Συνεχίζεται η βουτιά των επιτοκίων στις καταθέσεις, τα οποία τους τελευταίους μήνες έχουν «προσγειωθεί» βίαια, με την πτώση να φτάνει ακόμη και τις δύο μονάδες σε σχέση με πέρυσι την άνοιξη.

Πλέον, ακόμη και για σχετικά μεγάλα ποσά, άνω δηλαδή των 50.000 ευρώ, το μεικτό επιτόκιο φτάνει οριακά τα επίπεδα του 3%, όταν για το ίδιο ποσό πέρυσι την άνοιξη οι τράπεζες έδιναν ακόμα και 5% στις προθεσμιακές καταθέσεις. Όσο για μικρότερα ποσά, για καταθέσεις άνω των 10.000 ευρώ το επιτόκιο διαμορφώνεται οριακά στο 2,5%, πάντα πριν από τη φορολόγηση των τόκων, ενώ για ακόμη χαμηλότερες καταθέσεις είναι ζήτημα αν οι τράπεζες θα δώσουν μεικτά επιτόκια της τάξης του 2%.

Οι τράπεζες ήδη επικοινωνούν στους πελάτες τους ότι επίκεινται και νέες μειώσεις ώστε να προλάβουν να «κλειδώσουν» ακόμη και τώρα όσο το δυνατόν πιο υψηλά επιτόκια.

Όπως αναφέρουν πάντως κύκλοι της τραπεζικής αγοράς, η ραγδαία πτώση των επιτοκίων ήταν αναμενόμενη μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μια και η αποκλιμάκωση στο κόστος χρήματος ήταν από τις βασικές επιταγές της τρόικας.

Όπως λένε, δεν ήταν λογικό οι τράπεζες να αντλούν ρευστότητα με επιτόκια ακόμη και 0,5% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ίδια στιγμή να δίνουν – έστω και ονομαστικά – επιτόκια 4% ή και 5% στους καταθέτες. Επίσης, ειδικά σε παλαιά στεγαστικά δάνεια, τα οποία βασίζονται στο επιτόκιο της ΕΚΤ, υπήρχε το φαινόμενο οι δανειολήπτες να πληρώνουν ονομαστικό επιτόκιο 2% ή 2,5% (επιτόκιο ΕΚΤ 0,5% πλέον περιθωρίου 1,5% ή 2%) και την ίδια στιγμή να τοκίζουν τα χρήματά τους με το διπλάσιο επιτόκιο.