Νέα δανειακή στήριξη θα χρειαστεί η Ελλάδα το αργότερο από τις αρχές του 2014 εκτιμά η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Spiegel.

Κατά το δημοσίευμα, πρόκειται για έγγραφο που ετοίμασε η τράπεζα για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ.

Σε αυτό αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «σίγουρα θα συμφωνήσουν σε νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το αργότερο στις αρχές του 2014».

Ακόμη, η τράπεζα εκτιμά ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το τρέχον πρόγραμμα είναι «εξαιρετικά μεγάλοι», ενώ κατακρίνεται η πρόσφατη έγκριση από την τρόικα της δόσης των 5,8 δισ. ευρώ σαν απόφαση με πολιτικά κίνητρα.

Επιπλέον, υπογραμμίζει η Bundesbank, η απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων είναι «ελάχιστα ικανοποιητική».

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν σχολίασαν εξαρχής το δημοσίευμα.

«Δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος», επιμένει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σε αντίθεση με όσα αναφέρονται σε εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, που περιήλθε στην κατοχή του Spiegel και στο οποίο γίνεται λόγος για ανάγκη επιπλέον δανεισμού προς την Ελλάδα «το αργότερο το 2014».

Εκπρόσωπος του υπουργείου τονίζει ότι μόλις πρόσφατα η τρόικα είχε εξετάσει εμπεριστατωμένα την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και είχε αποφανθεί ότι η Ελλάδα εκπληρώνει όλα τα κριτήρια, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

«Γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει λόγο συζήτησης για οποιαδήποτε προσαρμογή ή αλλαγή» δηλώνει η εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα όπως αυτό έχει συμφωνηθεί.

Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη υποσχεθεί περαιτέρω υποστήριξη προς την Ελλάδα.

«Όλοι μιλούν για κούρεμα»

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους φαίνεται να επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές.

«Σύντομα η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια», εκτιμά ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ) Μαρσέλ Φράτσερ.

«Φαίνεται ότι δεν ήταν και πολύ σωστοί οι υπολογισμοί της τρόικας, εάν αποδειχθεί ότι χρειάζονται και πάλι περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα», γράφει ο αναλυτής της Commerzbank Λουτς Κάρποβιτς, σε σχόλιό του για το Reuters.

«Όλοι μιλούν για κούρεμα, εκτός από το Βερολίνο» σχολιάζεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche.

Σε ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία, σημειώνεται η συνεχής άνοδος της ανεργίας, αλλά και η εντυπωσιακή ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού για το 2013, η οποία όμως, όπως επισημαίνει το περιοδικό, δεν μπορεί ούτε να εκσυγχρονίσει τις απαρχαιωμένες δομές της οικονομίας ούτε να αναπληρώσει την καθίζηση της εσωτερικής ζήτησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, διά της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ακόμη περισσότερο πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, σημειώνει το Reuters, επανειλημμένα δηλώνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή πορεία.