Στην «εντατική» βάζει η τρόικα τον ΕΟΠΥΥ, για τρία χρόνια, ως το τέλος του 2015. Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εγκαινιάζουν το σύστημα των αυτόματης σταθεροποίησης των δαπανών που προβλέπει το μνημόνιο 3, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για παρεμβάσεις σε Δήμους και Περιφέρειες όλης της χώρας σε περίπτωση που ξεφύγουν οι δαπάνες. Την ίδια στιγμή η μετάταξη της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛΑΣ αναμένεται ότι θα διευκολύνει τους Δήμους που δυσκολεύονταν να καταβάλλουν μισθούς και θα τους διατηρήσει «εντός τροχιάς».

Στον τομέα της Υγείας ορίζεται ότι οι μηνιαίες δαπάνες του Οργανισμού δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1/12 του ετήσιων πιστώσεών του αναδρομικά από 1.1.2013 και ως την 31.12.2015. Ουσιαστικά τοποθετείται πλαφόν μηναίων δαπανών και όταν υπερβαίνουν θα περικόπτονται αυτομάτως. Για να αντιμετωπιστεί το υπάρχον έλλειμμα η ενεργοποίηση αυτής της διάταξης (claw back) ισοδυναμεί με αναδρομικό «κούρεμα» προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας που μπορεί να φτάσει το 40%.
Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο θα κλείσει μια σημαντική τρύπα του Προϋπολογισμού, αυτήν του ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα συμφωνήθηκαν και προωθούνται 22 διαρθρωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών του δημόσιου φορέα Υγείας τα οποία αναμένονται να αποδώσουν στο μέλλον. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επειδή δεν υπήρχε χρόνος για να αποδώσουν αυτές οι παρεμβάσεις «εφαρμόζεται για πρώτη φορά το μέτρο αυτόματης σταθεροποίησης δαπανών με το claw back, δηλαδή το «κούρεμα» οφειλών, του ΕΟΠΥΥ».
Και οι Δήμοι…
Με το πολυνομοσχέδιο προετοιμάζεται το έδαφος για την εφαρμογή αυτόματων περικοπών και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με πληροφορίες στις διατάξεις περιλαμβάνονται αυξημένες δυνατότητες ελέγχου του ύψους του Προϋπολογισμού των Δήμων και των Περιφερειών με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Την ίδια στιγμή ενισχύεται το συμφωνημένο από το μνημόνιο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και οι δύο παρεμβάσεις αποσκοπούν στον έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως το τέλος του 2013.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι σχεδιαζόμενη μετακίνηση των 4.000 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στην Ελληνική Αστυνομία θα ελαφρύνει σημαντικά μισθολογικό βάρος που σηκώνουν οι Δήμοι. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της μισθοδοσίας των δημοτικών αστυνομικών η οποία βρισκόταν υπό αίρεση σε υπερχρεωμένους Δήμους.