Η πολιτική κρίση στη Λισαβόνα, που παρέσυρε πτωτικά τις μετοχές και τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου επανέφερε τους κλυδωνισμούς καθώς οι αγορές δείχνουν να αμφισβητούν εκ νέου την ασφαλή πορεία της ευρωζώνης δεικνύοντας πως η ευρωπαϊκή κρίση απέχει μάλλον αρκετά από να θεωρηθεί πως πλησιάζει στο τέλος της. Η παραπαίουσα πορτογαλική κυβέρνηση, εκτιμούσαν οι αναλυτές δείχνει πως η κρίση χρέους της ευρωζώνης, που βρισκόταν σε νάρκη για σχεδόν έναν χρόνο, μπορεί να είναι έτοιμη να… ξαναξυπνήσει.
Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου αυξήθηκε στο 8,2%, στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2012, ενώ του διετούς σημείωνε αύξηση 185 μονάδων στο 5,47%. Η χώρα βρίσκεται εκ νέου εκτός αγορών, ενώ η δημοσιονομική της προσαρμογή βρίσκεται σε κίνδυνο είτε προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές είτε όχι.
Η Πορτογαλία είναι το κυρίως θέμα σήμερα και τα περιφερειακά ομόλογα είναι πιο αδύναμα, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς. «Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την Πορτογαλία αφού η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να καταστεί περισσότερη δύσκολη. Μακροπρόθεσμα, το ρίσκο ενός πρόσθετου πακέτου διάσωσης εντείνεται. την ώρα που βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Λισαβόνα. Tην ώρα πάντως που η πολιτική κρίση στη Λισαβόνα βαθαίνει, τη βεβαιότητα ότι η Πορτογαλία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους διεθνείς δανειστές της, εξέφρασε η Γερμανία διαμέσου του εκπροσώπου της Καγκελαρίου Angela Merkel.
Αρνητικές είναι οι επιπτώσεις συνολικά για τον ευρωπαϊκό Νότο . Η απόδοση του ισπανικού 10-ετές ομολόγου σκαρφάλωσε 12 μονάδες βάσης κατά 4,74% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10-ετούς ομολόγου όπως γίνεται πάντα σε περιόδους έντασης της κρίσης υποχώρησε 4 μονάδες βάσης κατά 1,67%.
Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε 11,43%, ανατρέποντας εκ νέου τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση. Η τιμή τους μάλιστα υποχώρησε στο 42% της ονομαστικής τους αξίας (από το υψηλό του έτους κοντά στο 60%), δηλαδή πολύ κοντά στην πρόσφατη προσφορά (40% της ονομαστικής τους αξίας ) για αγορά ομολόγων αξίας 4 δις. ευρώ του αμερικανικού επενδυτικό fund Japonica Partners.

Απώλειες σημείωναν και τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για αναβίωση της κρίσης στην ευρωζώνη λόγω του πολιτικού θρίλερ στην Πορτογαλία (-6,8% υποχωρούσε ο δείκτης PSI 20 ) και ενδεχόμενης καθυστέρησης στην χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην καταβολή της δόσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ οδηγούσαν πτωτικά το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη με τις τράπεζες να πιέζονται αισθητά μετά και την εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς. Ο γενικός δείκτης υποχωρούσε σε νέο χαμηλό έτους μετά τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο.
Οι ίδιοι, ωστόσο, ανέφεραν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει συμφωνία για όλα τα υπόλοιπα θέματα και πιθανόν τμηματική καταβολή της δόσης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι αν δεν υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα τότε η δόση των 8,1 δις ευρώ δεν θα είναι διαθέσιμη για τους επόμενους 3 μήνες. Ο Joerg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είπε σε γερμανική εφημερίδα την Τετάρτη ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα από την επιθεώρηση της τρόικας, προσθέτοντας ότι δεν βοηθούν οι συζητήσεις περί απομείωσης του χρέους. Η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία τέλος έθεσε σε κλοιό πιέσεων και την ισοτιμία ευρώ –δολαρίου, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Η παραπαίουσα πορτογαλική κυβέρνηση δείχνει πως η κρίση χρέους της ευρωζώνης, που βρισκόταν σε νάρκη για σχεδόν έναν χρόνο, μπορεί να είναι έτοιμη να… ξαναξυπνήσει, εκτιμούσε με την σειρά του το Reuters
Από την Ελλάδα μέχρι την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Ισπανία και την Ιταλία, και τώρα την Πορτογαλία, όπου οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών παραιτήθηκαν μέσα σε δύο μέρες, μια σειρά προβλημάτων αρχίζει και πάλι να ανακινείται μετά από 10 μήνες σχετικής ηρεμίας που έφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την παρ’ ολίγον κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης -η οποία έχει μέχρι τη Δευτέρα να δείξει ότι μπορεί να τηρήσει τους όρους του δικού της πακέτου διάσωσης- η ευρωζώνη ενδέχεται να βρίσκεται στο χείλος της εκ νέου βύθισης σε μια πλήρη κρίση.
Παρά την επιθυμία να προβάλουν μια ήρεμη κατάσταση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σιωπηρά παραδέχονται ότι δεν είναι όλα καλά και πως υπάρχουν ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν και πάλι αναταραχή στην ευρωζώνη.
Πέρα από την Πορτογαλία, εξίσου ανησυχητική θεωρείται και η κατάσταση και στην Ελλάδα, η οποία έχει ξαναξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε τη χώρα να μειώσει το υπέρογκο χρέος της, βρίσκεται σύμφωνα με το Reuters σε τέλμα και η πρόοδος σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα εξασθενεί.
Η Ισπανία και η Ιταλία, δύο πολύ μεγαλύτερες οικονομίες, που αποτελούν επίσης μεγάλους κινδύνους, καθώς και τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Σλοβενίας, οι βραδείες μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο και το σκάνδαλο στην Ιρλανδία έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη.
Σε σημείωμα προς τους πελάτες της τον περασμένο μήνα, η ιταλική Mediobanca προειδοποίησε ότι η χώρα «αναπόφευκτα θα καταλήξει να ζητήσει διάσωση από την Ε.Ε.» τους επόμενους έξι μήνες, εκτός εάν τα κόστη δανεισμού μπορούν να διατηρηθούν χαμηλά και η οικονομία να βρει κάποια κινητήρια δύναμη.
Όσον αφορά την Ισπανία, αν και μπορεί να έχει αποφύγει μια πλήρη διάσωση μέχρι στιγμής, οι τράπεζές της -που έλαβαν 40 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης το 2012- έχουν μπροστά τους πολύ δρόμο μέχρι να αποκατασταθούν, όπως άλλωστε και οι τράπεζες της Ιρλανδίας. Το ΔΝΤ επαίνεσε και τις δύο χώρες για τις προσπάθειές τους τον περασμένο μήνα, όμως προειδοποίησε και για κινδύνους στη συνέχεια.
«Υπάρχουν τόσα αρνητικά εκτός της Ελλάδας. Τα υπόλοιπα απλώς θέλουμε να τα αναβάλουμε για μετά το καλοκαίρι», ανέφερε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Ενώ τα προβλήματα της Ιρλανδίας είναι πιθανόν να καταλαγιάσουν, αντιθέτως αυτά της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, η οποία και αυτή πρέπει να τηρήσει σκληρούς όρους στο πλαίσιο της διάσωσής της, είναι ξεκάθαρα και παρόντα, ενώ της Ιταλίας και της Ισπανίας δεν δείχνουν ότι θα εξαφανιστούν, ενώ η κρίση ξαναξυπνά, και μάλιστα με άγριες διαθέσεις.