Σε 100 ημέρες η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε. για το Α΄ εξάμηνο 2014 σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.
Όπως ήδη έχει καθορισθεί, οι άξονες προτεραιότητας της Ελληνικής Προεδρίας θα είναι οι εξής: Η ανάπτυξη και η απασχόληση, η βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και η θωράκιση της ΟΝΕ, η προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα ανθρώπινης κινητικότητας και η μετανάστευση και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών με την ευρωπαϊκή ιδέα σε συνδυασμό με την αναχαίτιση των όποιων αντιδημοκρατικών τάσεων. Παράλληλα η Ελληνική Προεδρία καλείται να προωθήσει θέματα σχετικά με τη θαλάσσια πολιτική (σε συνεργασία και με την Ιταλία η οποία θα παραλάβει τη σκυτάλη της Προεδρίας από την Ελλάδα), την επιχειρηματικότητα των νέων με την έκδοση συμπερασμάτων του Συμβουλίου των υπουργών έως το τέλος Μαίου 2014 και τη σύναψη του δεύτερου προγράμματος για τον αθλητισμό που θα καλύπτει το χρονικό διάστημα 2014-2017.
Επίσης κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας θα πρέπει να προωθηθούν θέματα σχετικά με την εποπτεία των τραπεζών, τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τις πολιτικές απασχόλησης, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την ανταγωνιστικότητα, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την έρευνα και την καινοτομία και την ενέργεια. Ιδιαίτερα για την ενέργεια η Ελληνική Προεδρία καλείται να αναπτύξει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ε.Ε. και της οριστικοποίησης των έργων που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του νέου δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020.
Τρία ευρωπαικά Συμβούλια
Τα τρία Ευρωπαϊκά Συμβούλια (Σύνοδοι Κορυφής) θα πραγματοποιηθούν τελικά κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. (Προεδρία Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε.) και συγκεκριμένα στις 13 και 14 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, στις 20-21 Μαρτίου και στις 26 και 27 Ιουνίου.

Ωστόσο και τα τρία αυτά Ευρωπαϊκά Συμβούλια θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα ή κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας όπως γινότανε στις τέσσερις προηγούμενες Ελληνικές Προεδρίες. Θα πραγματοποιηθούν όμως στην Αθήνα, κυρίως, περίπου 150 συναντήσεις Κοινοτικών παραγόντων και εκπροσώπων των Θεσμικών Οργάνων της Ε.Ε., γεγονός που υπαγορεύει μια πολύ σωστή οργάνωση, τήρηση των διπλωματικών αρχών και κανόνων, εφαρμογή της διπλωματικής δεοντολογίας και φυσικά <δρακόντεια μέτρα> ασφαλείας.

Το Ζάππειο Μέγαρο θα υποδεχθεί τις περισσότερες από τις 150 συναντήσεις, αφού προηγουμένως ανακαινισθεί, σύμφωνα με τις ανάγκες πραγματοποίησης των συζητήσεων των Κοινοτικών παραγόντων, τις ανάγκες διαπιστεύσεων και διερμηνείας και φυσικά της ασφάλειας των συμμετεχόντων. Κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο θα είναι η διάσκεψη της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κολέγιο Επιτρόπων) στις 7 Ιανουαρίου 2014.

Προετοιμασία
Περίπου 100 ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων της Ελληνικής Προεδρίας, απομένουν να γίνουν πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα με έλλειμμα διπλωματικών υπαλλήλων στα κεντρικά του υπουργείου Εξωτερικών. Το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να καλυφθεί το συντομότερο δυνατό για την απρόσκοπτο λειτουργία της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά οι διπλωματικοί δεν είναι πρόθυμοι να μετακινηθούν <από το εξωτερικό στο εσωτερικό>. Παράλληλα έχει αποφασισθεί να προσληφθούν 25 άτομα για την κάλυψη των αναγκών της Προεδρίας.
Όχι στις εκλογές
Πάντως για τους υπεύθυνους της προετοιμασίας της Ελληνικής Προεδρίας <ο φόβος και ο τρόμος> είναι το ενδεχόμενο να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές κατά τη διάρκεια του Α΄εξαμήνου 2014. Εάν και το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στο διάστημα αυτό θεωρείται σχεδόν απίθανο, η ιδέα τρομάζει τους υπεύθυνους έστω και εάν αυτές συμπέσουν με τις ευρωεκλογές που διεξαχθούν στις 22-25 Μαίου. Οι ευρωεκλογές αναμένεται να έχουν επιπτώσεις και στις πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας, ακόμα και ανακατατάξεις σε επίπεδο συνεργασιών των ελληνικών κομμάτων, ενώ δεν αποκλείεται και ο μερικός αναπροσδιορισμός θέσεων και κατευθύνσεων κάποιων κομμάτων. Συνεπώς δεν χρειάζονται <πρόσθετες αναταράξεις> στο πολιτικό επίπεδο, λένε οι αρμόδιοι για την Προεδρία , αλλά βεβαίως οι αποφάσεις λαμβάνονται από άλλους…
Πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας χαρακτηρίζει την επικείμενη προεδρία <λιτή, λειτουργική, αξιοπρεπή>. Η προεδρία αναμένεται να κοστίσει λιγότερα από 50 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό συγκρίνεται με τις δαπάνες της προηγούμενης προεδρίας που ανήλθαν σε 75 εκατ. ευρώ.
Η 5η Ελληνική Προεδρία διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες, κυρίως για τους εξής λόγους:
-Πρώτον, διότι όπως προαναφέρθηκε, δεν θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.
-Δεύτερον, διότι η προεδρία αυτή θα ασκηθεί κατά τη διάρκεια της πιο κρίσιμης χρονικής περιόδου για την Ε.Ε., η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως στην περιφέρεια που μαστίζεται από την ανεργία.
-Τρίτον, διότι η προεδρία καλείται να προωθήσει το όλο νομοθετικό έργο που της αντιστοιχεί σε διάστημα μόνον 3 μηνών και όχι έξι όπως έγινε με προηγούμενες προεδρίες, διότι από τις αρχές Απριλίου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο και αφορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά εδώ και πολλούς μήνες ποια θα είναι η ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας. Και τούτο διότι εδώ και πολλούς μήνες η Ελλάδα συμμετέχει στη λεγόμενη <Προεδρική Τριάδα> που την αποτελούν η Ιρλανδία (που άσκησε τα καθήκοντα της προεδρίας το Α΄εξάμηνο τρέχοντος έτους), η Λιθουανία (που ασκεί τώρα τα καθήκοντα αυτά) και η Ελλάδα που αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2014. Πρόκειται για το 18μηνο πρόγραμμα που κατήρτισαν οι προαναφερόμενες χώρες σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να βοηθήσει την προεδρία της Λιθουανίας να εκτελέσει μεγάλο μέρος του 18μηνου προγράμματος, ώστε να μην έχει φόρτο όταν αναλάβει τα καθήκοντα της προεδρίας.