Αισιοδοξία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει της επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη στην Αθήνα. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, κατά την επίσκεψη του κ. Σόιμπλε θα συζητηθεί το σχέδιο για ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο β΄ εξάμηνο του 2014 και ενδεχομένως για ένα μέρος του 2015.
Το σχέδιο αυτό που φέρει την ονομασία «προληπτικό (precautionary) πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα» και σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα 13 δισ. ευρώ που εκτιμάται αυτή την στιγμή ότι θα «περισσέψουν» από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το θετικό για την Γερμανία και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά είναι ότι τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης έχουν ήδη εγκριθεί από τα κοινοβούλια άρα δεν θα χρειαστεί νέος γύρος εγκρίσεων. Αυτό που χρειάζεται είναι απλώς μια ευρωπαϊκή απόφαση τροποποίησης που θα επιτρέψει τη χρησιμοποίησή τους για το κλείσιμο του γνωστού χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος στο β’ εξάμηνο του 2014.
Σε κάθε περίπτωση το πακέτο που θα συζητηθεί με τον κ. Σόιμπλε ονομάζεται precautionary (προληπτικό) διότι θα λειτουργεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντλήσει τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζεται από τις αγορές το 2014. Παράλληλα όμως, η ύπαρξή του εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ότι η χρηματοδοτική συνέχεια της χώρας είναι διασφαλισμένη, υποβοηθώντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη νύξη για το ενδεχόμενο συζήτησης αυτού του πακέτου με την ελληνική πλευρά έγινε προς τον κ. Στουρνάρα από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Γερμανό κ. Ματίας Μορς, κατά την πρόσφατη αξιολόγηση της τριμερούς στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου.
Υπάρχει όμως και ένας παράγοντας ρίσκου. Κύκλοι της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι το ποσό αυτό ενδέχεται να μειωθεί αν τα stress-test που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο δείξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα από τα 37 δισ. ευρώ που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το 2014 η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση και ότι η οικονομία περνάει σταδιακά σε φάση σταθεροποίησης, εντός του πλαισίου των προβλέψεων για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Στο μεν δημοσιονομικό έλλειμμα έχουμε καλύψει τα δύο τρίτα μέχρι το τέλος της προσπάθειας – δηλαδή την επίτευξη 4,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 – ενώ στην ανταγωνιστικότητα έχουμε καλύψει κυριολεκτικά όλη την απώλεια, που είχαμε από τότε που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι το 2009» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.