Ο κ. Δημήτριος Τσοχώνης ερωτά:
«Είμαι μακροχρόνια άνεργος, εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και κατοικώ σε ιδιόκτητο διαμέρισμα 2ου ορόφου 42 τ.μ. και 15 τ.μ. βοηθητικοί χώροι (Υψηλάντου 21, Πειραιάς). Δεν έχω κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο. Μπορείτε να μου πείτε πόσες αποδείξεις χρειάζομαι και τι φόρο θα πληρώσω;».

Απάντηση:
Το ποσό των αποδείξεων δαπανών θα ανέλθει στο 25% του τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο θα προσδιοριστεί με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και το οποίο υπολογίζεται σε 5.280 ευρώ. Ο οφειλόμενος φόρος ανέρχεται σε 28 ευρώ. Αν όμως δεν προσκομίσετε το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτούνται θα χάσετε το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ και ο φόρος θα ανέλθει σε 528 ευρώ και προκαταβολή φόρου 290 ευρώ.
Ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης

Η κυρία Ελισσαβέτα Σομπίνα ερωτά:
«Παρακαλώ, μπορείτε να μου πείτε σχετικά με την ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης τι ποσό να βάλω αν είμαι άγαμη; Το ποσό των 3.000 είναι ένα σταθερό ποσό ή πρέπει να το υπολογίσω μόνη μου;».

Απάντηση:
Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου έχει οριστεί σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Η δαπάνη αυτή είναι σταθερό ποσό και υπολογίζεται αυτόματα κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φόρου εισοδήματος.
Διαγραφή αγροτεμαχίων

Η κυρία Παρασκευή Κατσίνα ερωτά:
«Εχω κληρονομήσει κάποια αγροτεμάχια χωρίς καμία αξία και δεν ξέρω και πού βρίσκονται ακριβώς. Επίσης, μία δασική περιοχή. Επειδή δεν με ενδιαφέρουν, αλλά ούτε θέλω να πληρώσω κανέναν φόρο, μπορώ να τα απαλείψω από το Ε9; Αν όχι, τι μπορώ να κάνω;».

Απάντηση:
Η διαγραφή ακινήτων από το Ε9 μπορεί να γίνει μόνον εφόσον αυτά μεταβιβαστούν με οποιονδήποτε τρόπο. Να επιδιώξετε την πώλησή τους και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να τα δωρίσετε.
Χωρίς εισοδήματα

Η κυρία Βαρβάρα Παπούλια ερωτά:
«Γεννημένη το 1986, το 2012 ήμουν φοιτήτρια στη Γαλλία και ως τον Σεπτέμβριο φιλοξενούμενη από συγγενή. Τον Οκτώβριο επέστρεψα στην Ελλάδα και φιλοξενούμαι από τους γονείς μου. Πώς θα δηλωθεί η φιλοξενία στη Γαλλία; Επίσης, ούσα χωρίς εισοδήματα, πρέπει να δηλώσω δαπάνες; Θα φορολογηθώ;».

Απάντηση:
1. Εφόσον έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας, έχετε υποχρέωση να υποβάλετε φορολογική δήλωση, ανεξαρτήτως από το αν αποκτάτε εισόδημα ή όχι. Η φιλοξενία σας στη Γαλλία δεν χρειάζεται να δηλωθεί, θα πρέπει όμως να δηλωθεί η φιλοξενία σας στην Ελλάδα με τη συμπλήρωση των κωδικών 801-097 του πίνακα 7 του εντύπου της δήλωσης. 2. Εφόσον δεν έχετε εισοδήματα δεν θα φορολογηθείτε, αν όμως το εισόδημα προσδιοριστεί με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες, τότε είναι πολύ πιθανόν να φορολογηθείτε. Αν, για παράδειγμα, έχετε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, τότε είναι πιθανόν να φορολογηθείτε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομίσετε και αποδείξεις δαπανών.
Δήλωση φιλοξενίας


Ο κ. Εμμανουήλ Τρέπας ερωτά:
«Κατοικώ στο σπίτι της συντρόφου μου, με τη διεύθυνση δηλωμένη στην Εφορία και σε όλους τους φορείς και συναλλασσόμενους μαζί μου. Πρέπει να δηλώσω φιλοξενούμενος;».

Απάντηση:
Στην τεκμαρτή σελίδα της φορολογικής δαπάνης στην ένδειξη του πίνακα 7 «Ενοίκιο που πληρώσατε για ενοίκιο κύριας κατοικίας» θα συμπληρώσετε τις σχετικές ενδείξεις, διαγραμμίζοντας το τετραγωνίδιο «Φιλοξενία» με ένα Χ.
Αποσπασμένοι στο εξωτερικό

Ο κ. Γιώργος Κόκκοτας ερωτά:
«Υπηρετώ στην Κύπρο και η σύζυγός μου είναι δασκάλα (διορισμένη) και από τον Σεπτέμβριο έχει αποσπασθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας στα δημόσια σχολεία της Κύπρου. Ως και τον Αύγουστο 2012 πληρωνόταν από Ελλάδα, ενώ από τον Σεπτέμβριο πληρώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα χρήματα που έχει λάβει από την Κύπρο πρέπει να δηλωθούν στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουμε; Ξέρετε σε ποιο κωδικό; Τι ισχύει με τη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης (ΣΑΔΦ) που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου. Στους μισθούς που έχει λάβει από την Κύπρο δεν της έχει παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος γιατί το αφορολόγητο στην Κύπρο είναι 19.500 ευρώ. Τα εισοδήματα της συζύγου τα χρησιμοποιούμε για τη διαβίωση στην Κύπρο και δεν τα εμβάζουμε στην Ελλάδα».

Απάντηση:
Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 του ΚΦΕ, θεωρείται για την επιβολή του φόρου κάτοικος Ελλάδος κάθε φυσικό πρόσωπο που υπηρετεί στην αλλοδαπή αν είναι λειτουργός ή συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού με φορέα της Γενικής Κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, θα υποβάλετε δήλωση με την οποία θα δηλωθεί το σύνολο των εισοδημάτων που εισπράξατε στην Κύπρο.
Διόρθωση ακινήτων


Ο κ. Σταύρος Δεληγιάννης ερωτά:
«Με τον Ν. 3843/10 έγινε τακτοποίηση χώρου που είχε κλειστεί χωρίς άδεια σε πιλοτή διπλοκατοικίας. Το όλο κτίριο αποτελείται από δύο οροφοδιαμερίσματα, ένα σε κάθε όροφο. Υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας κατά την οποία το οροφοδιαμέρισμα του πρώτου ορόφου, που έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% επί του οικοπέδου, αποτελεί μία ανεξάρτητη ιδιοκτησία και το οροφοδιαμέρισμα του δευτέρου ορόφου αποτελεί τη δεύτερη ανεξάρτητη ιδιοκτησία με ποσοστό επίσης 50% επί του οικοπέδου, αλλά και όλων των κοινοχρήστων χώρων (Pilotis κτλ.). Με την ανέγερση των δύο αυτών ορόφων έχει εξαντληθεί το δικαίωμα δόμησης.

Το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου απέκτησα κατά πλήρη κυριότητα με γονική παροχή, το δε διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου το αγόρασα μαζί με τη σύζυγό μου (με ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% έκαστος).

Στην πιλοτή, που σύμφωνα με τη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ήταν κοινόχρηστη, είχε κλειστεί χωρίς άδεια ένα τμήμα της, το οποίο όπως προανέφερα τακτοποίησα με τον Ν. 3843/10 περί ημιυπαίθριων.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 μεταβίβασα στον γιο μου με γονική παροχή την ψιλή κυριότητα του οροφοδιαμερίσματος του πρώτου ορόφου κρατώντας την επικαρπία ως τον θάνατό μου.

Η οριστική περαίωση της τακτοποίησης (τελευταία σφραγίδα της Πολεοδομίας) έγινε τον Φεβρουάριο του 2013.
Θέλω να με πληροφορήσετε πώς πρέπει να δηλωθεί το τμήμα της πιλοτής που τακτοποιήθηκε στο Ε9 και με ποιο τρόπο. Με βάση το είδος του δικαιώματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου, δηλαδή: 25% κυριότητα η σύζυγός μου και 75% κυριότητα εγώ ή επειδή ο χώρος αυτός (κατοικία) κατασκευάστηκε σε κοινόχρηστο χώρο (Pilotis) δεν μπορεί να δηλωθεί κατά τον παραπάνω τρόπο, αφού όλοι οι συνιδιοκτήτες έχουν μόνο δικαίωμα χρήσης κατά τον λόγο της συνιδιοκτησίας τους επί του οικοπέδου; Σε αυτή την περίπτωση πώς θα δηλωθεί;

Τέλος, ο χώρος αυτός της πυλωτής που έχει τακτοποιηθεί είναι ένα ανεξάρτητο διαμέρισμα και δεν αποτελεί παρακολούθημα ούτε έχει οργανική σχέση με τα υπάρχοντα διαμερίσματα των ορόφων. Με το σκεπτικό ότι ο γιος μου έχει εμπράγματο δικαίωμα (ψιλή κυριότητα) στο διαμέρισμα του ισογείου, έχει υποχρέωση να δηλώσει στο δικό του Ε9 κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του κτίσματος της πυλωτής που τακτοποιήθηκε;».

Απάντηση:
1. Κατά την άποψη της στήλης, όλοι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας έχουν δικαίωμα χρήσης στο διαμέρισμα που κατασκευάστηκε στην πιλοτή κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου. Κατά συνέπεια, κάθε ιδιοκτήτης διαμερίσματος θα δηλώσει στο Ε9 το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του διαμερίσματος αυτού το οποίο κατασκευάστηκε παράνομα και τακτοποιήθηκε με τον Ν. 3843/2010. 2. Ο γιος σας θα δηλώσει την ψιλή κυριότητα στο ποσοστό που ανήκει στο διαμέρισμα του ισογείου. Φρόνιμο είναι να επιβεβαιώσετε τις πιο πάνω απόψεις μας.
Επίδομα λοχείας

Ο κ. Χρήστος Κ. ερωτά:
«Το επίδομα λοχείας από το ΙΚΑ πρέπει να δηλωθεί και αν ναι σε ποιον κωδικό; Υπολογίζεται στο εκκαθαριστικό στο συνολικό εισόδημα;».

Απάντηση:
Το επίδομα λοχείας δεν αποτελεί εισόδημα και δεν φορολογείται. Θα γραφεί ωστόσο στους κωδικούς 659-660 για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ