Η οικονομική κρίση άφησε το αποτύπωμά της ακόμη και στην ανακύκλωση. Οπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Ραζής, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), «η παρατεταμένη οικονομική κρίση οδήγησε σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια και των απόβλητων συσκευασιών που ανακυκλώθηκαν».

Ο ίδιος μιλώντας στο «Βήμα» εξηγεί την προσπάθεια που γίνεται για την εξάπλωση των μπλε κάδων σε όλους τους δήμους.

Ενημέρωση των πολιτών


Πώς κινήθηκε η ανακύκλωση το 2012 και ποιος είναι ο απολογισμός του μπλε κάδου;
«H περασμένη χρονιά χαρακτηρίστηκε από τις σοβαρές επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιφέροντας μεταξύ άλλων σημαντική μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια και των απόβλητων συσκευασιών που ανακυκλώθηκαν.
Παρ’ όλα αυτά η ΕΕΑΑ παρέμεινε σταθερά προσηλωμένη στον βασικό της στόχο για προώθηση και ανάπτυξη της ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα, συνεισφέροντας στην ορθή αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, καθώς και στην ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την αξία της ανακύκλωσης».

Ποιες ήταν οι βασικές ενέργειες της ΕΕΑΑ για την ενίσχυση του δικτύου της και της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα;
«Από τον περασμένο Οκτώβριο και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές η ΕΕΑΑ υλοποιεί πρόγραμμα σημαντικής ενίσχυσης του υφισταμένου δικτύου συλλογής. Την περίοδο αυτή παραδίδονται σταδιακά στους συνεργαζόμενους ΟΤΑ περίπου 40.000 μπλε κάδοι ανακύκλωσης και περίπου 50 οχήματα. Συνολικά από την έναρξη της λειτουργίας της ΕΕΑΑ έχουν παραδοθεί στους δήμους περίπου 138.000 μπλε κάδοι και 400 οχήματα ανακύκλωσης.
Επιπλέον, σήμερα λειτουργούν συνολικά 28 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών των μπλε κάδων.
Παράλληλα, με βασικό στόχο την περαιτέρω επέκταση του μπλε κάδου και στη νησιωτική Ελλάδα, η ΕΕΑΑ αναπτύσσει σημαντικά έργα ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα σε 24 νησιά σήμερα, επιπλέον της Κρήτης, περίπου 430.000 μόνιμοι κάτοικοι και χιλιάδες επισκέπτες να εξυπηρετούνται καθημερινά από το σύστημα του μπλε κάδου».

Πόσοι δήμοι και επιχειρήσεις συνεργάζονται με την ΕΕΑΑ;
«Σήμερα τέσσερις στους πέντε ΟΤΑ σε όλη τη χώρα είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα της ΕΕΑΑ, με αποτέλεσμα τα έργα του μπλε κάδου να εξυπηρετούν σχεδόν το 82% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 9 εκατομμύρια κατοίκους.
Ο αριθμός των συμβεβλημένων με το σύστημα επιχειρήσεων ανέρχεται στις 1.730, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα αναγνωρίζει εμπράκτως την υποχρέωσή της να συνεισφέρει στο μέλλον της ανακύκλωσης στη χώρα μας και περιβάλλει με εμπιστοσύνη το έργο της ΕΕΑΑ».
Δράσεις εκπαίδευσης


Πώς συμμετέχετε στην εκπαίδευση των πολιτών για τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης;
«Λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό όγκο αποβλήτων συσκευασίας που ανακυκλώνονται ετησίως μέσω των μπλε κάδων, φαίνεται ότι οι έλληνες πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις και οι δήμοι αφομοιώνουν ολοένα πιο αποτελεσματικά τα μηνύματα της ΕΕΑΑ για ορθή ανακύκλωση και εντάσσουν την ανακύκλωση συσκευασιών στον μπλε κάδο στη ζωή τους, συμμετέχοντας εντατικότερα στη διαδικασία.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάσουμε πολύ περισσότερο σήμερα που οι δυσκολίες στη ζωή μπορούν εύκολα να αποσύρουν την ανακύκλωση από την καθημερινότητά μας. Γι’ αυτόν τον λόγο η ΕΕΑΑ σε συνεργασία με τους δήμους και τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις συνεχίζει να διοργανώνει ενημερωτικά προγράμματα και δράσεις εκπαίδευσης των πολιτών τοποθετώντας υψηλά στην προτεραιότητά της τα παιδιά.
Βεβαίως, πάντα υπάρχει περιθώριο για το καλύτερο και το περισσότερο.
Η ΕΕΑΑ κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης των πολιτών, εκθέτοντας με κάθε ευκαιρία το κοινό σε μηνύματα για τη σημασία της ανακύκλωσης, την ορθή συμμετοχή και τα υλικά που αξιοποιούνται από το σύστημα του μπλε κάδου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ