Οι ευρωβουλευτές με συντριπτική πλειοψηφία (612 υπέρ, 55 κατά και 19 αποχές) ενέκριναν, κατά τη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο, την έκθεση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου αναφορικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη νεολαία.

Η έκθεση μεταξύ άλλων εστιάζει σε μέτρα για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων, στην ανεπαρκή ή λανθασμένη αξιοποίηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και στην αύξηση των επενδύσεων στη γνώση, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή, συμπεριλαμβάνονται προτάσεις όπως:

Αύξηση και καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την νεολαία κατά το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. (2014-2020).

Φοροελαφρύνσεις για τους νέους.

Προτάσεις για την διεύρυνση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τους νέους».

Δημιουργία «δικτύου προστασίας» σε νέες επιχειρήσεις (start-ups) και παροχή πλήρους στήριξης (χρηματοδοτική, συμβουλευτική, τεχνική) από την Ε.Ε. σε κάθε στάδιο υλοποίησής τους.

Πρόταση για τη χρηματοδότηση μιας νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την στήριξη της εκπαίδευσης και της απασχόλησης υπό τον τίτλο «Κανένας νέος χωρίς εκπαίδευση. Κανένας νέος εκτός αγοράς εργασίας».

Ευέλικτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης.

Στοχευμένες επενδύσεις για την σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Εμπλοκή των ευρωπαϊκών πολιτικών στις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τους νέους αναφορικά με τις ανάγκες τους.

Διεύρυνση της συμμετοχής των νέων στον ευρωπαϊκό διάλογο.

Στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια έλαβαν τον λόγο περίπου εξήντα ευρωβουλευτές, παρουσία του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης, Λάσλο Άντορ.