Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα: τώρα έρχεται ο λογαριασμός» και υπότιτλο «Eκρηξη ειλικρίνειας τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές: οι πολιτικοί αποκαλύπτουν πόσο ακόμη θα μας κοστίσει η διάσωση της χρεοκοπημένης χώρας» η εφημερίδα Welt am Sonntag κάνει μια επισκόπηση των δηλώσεων της τελευταίας εβδομάδας για το θέμα και επιπλέον φιλοξενεί μεταξύ άλλων δηλώσεις του οικονομολόγου Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτο ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα και τάσσεται υπέρ ενός κουρέματος, αναγκαστικά με συμμετοχή των δημοσίων πιστωτών.

Στο πλαίσιο του ίδιου ρεπορτάζ δημοσιεύονται αποσπάσματα συνέντευξης του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν [ολόκληρη η συνέντευξη θα δημοσιευθεί στην αυριανή έντυπη έκδοση], ο οποίος εμφανίζεται επικριτικός απέναντι στη συζήτηση περί κουρέματος του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας: «Οι επανειλημμένες συζητήσεις περί ενός κουρέματος δεν βοηθούν, διότι αποσπούν την προσοχή από το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και ενίσχυσης της ανάπτυξης».

«Εφόσον η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προ των πληρωμών για τόκους εξυπηρέτησης δανείων, εφόσον ολοκληρωθεί η εφαρμογή του προγράμματος και το ύψος του χρέους παραμένει υψηλό, τότε το Eurogroup θα εξετάσει το θέμα των περαιτέρω μέτρων βοήθειας» δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μόλις στις αρχές του 2014.

Ο επικεφαλής της ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών Φόλκερ Κάουντερ σε συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Δεν θα υπάρξει κούρεμα» απέκλεισε ένα ακόμη κούρεμα του ελληνικού χρέους δηλώνοντας «Δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση κούρεμα» και ζήτησε να τερματιστεί αυτή η συζήτηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ως προς το θέμα της περαιτέρω οικονομικής βοήθειας, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχυθεί μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που θα μεταδοθεί ολόκληρη σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο των «Θερινών συνεντεύξεων» από το δεύτερο πρόγραμμα της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ θεώρησε άκαιρη τη συζήτηση περί νέας βοήθειας προς την Ελλάδα δηλώνοντας: «Γνωρίζετε ότι υπάρχει αυτό το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2014, αλληλεγγύη έναντι σταθερότητας. Αυτό το πακέτο απαιτεί τεράστιες μεταρρυθμίσεις από τους Έλληνες, όπως εξάλλου και από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους. Δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να ανοίξει τώρα μια συζήτηση που αφορά το χρονικό διάστημα από το 2015».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag ο επικεφαλής των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι η πολιτική της καγκελαρίου καθιστά όλο και πιθανότερο ένα ακόμη κούρεμα του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι δεν είναι λανθασμένο το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά ο τρόπος με τον οποίο το χειρίζεται η καγκελάριος, η οποία δεν κάνει τίποτα για να μειώσει το κόστος του.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel «Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν σίγουρα σωστή, αλλά η ένταξή της στη νομισματική ένωση ήταν σίγουρα λανθασμένη». Τόνισε, ωστόσο ότι επρόκειτο για κοινή απόφαση όλων των κυβερνήσεων που έλαβαν την απόφαση αυτή, σε μια προσπάθεια να μειώσει την ένταση της μομφής προς τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρτ Σρέντερ που συναίνεσε στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.