Ανοιχτά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της Probank, η διοίκηση της οποίας, υπό τον Επίτροπο της Τράπεζας της Ελλάδος, βρίσκεται σε επαφές με επενδυτικά σχήματα για την είσοδό τους στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Η σχετική προθεσμία για την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής «ένεσης» ύψους 222 εκατ. ευρώ λήγει την Παρασκευή, ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, η οποία σχετίζεται με τις εγγυήσεις που ζητά ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής σε σχέση με το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τα funds που επρόκειτο να καταθέσουν πρόταση για την τράπεζα, ζήτησαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εξασφαλίσεις για κάποια δάνεια που έχει ρυθμίσει η προηγούμενη διοίκησή της.
Πρόκειται για ενήμερες μετά την τακτοποίησή τους χορηγήσεις, για τις οποίες οι υποψήφιοι επενδυτές ζήτησαν κάλυψη από το ΤΧΣ σε περίπτωση που καταστούν προβληματικές στο μέλλον.
Αν και σε πρώτη φάση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου δέχθηκε αυτόν τον όρο, μετά από επαφές με την τρόικα η πρόταση των funds απορρίφθηκε.
Αν λοιπόν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ ή το αργότερο την Παρασκευή το πρωί δεν υποβληθεί η αναμενόμενη πρόταση από τα funds, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να προωθήσει την ομαλή εξυγίανση της Probank, με τη διάσπασή της σε «καλή» και «κακή» και την προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του υγιούς τμήματός της, στο οποίο θα μεταφερθεί το 100% των καταθέσεών της.
Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό να ενδιαφερθούν οι συστημικοί όμιλοι που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για περαιτέρω μεγέθυνση μέσω νέων εξαγορών, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κλάδου.
Ο λόγος γίνεται για τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank, οι οποίες θα επιδιώξουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος μετά την αναστολή της μεταξύ τους συγχώνευσης, χωρίς να αποκλείεται κατάθεση προσφοράς και από τους υπόλοιπους ομίλους.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το αρχικό σχέδιο της διοίκησης της Probank, από τα 222 εκατ. ευρώ της αύξησης, τα 30 – 35 εκατ. ευρώ θα εισφέρουν νυν μέτοχοι (Φαφαλιός, Λύρας, Σαρπέτας) και τα υπόλοιπα ξένα επενδυτικά σχήματα.
Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα διασώζεται, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την ανακεφαλαιοποίησή της και διατηρώντας την αυτονομία της, χωρίς τη στήριξη από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ.