Ο κ. Γεώργιος Στασινόπουλος ερωτά:
«Κατά πόσο η αναστολή εφαρμογής πόθεν έσχες για αγορά ακινήτου που λήγει στις 31.12.2013 ισχύει και στην περίπτωση που Ελληνας κάτοικος Ελλάδος αγοράσει ακίνητο στο εξωτερικό;».
Απάντηση: Η αναστολή του πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτων και την ανέγερση οικοδομών δόθηκε προκειμένου να τονωθεί η εσωτερική αγορά ακινήτων η οποία έχει υποστεί καθίζηση. Η διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 28 του Ν. 3986/2011 με την οποία νομοθετήθηκε η αναστολή δεν αναφέρει αν η αναστολή αφορά ακίνητα που αγοράζονται οπουδήποτε. Κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς αδιανόητο για ποικίλους λόγους. Αποψη της στήλης είναι ότι η αναστολή που δόθηκε στην εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτων αφορά ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Υποβολή νέου Ε9 για τα ακίνητα
Ο κ. Λέανδρος Μυρόπουλος ερωτά:
«Παρακαλώ να τύχω σχετικής απάντησης στο παρακάτω πρόβλημα αναφορικά με υποβληθείσα δήλωσή μου (Ε9) για ακίνητα:
Εχω κάνει δωρεά στον ανεψιό μου το 2010 τα μερίδιά μου από ορισμένα ακίνητα (πατρικό σπίτι, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά.) στο χωριό μου με βάση τις προβλεπόμενες νομικές διατάξεις. Το 2011 υπέβαλα στη ΔΟΥ σχετική δήλωση (Ε9) έντυπη για τη διαγραφή αυτών από τη δική μου κυριότητα. Φέτος όμως που υπέβαλα φορολογική δήλωση 2013 ηλεκτρονικά διαπίστωσα με έκπληξη ότι τα παραπάνω προς διαγραφή μερίδια ακινήτων μου δεν έχουν ακόμη διαγραφεί. Σε ερώτησή μου στην Εφορία δεν έλαβα σαφή απάντηση. Αντίγραφο του Ε9 με το οποίο είχα κάνει τις σχετικές διαγραφές έχω στο αρχείο μου δεόντως υπογεγραμμένο και σφραγισμένο. Παρακαλώ για σχετική διευκρίνιση εκ μέρους σας προς άρση της σχετικής δικαίας απορίας μου.
Σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου υπουργού φέτος θα έπρεπε να υποβάλουν Ε9 (μέχρι 15.9.2013) όλοι οι κατέχοντες ακίνητα, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποβάλει ή όχι πρότερον. Τελευταία όμως πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ανακλήθηκε αυτή η υπουργική απόφαση. Αληθεύει;».
Απάντηση: Το έντυπο Ε9 του 2013 θα υποβληθεί εφόσον υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή ή οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Εφόσον δεν έχει αποτυπωθεί η διαγραφή των περιουσιακών στοιχείων που κάνατε με το Ε9 του 2011, η άποψη της στήλης είναι να υποβάλετε εφέτος νέο Ε9.

Προσδιορισμός εισοδήματος τεκμαρτώς
Ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζίδης ερωτά:
«Εχω κάνει αίτηση για αναπηρική σύνταξη από τις 18.1.2012 λόγω (bypass) και μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει τίποτα. Στη φορολογική μου δήλωση που έκανα πριν από μερικές ημέρες δήλωσα τα εξής: Επίδομα ασθενείας 1.965,04 ευρώ, δαπάνη αγοράς αγαθών 3.766,02 ευρώ, αυτοκίνητο του 1996, κυβ. 1.392 (έτ. αντικ. δαπάνη 2.600 ευρώ). Δαπάνη ενοικίου 1.760,82 ευρώ, μιας και έχω πληρώσει μόνο 6 μήνες (μονοκατοικία, 90 τ.μ.). Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό 349,53 ευρώ. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Αφού δεν πήρα τίποτα για τη σύνταξη τι πρέπει να κάνω; Καταλαβαίνετε ότι έχω πρόβλημα επιβίωσης έπειτα από τόσο καιρό αναμονής και μου είναι αδύνατο να πληρώσω οποιοδήποτε ποσό. Και τι θα γίνει όταν βγει η σύνταξη; Θα πρέπει να ξαναφορολογηθώ;».
Απάντηση: 1. Το εισόδημά σας προσδιορίστηκε τεκμαρτώς με βάση την αντικειμενική δαπάνη του ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου καθώς και της κατοικίας, στις οποίες δαπάνες προστέθηκε η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης. 2. Αν η σύνταξη σας καταβληθεί εντός του 2013 έχετε τη δυνατότητα είτε να υποβάλετε συμπληρωματική δήλωση είτε να συμπεριλάβετε το ποσό που θα σας καταβληθεί στη δήλωση του 2014 μειωμένο κατά 20%.
Δήλωση κτισμάτων εκτός σχεδίου
Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος μας έστειλε μακροσκελή επιστολή η οποία δεν μπορεί να δημοσιευθεί στο σύνολό της:
«Σας γράφω διότι έχω πρόβλημα με τη συμπλήρωση του Ε9 για ένα αγροτεμάχιο πάνω στο οποίο υπάρχει κτίσμα αυθαίρετο του οποίου η υπαγωγή στο Ν. 4014 ολοκληρώθηκε εντός του 2012.
Αναλυτικότερα στο αγροτεμάχιο αυτό που ανήκε στη σύζυγό μου χτίστηκε ένα αυθαίρετο κτίριο που αποτελείται από υπόγειο – ισόγειο και 1ο όροφο. Το αυθαίρετο χτίστηκε το 1992 και μετά το σταμάτημα των εργασιών το 1992 εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα στο στάδιο του σκελετού από μπετόν και με χτισμένους τους τοίχους από τούβλα. Η κάθε επιφάνεια είναι περίπου 75 τ.μ. για το υπόγειο, 75 τ.μ. για το ισόγειο και 75 τ.μ. για τον 1ο όροφο. Σημειωτέον ότι το αγροτεμάχιο είναι 1.200 τ.μ. και εξακολουθεί να είναι αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ζώνης οικισμού και δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Εξακολουθεί δηλαδή να είναι αγροτεμάχιο όπως και το 1992.
Σκεφτήκαμε ότι ο Ν. 4014/2011 θα μας επέτρεπε να νομιμοποιήσουμε την αυθαίρετη αυτή κατασκευή του 1992 και αναθέσαμε σε έναν πολιτικό μηχανικό τη σχετική διαδικασία. Ετσι το 2012 ολοκληρώθηκε η υπαγωγή του ακινήτου στον εν λόγω νόμο και έχουμε στα χέρια μας τη βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής του ΥΠΕΚΑ.
Θα μας υποχρεώσετε λέγοντάς μας πώς να δηλώσουμε αυτό το ακίνητο στο Ε9.
Πάντως αν πρέπει να βάλουμε το κτίσμα στον Πίνακα 2 μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι δεν βρήκαμε πού θα μπορούσαμε να γράψουμε ότι πρόκειται για ημιτελές κτίσμα (ενώ στον Πίνακα 1 υπάρχει η στήλη 10 που θα μπορούσαμε να βάλουμε κωδικό 99 για το ημιτελές κτίσμα)».
Απάντηση: Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών τα κτίσματα όλων των κατηγοριών των εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών καταχωρούνται στον πίνακα 1 του Ε9 και αναγράφονται στη στήλη 9 με τον αντίστοιχο κωδικό της κατηγορίας που ανήκουν, ενώ τα γήπεδα – εκτάσεις αυτών των ακινήτων γράφονται στον πίνακα 2 ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται, δηλαδή αρδευόμενη έκταση, δασική έκταση κτλ. Αυτονόητο είναι ότι στον πίνακα 1 του εντύπου Ε9 θα συμπληρωθεί και ο κωδικός 99 «κτίσμα υπό ανέγερση».
Βεβαίωση παρακράτησης φόρου
Η κυρία Αρτεμις Χιουίδου ερωτά:
«Είμαι δημοσιογράφος και δούλεψα μόνο με μπλοκάκι το 2012, όπου φαίνεται ότι πλήρωσα ΦΠΑ 23% (έχουν γίνει οι σχετικές δηλώσεις) και μου έγινε και παρακράτηση 20%.
Ο εργοδότης μου το 2012 δεν έδωσε βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου σε όσους πληρώνονταν με μπλοκάκι (Οι βεβαιώσεις που εκδόθηκαν στους μισθωτούς είναι υπογεγραμμένες από εκκαθαριστή.) Τι προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για τέτοιες περιπτώσεις, για να μη χάσουμε όσες παρακρατήσεις έχουμε δώσει;
Εχω προσπαθήσει να πάρω τηλέφωνο το υπουργείο Οικονομικών, Διεύθυνση Εισοδήματος, αλλά δεν απαντά κανείς σε όποια τηλέφωνα και να καλέσω. Εχω επίσης ζητήσει από τον Συνήγορο του Πολίτη να εξετάσει την περίπτωσή μου, που δεν πρέπει να είναι σπάνια, όσον αφορά τις βεβαιώσεις, μήπως υπάρχει κάποια εγκύκλιος που απαντά στο θέμα.
Ξέρετε τι μπορούμε να κάνουμε ή πού να απευθυνθούμε; Θεωρείται πρόβλημα του φορολογουμένου αν το κράτος δεν έχει εισπράξει τις παρακρατήσεις ή ένας εργοδότης δεν τις έχει αποδώσει;».
Απάντηση: Προφανώς ο εργοδότης σας δεν απέδωσε στο Δημόσιο τους φόρους που παρακράτησε. Θα πρέπει εγγράφως να απευθυνθείτε στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών και ακόμη να κινηθείτε με τη δικαστική οδό.
Δήλωση ημιυπαίθριου που έχει τακτοποιηθεί
Ο κ. Βασίλης Σκαρλάτος ερωτά:
«Σε εντός σχεδίου κτίριο με νόμιμη άδεια τακτοποιήθηκε ημιυπαίθριος Ν. 3843 και αυθαίρετη κατασκευή 6 τ.μ. Ν. 4014, πληρώθηκαν και έγινε περαίωση. Πρέπει να περιληφθούν στο Ε9; Υπάρχει προθεσμία για το Ε9 μέχρι 15.9;».
Απάντηση: Θα πρέπει να υποβληθεί νέο έντυπο Ε9 και να διορθωθεί το εμβαδόν του κτίσματος. Η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε9 2013 είναι η 15.9.2013. Προθεσμία η οποία είναι πολύ πιθανόν να παραταθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ