Με μεγάλη επιτυχία εξελίσσεται το πρόγραμμα της συμβολαιακής γεωργίας του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, προσφέροντας μέσα σε διάστημα λίγων μηνών σε περισσότερους από 3.000 αγρότες, φθηνή χρηματοδότηση, διασφαλισμένη πώληση των προϊόντων τους σε προσυμφωνημένη τιμή και επιπρόσθετη πέραν του ΕΛΓΑ ασφάλιση για την παραγωγή τους.
Πρόκειται για μία δράση που σχεδίαζε η διοίκηση της τράπεζας από το …μακρινό 2008, ωστόσο το ξέσπασμα της κρίσης ανέτρεψε τα πλάνα της. Μετά την εξαγορά της ATEBank όμως, η ιδέα ξαναέπεσε στο τραπέζι και λίγους μήνες αργότερα τέθηκε σε εφαρμογή.
Κύκλοι από την Τράπεζα Πειραιώς υπογραμμίζουν πως κεντρικός στόχος αποτελεί η στήριξη των εξαγωγών, προσθέτοντας ότι στα πρώτα στάδια του προγράμματος επιλέγονται προϊόντα για τα οποία η ζήτηση από τις διεθνείς αγορές είναι ισχυρή.
Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: Η Συμβολαιακή Γεωργία παρεμβαίνει ενεργά στην αλυσίδα της παραγωγής, διασφαλίζοντας τους αναγκαίους χρηματοδοτικούς πόρους για όλη τη διαδρομή του προϊόντος, από το χωράφι στο ράφι του σούπερ μάρκετ.
Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί τόσο τους παραγωγούς τη στιγμή που χρειάζονται ρευστότητα για να παραχθεί το προϊόν, όσο και το μεταποιητή που θα αγοράσει τα αγαθά για να τα διοχετεύσει στην αγορά, διασφαλίζοντας το αγροτικό εισόδημα.
Εμφαση στις εξαγωγές
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, με το 90% των παραγομένων μέσω της συμβολαιακής γεωργίας προϊόντων να καταλήγουν στο εξωτερικό.
Ροδάκινα, καπνός, βαμβάκι, ενεργειακά φυτά, βρώσιμη ελιά είναι τα προϊόντα για τα οποία έχουν ήδη κλείσει οι πρώτες συμφωνίες, οι οποίες χρηματοδοτούνται πλήρως από την Τράπεζα Πειραιώς.
Από τη διοίκηση της τράπεζας σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών με πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού είναι σημαντικό.
Οπως επισημαίνουν σχετικά, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφούν νέα συμβόλαια για προϊόντα όπως το σταφύλι, το κριθάρι (βασικό συστατικό της μπύρας), την τομάτα και το γάλα, διευρύνοντας σημαντικά το πεδίο δραστηριοποίησης του προγράμματος, με έμφαση πάντα στα εξαγώγιμα αγαθά.
Ηδη ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας έγινε με τις πρώτες συμφωνίες για την κτηνοτροφία, οι οποίες σύντομα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Πρώτος στόχος της τράπεζας είναι να υπερβεί τα 30 συμβόλαια, ενισχύοντας το εισόδημα 20.000 γεωργών. Εκτιμάται ότι είναι θέμα μηνών να ξεπεραστεί αυτός ο πήχης, δεδομένου ότι η τράπεζα βρίσκεται πολύ κοντά στο ήμισυ της διαδρομής, με βάση τις επαφές που πραγματοποιεί με υποψήφιους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
Είσοδος στην κτηνοτροφία
Τη Δευτέρα η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την υπογραφή δύο συμβολαίων στον τομέα της κτηνοτροφίας, με τις EUROFOOD και ΚΡΙ ΚΡΙ, οι οποίες καλύπτουν το συνολικό παραγωγικό κύκλωμα.
Ειδικότερα, εξασφαλίζουν στους γεωργοκτηνοτρόφους την αναγκαία ρευστότητα για την απόκτηση των απαραίτητων ζωοτροφών, κατά την περίοδο της συγκομιδής τους και γεωργικών εφοδίων για την παραγωγή τους, και παράλληλα διασφαλίζουν τη διάθεση του παραγόμενου προϊόντος τους.
Επιπρόσθετα, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τον κτηνοτρόφο με πρόσθετη (πέραν του ΕΛΓΑ) ασφάλιση για την πιθανή απώλεια παραγωγής, λόγω ασθενειών και φυσικών καταστροφών.
Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας ξεκίνησε ήδη με την παροχή ρευστότητας για αγορά ζωοτροφών από συνεργαζόμενα καταστήματα, μέσω της κάρτας παραγωγού.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την αγορά του προϊόντος των κτηνοτρόφων από τις δύο εταιρείες και την έγκαιρη εξόφληση των παραγωγών.