Η κυπριακή κυβέρνηση βρέθηκε στο Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο με «το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι από τη σύνοδο των G-20 άρχισε να διαμορφώνεται μία νέα τάση για λύση των προβλημάτων των τραπεζών και ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε σαν πειραματόζωο.

Ο κύπριος πρόεδρος, ο οποίος κατέθεσε ως τεκμήριο φάκελλο με έγγραφα, χαρακτήρισε στάση ευθύνης την αποδοχή του κουρέματος των καταθέσεων, αφού σε διαφορετική περίπτωση, υποστήριξε, κινδύνευε με χρεοκοπία το κράτος και η παρουσία της Κύπρου εντός της ΕΕ.

«Βρέθηκα προ του διλήμματος να πω ένα ηρωικό ‘όχι’ για λίγα 24ωρα ή να αποδεχθώ και να πάρω στάση ευθύνης με πολιτικό κόστος» είπε ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη με όσα παρέλαβε από την διακυβέρνηση Χριστόφια να καταβάλει 19 δισ. ευρώ στους ασφαλισμένους καταθέτες των δύο τραπεζών και άλλα 11,4 δισ. ευρώ για τον ELA.

Σε ερώτηση του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, Γιώργου Πική, για τη στάση της Ελλάδος στο Eurogroup ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι η Ελλάδα ήθελε να βοηθήσει, αλλά δεν μπορούσε να ασκήσει αποτελεσματική παρέμβαση, γιατί βρίσκεται και αυτή σε δυσχερή θέση.

Αναφορικά με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι έπρεπε η κυπριακή κυβέρνηση να το εγείρει και να τονίσει τις επιπτώσεις του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων για την κυπριακή οικονομία. Πρόσθεσε ότι, όταν ο ίδιος ανέλαβε την προεδρία, σε συννενόηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Κύπρος κέρδισε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Σε ερώτηση για τους λόγους που οδήγησαν στην τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης την απέδωσε στην ατολμία, φοβία για πολιτικό κόστος και ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης Χριστόφια. Τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης πολύ πριν από το καλοκαίρι του 2012.

Ο κύπριος πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να τοποθετηθεί στο θέμα των πληροφοριών, που είδαν το φως της δημοσιότητας για εξ αγχιστείας συγγενείς του, οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό προ του κουρέματος καταθέσεων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Πικής δήλωσε ότι δεν θα του επιτραπεί να αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα, καθώς δεν αποτελεί αντικείμενο της έρευνας.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έδωσε ουδεμία πληροφόρηση για το κούρεμα καταθέσεων.

«Υπάρχουν προοπτικές»

Μετά την κατάθεσή του, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν προοπτικές για έξοδο της κυπριακής οικονομίας από την κρίση, εάν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει την τεράστια σημασία που έχει η ορθή και έγκαιρη διερεύνηση των γεγονότων για την κατάσταση της οικονομίας και η απόδοση ευθυνών εκεί όπου ανήκουν. Διαφορετικά, τόνισε, η κοινωνία θα γυρίσει την πλάτη και θα απαξιώσει το πολιτικό σύστημα. Την κοινωνία, συνέχισε, δεν την ενδιαφέρουν οι κομματικές τακτικές και αντιπαραθέσεις, αλλά ζητά απαντήσεις για το πως αυτή η ευημερούσα χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας καθώς και με ποιούς τρόπους θα αντιμετωπίσουμε τα όσα προβλήματα σήμερα βιώνουμε.
Εξάλλου, σε δήλωση που κατατέθηκε στην Επιτροπή ως τεκμήριο ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει:

«Την 1η Μαρτίου παρέλαβα μια ωρολογιακή βόμβα με προκαθορισμένο το χρόνο πυροδότησής της και οι ενώπιον μου επιλογές ήσαν δυο. Ή την αφήνω να εκραγεί με καταστροφικές συνέπειες του συνόλου της επικράτειας ή προχωρώ σε ελεγχόμενη έκρηξη με οδυνηρές μεν συνέπειες, αλλά με ανοικτές τις προοπτικές διάσωσης και ανάκαμψης».

Η δήλωσή συνοδεύεται από τρία έγγραφα: Το πρώτο αφορά τα γεγονότα και τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης μέχρι την 1η Μαρτίου 2013, καθώς και τις ενέργειες του ως αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης κατά την εν λόγω περίοδο. Το δεύτερο αναφέρεται στις πολιτικές και τις αποφάσεις που ακολουθήθηκαν από την ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Μαρτίου μέχρι και το πρώτο Eurogroup στις 15 Μαρτίου. Το τρίτο αφορά την περίοδο μεταξύ πρώτου και δεύτερου Eurogroup στις 24-25 Μαρτίου 2013.

Με την μαρτυρία του κ. Αναστασιάδη ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου με την έκδοση του πορίσματός της.