Περισσότερο χρόνο για να εγκρίνει την εκταμίευση των 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ζήτησε η Γερμανία, την προηγούμενη της συνεδρίασης του Euroworking Group, επικαλούμενη ενημέρωση της Κομισιόν για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.


Το όλο θέμα προέκυψε από το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο, παρά την ψήφισή του από τη Βουλή, δεν είχε πάρει μέχρι αργά το βράδυ αριθμό ΦΕΚ, το οποίο τελικώς έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Νωρίτερα, σε επιστολή του Γερμανού υφυπουργού ΟικονομικώνΣτέφεν Κάμπετερ, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, αναφερόταν ότι έως τώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι ολοκληρώθηκαν τα 17 από τα 22 προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με επιστολή Κάμπετερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ακόμη την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει όλα τα μέτρα που της ζητούνταν.

Ο Κάμπετερ ανέφερε ότι αναμένει η αξιολόγηση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα να έχει επικαιροποιηθεί την Τετάρτη και κατόπιν να σταλεί στην Bundestag.

«Για να δοθεί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού [της γερμανικής Βουλής] επαρκής δυνατότητα να διαμορφώσει μια γνώμη για αυτό, η αρχική προθεσμία θα παραταθεί ως την Δευτέρα, 29η Ιουλίου», ανέφερε η επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, η Αθήνα τόνισε ότι έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα και οι πληροφορίες -από εγχώριες και κοινοτικές πηγές- επί της ουσίας το επιβεβαίωναν αυτά που απομένουν είναι «κυρίως διαδικαστικά βήματα», που είναι πιθανό να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, οπότε συνεδριάζει το Euroworking Group για τη δόση των 2,5 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε πως με το νομοσχέδιο για το Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων την Τρίτη και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, υλοποιούνται και τα 22 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Το ΔΝΤ συνεδριάζει την Δευτέρα 29η Ιουλίου για να συζητήσει την εκταμίευση του τμήματος της συνολικής δόσης που αναλογεί στο Ταμείο.