Την πολιτική έγκριση της δόσης ύψους 6,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup, ανάβοντας «πράσινο φως» για ένα ποσό κατά 1,3 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό που ανέμενε η Αθήνα και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Υπενθυμίζεται ότι με δήλωσή του στις 25 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών είχε σημειώσει ότι «η επόμενη δόση των περίπου 8,1 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί προς το τέλος Ιουλίου».

Τελικά η δόση των 6,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τμηματικά σε βάθος τριμήνου.
Μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται 5,8 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο η Αθήνα περιμένει 2,5 δισ. ευρώ από τον EFSF (έναντι 3 δισ. ευρώ που προέβλεπε το μνημόνιο και 3,8 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό αίτημα της Ελλάδας).
Αναμένονται επίσης τον Ιούλιο 1,5 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών Κεντρικών Τραπεζών (SMPs), έναντι 2,1 δισ. ευρώ που προέβλεπε το μνημόνιο. Στο τέλος του ίδιου μήνα θα δοθεί εκτός απροόπτου και η έγκριση της δόσης 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ η οποία θα εκταμιευθεί τον Αύγουστο.
Ωστόσο η εκταμίευση του πρώτου τμήματος της «κουρεμένης» δόσης θα έλθει υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Παράλληλα, το δεύτερο τμήμα της δόσης τον Οκτώβριο, ύψους 1 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από τον EFSF και άλλα 500 εκατ. από τα SMPs) θα συμπέσει με την δύσκολη αξιολόγηση του φθινοπώρου, γεγονός που γεννά πρόσθετες ανησυχίες.
Κοινοτικές πηγές σημειώνουν προς το «Βήμα» ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε σκληρή κριτική προς την Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ικανοποίηση Στουρνάρα, σπριντ ως τις 19 Ιουλίου

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εξέφρασε τη Δευτέρα το βράδυ από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Παρά ταύτα ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου είναι ότι ως τις 19 Ιουλίου θα έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σήμερα Τρίτη και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για την υγεία και ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στα προαπαιτούμενα και οι δικηγόροι

Όσον αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, είναι τέσσερις, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα. Ειδικότερα, πρόκειται για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ, την καταβολή των οφειλούμενων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, την υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και την έγκριση του κώδικα των δικηγόρων.

«Θέλαμε 1,8 δισ. ευρώ παραπάνω»



«Η απόφαση του Eurogroup είναι ικανοποιητική και σε γενικές γραμμές αυτό που περιμέναμε» σημείωσε κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στο Reuters για να προσθέσει αμέσως μετά: «Θα επιθυμούσαμε να λάβουμε περίπου 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον. Τα χρήματα αυτά, το τελευταίο μέρος της χρηματοδότησης από την ευρωζώνη για το 2013, θα μεταφερθούν τώρα πιθανότατα για τον Νοέμβριο ή αργότερα, λόγω των εκλογών στη Γερμανία».
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε προσπάθεια από την ελληνική πλευρά για να εγκριθεί στο Eurogroup εμπροσθοβαρής καταβολή ποσού1,8 δισ. ευρώ, από το δ’ τρίμηνο του φετινού προγράμματος. Ωστόσο, το αίτημα δεν φαίνεται να έγινε δεκτό από τη Γερμανία.

Ερωτηθείς γιατί οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για εκταμίευση 4,8 δισ. ευρώ από τον EFSF, o Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για έγκριση άνω των 3 δισ. που ήδη προβλέπονται από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούσε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, αυτό σημαίνει ότι μετά τον Οκτώβριο ενδέχεται να εξεταστεί η έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει η Ελλάδα, διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας.

Καθησυχαστικοί Ρεν, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ

«Υπάρχει πράγματι κώλυμα στις αποκρατικοποιήσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικές Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, χαρακτήρισε ωστόσο σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατηρεί το μομέντουμ στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το κενό για το 2013 φτάνει το 1 δις. ευρώ κυρίως λόγω της μη αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Καθησυχαστική για ενδεχόμενο κενό χρηματοδότησης στο πρόγραμμα εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία τις προαπαιτούμενες ενέργειες ως τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στο τέλος Ιουλίου. «Εχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, δεδομένης της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την τρόικα» σχολίασε η κυρία Λαγκάρντ.
Ο πρόεδρος, τέλος, του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό «κενό» για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον προσθέτοντας ότι «αν αυτό υπάρξει, θα είναι στα τέλη του 2014, που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα έχει αρκετό χρόνο να χειριστεί το ζήτημα».