Μέσο ετήσιο τζίρο της τάξεως του 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της κοινοπραξίας ΟΠΑΠ – Intralot – Scientific Games από την εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων. Η σύμβαση παραχώρησης της 12ετούς άδειας υπεγράφη από το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρεία Ελληνικά Λαχεία, στην οποία συμμετέχουν με 67% ο ΟΠΑΠ, με 16,5% η Intralot και με 16,5% η αμερικανική Scientific Games.
Η κοινοπραξία όχι μόνο δεν θα περικόψει αλλά θα ενισχύσει το δίκτυο πωλήσεων (χονδρέµποροι, πρακτορεία, λαχειοπώλες), θα κυκλοφορήσει και άλλα λαχεία εκτός από το Λαϊκό και το Εθνικό, όπως το Ευρωπαϊκό και το Στεγαστικό, αλλά κυρίως θα επαναφέρει το Στιγµιαίο Λαχείο (Ξυστό), η κυκλοφορία του οποίου είχε διακοπεί το 2003. Στην επανακυκλοφορία του Ξυστού τα στελέχη της κοινοπραξίας στηρίζουν πολλά. Είναι παιχνίδι άμεσου κέρδους και προσελκύει μαζικά και γυναικείο κοινό, το οποίο στην Ελλάδα απέχει από τον τζόγο. Στις ΗΠΑ το 60% των εσόδων προέρχεται από το Ξυστό και το 40% από παιχνίδια των λοταριών.
Το νέο Ξυστό δεν θα έχει καμία σχέση με το παλαιό που είχε σχεδιαστεί με όρους της δεκαετίας του 1990. Οι περίπου 2.500 λαχειοπώλες που θα πωλούν και Ξυστό θα εφοδιαστούν με τερματικό, καθώς θα είναι συνδεδεμένοι με κεντρική μονάδα καταγραφής των πωλήσεων. Με τερματικό θα εξοπλιστούν και άλλα σημεία πώλησης εκτός από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, όπως ψιλικατζίδικα, περίπτερα κ.ά.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη και πενταπλασιασμό των σημερινών ετήσιων πωλήσεων της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων, αφού ο τζίρος σύμφωνα με το business plan της κοινοπραξίας τα 12 χρόνια εκμετάλλευσης της άδειας θα είναι τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ.
Από τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ τα 7,8 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν στους νικητές αφού θα αυξηθεί το ποσοστό επιστροφής κερδών (pay out) από 60% σε 65%. Το κράτος από τη φορολογία επί των καθαρών εσόδων (4,2 δισ.) θα έχει έσοδα από φόρους 1,26 δισ. ευρώ. Η προμήθεια των λαχειοπωλών μαζί με τις άλλες λειτουργικές και διαφημιστικές δαπάνες θα ανέλθει στο 10% επί του συνολικού τζίρου, δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ. Σήμερα η προμήθεια των λαχειοπωλών είναι 12% αλλά θα περιοριστεί στο 8%, το οποίο όμως θα αντιστοιχεί σε πολύ μεγαλύτερο τζίρο από τον σημερινό.

Επίσης, ΟΠΑΠ, Ιntralot και Scientific Games είναι και προμηθευτές της εταιρείας για το δίκτυο, την τεχνολογική υποστήριξη και την προμήθεια των λαχείων αντίστοιχα. Συνολικά οι δαπάνες προμήθειας αντιστοιχούν στο 5% επί του συνολικού τζίρου, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ τα 12 χρόνια, ή περίπου 200 εκατ. ευρώ για την κάθε εταιρεία ξεχωριστά.

Περισσεύουν 1,14 δισ. ευρώ τα οποία θα φορολογηθούν με φόρο εισοδήματος 26%, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ που ανεβάζουν τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία στα 1,56 δισ. ευρώ τη δωδεκαετία. Το καθαρό κέρδος για την κοινοπραξία ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ με 67% μερίδιο στην κοινοπραξία θα λάβει τα 563 εκατ. ευρώ και από 139 εκατ. ευρώ οι άλλες δύο εταιρείες. Σε ετήσια βάση δηλαδή ο ΟΠΑΠ θα έχει καθαρά κέρδη περίπου 49 εκατ. ευρώ και από 11,5 εκατ. ευρώ η Intralot και η Scientific Games.
Μαζί με τα έσοδα από τις προμήθειες ο ΟΠΑΠ από τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία –αν τηρηθεί κατά γράμμα το biusiness plan –θα έχει σε ετήσια βάση κέρδη 63,6 εκατ. ευρώ και οι Intralot και Scientific Games από 28,25 εκατ. ευρώ η καθεμία.
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα εισαχθεί άμεσα προς κύρωση από τη Βουλή, ενώ τελεί υπό την έγκριση των Αρχών Ανταγωνισμού Ελλάδας και Κύπρου.
Το τίμημα έχει οριστεί στα 190 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία θα καταβάλει άμεσα το 20% (38 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα 152 εκατ. ευρώ μετά την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή.
Το Δημόσιο εκτός από τα 190 εκατ. ευρώ θα εισπράξει στη 12ετία εγγυημένους φόρους από την κοινοπραξία ύψους 580 εκατ. ευρώ που στο σύνολό τους θα ξεπεράσουν όπως προαναφέρθηκε το 1,5 δισ. ευρώ.

HeliosPlus