Το «πράσινο φως» για τη λειτουργία δύο νέων χρηματοοικονομικών θεσμών, οι οποίοι συστήνονται για να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έδωσε η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα. Πρόκειται, πρώτον, για το Αναπτυξιακό Επενδυτικό Ταμείο και, δεύτερον, για τη δημιουργία γερμανικής Περιφερειακής Τράπεζας στην Ελλάδα η οποία θα αρχίσει πιλοτικά τη λειτουργία της σε Κιλκίς, Βέροια, Κατερίνη, Πάτρα και Καλαμάτα.
Η δημιουργία του Αναπτυξιακού Επενδυτικού Ταμείου υπήρξε το αντικείμενο πολύμηνων διαπραγματεύσεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη με την υπογραφή μνημονίου ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και στον πρόεδρο της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW δρα Ούλριχ Σρέντερ. Παρόντες στην υπογραφή, εκτός του κ. Σόιμπλε, ήταν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα συμβάλει στο υπό ίδρυση επενδυτικό ταμείο με τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ μέσω της KfW με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το ερώτημα είναι πώς θα «αβγατίσουν» αυτά τα λεφτά. Η απάντηση υπάρχει στο μνημόνιο που υπεγράφη χθες. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται να συνεισφέρει 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον, κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι αναμένεται να συμμετάσχει με ποσό 50 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό στα 500 εκατ. ευρώ. Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πεισθούν και άλλοι έλληνες και ξένοι επενδυτές να γίνουν εταίροι του νέου Ταμείου και σε αυτή την κατεύθυνση διεξάγονται συζητήσεις με τραπεζικούς φορείς από την Ιταλία αλλά και με έλληνες επενδυτές.
Η έδρα του Ταμείου θα είναι στο Λουξεμβούργο, η σύστασή του αναμένεται ως το τέλος του έτους, ενώ τα ηνία του θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα Ελληνας. Θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και ένας από τους βασικούς σκοπούς του θα είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων στους μετόχους του. Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.
Συνεταιριστικές τράπεζες


Παράλληλα η επίσκεψη Σόιμπλε επιταχύνει τις διαδικασίες για την ίδρυση γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα. Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία με τις γερμανικές περιφερειακές τράπεζες, που αποτελούν έναν πανίσχυρο θεσμό στη Γερμανία, ένα είδος συνεταιριστικών τραπεζών.
Στόχος τους είναι να χρηματοδοτούν απευθείας τις τοπικές οικονομίες και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα όρια της δικαιοδοσίας τους με δάνεια που δεν υπερβαίνουν τα κατατεθειμένα κεφάλαια. Το μοντέλο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο στη Γερμανία καθώς τα δάνεια που χορηγούν αυτές οι τράπεζες αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της συνολικής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στην Ελλάδα η λογική της λειτουργίας τους θα είναι να χορηγούν δάνεια στην ελληνική περιφέρεια ισόποσα με το ύψος των καταθέσεων ανά περιφέρεια. Ο πρόεδρος της Ενωσης Γερμανικών Περιφερειακών Τραπεζών (Sparcasse) κ. Γκέοργκ Φάρενσον, ο οποίος συνόδευε τον κ. Σόιμπλε στην Αθήνα, προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία της στην Ελλάδα αρχικά με πέντε ως επτά καταστήματα στην Πελοπόννησο και στη Βόρεια Ελλάδα (Κιλκίς, Βέροια, Κατερίνη, Πάτρα και Καλαμάτα).

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 19 Ιουλίου 2013

HeliosPlus