Το μπαλάκι στους ευρωπαίους για το χρέος ρίχνει το ΔΝΤ. Στην έκθεσή του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το μεσημέρι επισημαίνει το χρηματοδοτικό κενό που εμφανίζεται στο πρόγμαμμα μετά τον Ιούλιου του 2014 και διαμηνύει στους ευρωπαίους ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να καθοριστεί το πώς θα εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδοτική κάλυψή του σε ορίζοντα 12μήνου.


Οπως αναφέρει θα πρέπει το Eurogroup και υπενθυμίζει ότι αυτή είναι η δέσμευση της Ευρώπης, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα ακολουθεί πιστά το Μνημόνιο.
Οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν, σημειώνεται στην έκθεση και τονίζεται ότι αν οι επενδυτές δεν πειστούν, ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους είναι αξιόπιστες, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη είναι απίθανο ότι θα ανακάμψουν με τον τρόπο που είχε προγραμματιστεί.
Το ΔΝΤ βλέπει τέσσερεις κινδύνους που μπορεί να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι κίνδυνοι αυτοί συνδέονται με τις αποκλίσεις στις δομικές μεταρρυθμίσεις, την έλλειψη ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πιθανή πολιτική αστάθεια και την αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης.
Ειδικότερα για την πιθανή πολιτική αστάθεια αναφέρει ότι ο κίνδυνος παραμένει ισχυρός, ειδικά υπό το φως της υψηλής ανεργίας και των συνεχιζόμενων κοινωνικών δυσκολιών. Επιπρόσθετη φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή απαιτείται για να υποχωρήσει σταθερά το δημόσιο χρέος, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες κοινωνικής έντασης και πολιτικών αντιστάσεων, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Βιωσιμότητα του χρέους

Το βασικό σενάριο στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ αναφέρεται ότι αυτό θα παραμείνει υψηλό το 2013 περίπου στο 176% του ΑΕΠ, πριν ξεκινήσει μια σταθερή υποχώρηση το 2015. Στην έκθεση υπενθυμίζεται η υποχρεώση που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι τον Δεκέμβριο του 2012 να παράσχουν περαιτέρω ανακούφιση στο ελληνικό χρέος –όταν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα- για να εξασφαλιστεί ότι αυτό θα βρίσκεται το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.
Οπως αναφέρεται στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους το χρέος αναμένεται να έχει μειωθεί στο 124% το 2020, αφού επιπρόσθετα έκτακτα μέτρα ανακούφισης της τάξης του 4% του ΑΕΠ, καθοριστούν τη διετία 2014-2015.
Το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω γύρω στο 114% του ΑΕΠ το 2022 (πριν από τα μέτρα για τη μείωση του σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ, για τα οποία έχουν δεσμευθεί οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας).
Στο σενάριο αυτό όμως επισημαίνεται ότι υπάρχουν ρίσκα. «Τα stress tests υποδεικνύουν ότι το βασικό σενάριο για την πορεία του χρέους είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε αστοχίες σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ είναι «ανθεκτικό» σε λιγότερες αποκρατικοποιήσεις ή σε αναταράξεις σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού» αναφέρεται.
Ετσι:
Αν το πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 0% που είναι ο στόχος για το 2013, η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 148% το 2020 και θα αυξάνεται σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Αν η ονομαστική ανάπτυξη βρίσκεται κατά μέσο όρο 1% κάτω από το 4% που προβλέπει το βασικό σενάριο, το χρέος θα ανέλθει στο 134% το 2020 με μια μικρή τάση μείωσης από εκεί και πέρα.
Αν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι τα μισά σε σχέση με το στόχο των 22 δισεκ. ευρώ, το χρέος το 2020 θα είναι μόνο 4% υψηλότερα του στόχου ενώ θα διατηρείται μια ισχυρή πτωτική τροχιά.
Αν τα επιτόκια του EFSF αυξηθούν κατά μια μονάδα, το χρέος θα αυξηθεί και πάλι κατά μόλις 4% πάνω από το βασικό σενάριο. Εξάλλου επισημαίνεται ότι τυχόν αναταράξεις στα επιτόκια των αγορών θα επηρεάσουν το χρέος με αργό ρυθμό μετά το 2020.