαγιάσει, προς το παρόν τουλάχιστον, ο οίστρος των στελεχών της τρόικας και η επιμονή τους για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς». Δεδομένου ότι η κατάληξη των σχετικών συζητήσεων πρόκειται να αποτυπωθεί σύντομα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συγκεκριμένες διατάξεις, είναι προφανές πως οι ημέρες είναι «πονηρές».
Σύμφωνα λοιπόν με τις υπάρχουσες πληροφορίες και προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ομαλό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς των εμπορικών μισθώσεων και της επαγγελματικής στέγης, το υπουργείο Ανάπτυξης πρότεινε το σύστημα των «δύο ταχυτήτων». Ειδικότερα, στην «πρώτη ταχύτητα» των ακινήτων θα βρίσκονται εκείνα που ενοικιάζονται με υψηλά μισθώματα. «Κόκκινη γραμμή» θα είναι το ποσό των 50.000 ευρώ, που θα αντιστοιχεί στο σύνολο των μηνιαίων μισθωμάτων ετησίως. Ετσι από 50.000 ευρώ και άνω οι μισθώσεις δεν θα έχουν ελάχιστη χρονική διάρκεια.
Η «δεύτερη ταχύτητα» θα αφορά τα μισθώματα κάτω των 50.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συμβάσεις θα έχουν εξαετή χρονικό ορίζοντα και θα παρέχεται η δυνατότητα παράτασης για άλλα έξι χρόνια. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των επιτροπών φιλικού διακανονισμού, οι οποίες ανήκουν στις περιφέρειες και έχουν περιέλθει σε αχρηστία, διότι δεν καταβάλλεται στους συμμετέχοντες η ελάχιστη συμβολική αμοιβή που ορίζεται. Υπάρχει η δυνατότητα αυτές οι επιτροπές να επανεργοποιηθούν και να αξιοποιηθούν για την επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και εμπόρων.
Παρατηρητήριο Ακινήτων


Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία Παρατηρητηρίου Ακινήτων, διότι, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, «κανένας σήμερα δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην αγορά των ακινήτων». Μάλιστα το Παρατηρητήριο μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου του Εμπορίου, το οποίο είναι υπό σύσταση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να εξισορροπήσει μεταξύ των συμφερόντων των ιδιοκτητών ακινήτων που επιθυμούν την πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων και των εμπόρων που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένα στοιχειώδες πλαίσιο προστασίας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι σε υπόμνημά της που έδωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στους εκπροσώπους της τρόικας με τους οποίους συναντήθηκε, αλλά και στον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, προτείνει μεταξύ άλλων να μην τροποποιηθούν οι ισχύουσες μισθώσεις και να προβλέπεται προστασία των νέων μισθώσεων, όχι μικρότερη των έξι χρόνων –εκτός από ακίνητα που ανήκουν σε ιδρύματα, κληροδοτήματα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, για τα οποία η ελάχιστη διάρκεια προστασίας πρέπει να είναι 12 χρόνια.
Ο μισθωτής μπορεί για σοβαρούς λόγους να καταγγείλει τη σύμβαση έξι μήνες νωρίτερα, με συστημένη επιστολή, οι μισθώσεις των έξι ετών για όλες τις δραστηριότητες και των 12 ετών για ειδικές περιπτώσεις να ανανεώνονται αυτόματα για άλλη μία εξαετία ή δωδεκαετία αντιστοίχως –εκτός αν έχει δοθεί ειδοποίηση για τη λήξη της σύμβασης προ έξι και 12 μηνών αντιστοίχως. Και όταν γίνεται καταγγελία, που δεν οφείλεται σε δυστροπία ή σε παράβαση συμβατικών όρων, ο μισθωτής να έχει λαμβάνειν από τον ιδιοκτήτη έξι μισθώματα για τις γενικές μισθώσεις των έξι χρόνων και 12 μισθώματα για τις ειδικές μισθώσεις των 12 χρόνων.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 20 Σεπτεμβρίου 2013

HeliosPlus