Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη […] η Ελλάδα συνεχίζει με το οικονομικό της πρόγραμμα. Έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο […] και νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτή την πρόοδο», είπε ο Μάριο Ντράγκι, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρει το Reuters.

Αρνήθηκε ωστόσο να κάνει σχόλιο για την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του τρέχοντος ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από κλιμάκιο της τρόικας, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι «ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη και συνεπώς δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσω εικασίες όσον αφορά το αποτέλεσμά του».

Ντράγκι: Σταθερά στο 0,50% τα επιτόκια της ΕΚΤ για όσο χρειάζεται

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,50% διατήρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο, όπως άλλωστε αναμενόταν από την αγορά, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχουν αναζωπυρώσει τις ελπίδες ότι αργότερα φέτος θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο, δίνοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά ενδείξεις για τη μελλοντική επιτοκιακή πολιτική της.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της κεντρικής ευρωτράπεζας, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ προβλέπει τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα ή σε κατώτερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, στέλνοντας στις αγορές την πιο σαφή ένδειξη σχετικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ μέχρι τώρα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», είπε ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Το επιτόκιο της ΕΚΤ θα βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο για «όσο χρειάζεται», πρόσθεσε, σηματοδοτώντας την συνέχιση της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ευρωτράπεζα.

«Συζητήσαμε πολλές μορφές για την μελλοντική οδηγία (forward quidance) (δηλ. την επιτοκιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον» είπε ο Ντράγκι και συνέχισε «η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη για τη διαμόρφωση της… Δεν είναι έξι μήνες, δεν είναι 12 μήνες – είναι παρατεταμένη χρονική περίοδος».

Μάλιστα είπε ότι συζητήθηκε και μείωση των επιτοκίων. «Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση για πιθανή μείωση των επιτοκίων».

«Αυτό που έκανε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο να εισαγάγει καθοδική προδιάθεση για τα επιτόκια στο προσεχές μέλλον» πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ ήταν η αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη μετά την προαναγγελία της Fed για τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, καθώς και την πολιτική αναταραχή στην Πορτογαλία.

Στην Ευρώπη, ένα τέτοιο βήμα είναι μακρινό και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσπαθούν να διαβεβαιώσουν τους επενδυτές ότι δεν θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμα της Fed.

Ειδικότερα, για την έξοδο από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική ο κ. Ντράγκι τόνισε: «Θα επιβεβαιώσω αυτό που είπαμε την περασμένη φορά, και αυτό που κάποιοι από εμάς είπαν σε δημόσιες δηλώσεις. Η έξοδός μας είναι αρκετά μακριά».

Σύμφωνα με οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters, τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 0,50% τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014.

Η ΕΚΤ ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού στην ευρω-περιφέρεια είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον σκληρό πυρήνα.

* Σταθερό στο 0,50% διατήρησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο και η Τράπεζα της Αγγλίας.