από metereologos.gr
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
 

Ρύθμιση οφειλών για το 2013 προς το ΙΚΑ σε 12 δόσεις

Με νέα εγκύκλιο διευκολύνει το υπουργείο Εργασίας την υπαγωγή στη «Νέα Αρχή»
 Ρύθμιση οφειλών για το 2013 προς το ΙΚΑ σε 12 δόσεις
Eurokinissi
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Υστατη ευκαιρία να ρυθμίσουν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία δίνει το υπουργείο Εργασίας σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. 

Εγκύκλιος του ΙΚΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες θα προβλέπει πως όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να ενταχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.

Μέχρι σήμερα προϋπόθεση για την υπαγωγή στη «Νέα Αρχή», όπως ονομάσθηκε η νέα ρύθμιση, ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2013 ή να έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση. 

Η πρόβλεψη αυτή απέκλεισε από την ευνοϊκή ρύθμιση χιλιάδες ασφαλισμένους που είτε είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία (που δημιουργήθηκαν το 2013), είτε δεν μπορούσαν μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση, να συγκεντρώσουν και καταβάλλουν εφάπαξ τα χρωστούμενα.

Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος και ζήτησε από τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλο να βρεθεί τρόπος προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στη «Νέα Αρχή» και εργοδότες ή επιτηδευματίες που θέλουν να είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. 

Ετσι, εγκύκλιος του ΙΚΑ  που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες θα δίνει τη δυνατότητα σε οφειλέτες των ταμείων να ρυθμίσουν έως και σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τα χρέη του πρώτου εξαμήνου του 2013, ώστε να μπορούν εν συνεχεία να υπαχθούν στη ρύθμιση των πολλών δόσεων.

Η διευθέτηση των 12 δόσεων θα αφορά αρχικά στο ΙΚΑ και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΕΑ.

Υπενθυμίζεται πως με την ρύθμιση για τη «Νέα Αρχή» που ήδη τρέχει από τα τέλη Ιουνίου, ρυθμίζονται οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΕΑ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012. 

Ανάλογα δε με τον χρόνο εξόφλησης τα χρέη αυτά και οι προσαυξήσεις τους αποπληρώνονται με κλιμακούμενη έκπτωση έως και 40%. Δηλαδή ένας οφειλέτης που τον Αύγουστο μπει στη ρύθμιση για 46 δόσεις, αλλά τελικά εξοφλήσει την οφειλή του σε μικρότερο διάστημα θα έχει έκπτωση (η επιστροφή θα δίνεται με την τελευταία δόση).

Στην περίπτωση δε της εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών προβλέπεται η μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΙΚΑ: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για οφειλούμενες εισφορές 
Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα προανήγγειλε ο Βρούτσης 
Ρύθμιση οφειλών για το 2013 σε 12 δόσεις για όλους τους ασφαλισμένους 
ΙΚΑ-ΟΑΕΕ: Ρύθμιση ή κατάσχεση για χρέη πάνω από €5.000  
ΙΚΑ: Ποιοί ασφαλισμένοι δικαιούνται δεύτερη σύνταξη 
Εγκύκλιοι από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για ρύθμιση χρεών στα Ταμεία 
Το 14% των οφειλετών έχει κάνει ρύθμιση με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 
 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Για κάθε 100 ευρώ μισθού το ΙΚΑ τρωει τα 40 | 07/08/2013 22:26
  Καθε 100 ευρω μισθου εργαζομενου γίνονται 130 (με τις εισφ.του εργοδότη).Απο αυτά το ΙΚΑ παίρνει τα 40, περίπου 20 πανε στο φόρο εισοδήματος και από το εναπομείναν κατα την ανάλωση του, φεύγει το 23% σε ΦΠΑ..Το κράτος παίρνει τα πολλά (τα 70 απο τα 130 περιπου)και δεν μπορεί να συντηρηθει.Αν δεν είναι κλέφτες είναι τουλάχιστον ανίκανοι η ηλίθιοι.Με 30% επιβάρυνση του εργασιακού κόστους πως είναι δυνατόν να σταθούν οι εταιρείες.Πως να πληρωθεί το υπέρογκο ΙΚΑ. 300 δόσεις πρέπει να κάνει για να εισπράξει κάτι στο χαλι που μας έφερε το δημόσιο , το κράτος .
  Ανώνυμος / η
  απάντηση10
   
   
  Και γιατί να πληρώσουν;;; | 03/08/2013 17:23
  Εδώ έχουμε Εθνος Αυθαίρετον! Ό,τι θέλει ο καθένας κάνει! Κι αν έχεις και δόντι κανέναν ή καμίαν στη Βολή, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα!
  και τι θα πάθουν αν δεν πληρώσουν;;;
  απάντηση20
   
   
  ρε ζωντόβολα... | 03/08/2013 16:57
  δεν πα να προσφέρετε 2012 δόσεις; Όσες δόσεις, όσες ευκολίες και να κάνετε ηλίθιοι, αν δεν έχουμε να σας πληρώσουμε, τότε πολύ απλά δεν θα εισπράξετε.
  έτσι απλά
  απάντηση70
   
-