Ο κ. Γεώργιος Θεοδωρίδης ρωτάει:
«Εχουμε σπίτι (της γυναίκας μου) στην Κάλυμνο 195 τ.μ. (μεζονέτα), 2 ανήλικα παιδιά, αυτοκίνητο 1.400 κ.ε. (αγορά το 2010), 6 στρέμματα χωράφια στη Μακεδονία που μας δίνουν 72 ευρώ τον χρόνο και 10.600 ευρώ εισόδημα από το Δημόσιο. Ποιο είναι το τεκμαρτό μας εισόδημα;».
Απάντηση: Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο ερώτημά σας, το τεκμαρτό εισόδημά σας θα προσδιοριστεί ως εξής:
α) Αντικειμενική δαπάνη κατοικίας:
Για τα πρώτα 80 τ.μ.
(80Χ40,00) = 3.200
Για τα επόμενα 40 τ.μ.
(40Χ65,00) = 2.600
Για τα επόμενα 75 τ.μ.
(75Χ110,00) = 8.250, 14.050
β) Αντικειμενική δαπάνη ΙΧ αυτοκινήτου: 5.200
γ) Ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης: 5.000
Αν η κατοικία βρίσκεται σε περιοχή με αντικειμενική αξία πάνω από 2.800 ευρώ το τ.μ., το τεκμήριο της κατοικίας προσαυξάνεται ανάλογα.

Δήλωση τόκων από φοιτητές
Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαποστόλου ρωτάει:
«Εχω δύο παιδιά πάνω από 18 ετών. Το πρώτο παιδί (κορίτσι 24 ετών) είναι πτυχιούχος Ιατρικής, έχει στην κατοχή της διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη (54 τ.μ. – τιμή ζώνης 1.450 πέρυσι) και για όλο το 2012 δεν είχε εισόδημα. Θέλω να μάθω αν στη φορολογική της δήλωση θα πρέπει να βάλει αποδείξεις και τι ποσό. Επίσης αν πρέπει να δηλώσει τόκους από λογαριασμό κατάθεσης στον οποίο έχει κάποιο μικροποσό από δωρεές γιαγιάδων και παππούδων.
Το δεύτερο παιδί μου (αγόρι 22 ετών) φοιτά στο 4ο έτος της σχολής Μηχανικών Αεροπορίας και έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο που αγόρασε με γονική μου παροχή και με εισόδημα στο έτος 2012 περίπου 1.800 ευρώ από μηνιαίο επίδομα που παίρνει από τη σχολή του, ενώ θα κάνει πρώτη φορά φορολογική δήλωση. Θα δηλώσει κάποιο ποσό από αποδείξεις; Θα δηλώσει τους τόκους από λογαριασμό που υπάρχει με φιλοδωρήματα από παππούδες και γιαγιάδες, όπως και η κόρη μου; Πιάνουν και τους δύο τα τεκμήρια;».
Απάντηση: Εφόσον και τα δύο παιδιά σας είναι πάνω από 18 ετών θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Το εισόδημα και των δύο παιδιών θα προσδιοριστεί τεκμαρτώς με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και το τεκμήριο αγοράς αυτοκινήτου. Οι αποδείξεις δαπανών που θα προσκομίσουν για να μη χάσουν το αφορολόγητο θα αντιπροσωπεύουν το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος. Και τα δύο παιδιά θα δηλώσουν τους τόκους.
Εισόδημα από ενοίκια
Ο κ. Ευάγγελος Κυριαζής ρωτάει:
«Πώς φορολογείται εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων όταν ο εισοδηματίας είναι συνταξιούχος;».
Απάντηση: 1. Το εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων θα συναθροιστεί με τα λοιπά εισοδήματα του φορολογουμένου και θα φορολογηθεί με την ισχύουσα κλίμακα φόρου. Οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών έχουν εφέτος ένα ειδικό αφορολόγητο το οποίο χορηγείται με ορισμένες προϋποθέσεις. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το αφορολόγητο αυτό δεν ισχύει όταν αποκτάται εισόδημα από ακίνητα. Αποψη η οποία δεν έχει κανένα έρεισμα στη σχετική διάταξη του νόμου.
Δήλωση ακινήτων
Ο κ. Αθανάσιος Τσάτσος ρωτάει:
«14.7.2012: Θάνατος. 14.1.2013: Πρωτόκολλο ΔΟΥ για αποδοχή κληρονομιάς. Δήλωση Ε9 τώρα ή το 2014, και αν τώρα, ως πότε;
Η θανούσα δεν είχε κλειδάριθμο. Δήλωση 2012 διά χειρός. Εισόδημα από σύνταξη ΙΚΑ μέχρι ημέρα θανάτου. Πώς θα γίνει η δήλωση λόγω έλλειψης κωδικών;».
Απάντηση: 1. Οι δηλώσεις ακινήτων θα υποβληθούν εντός του 2013 και ως το τέλος του έτους. 2. Η δήλωση φόρου εισοδήματος θα υποβληθεί από τους κληρονόμους χειρόγραφα.
Αφορολόγητο για τρία παιδιά
Ο κ. Κωνσταντίνος Φιλιππακόπουλος ρωτάει:
«Στις 6.11.2012 απέκτησα τρίτο παιδί. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το αφορολόγητο των παιδιών. Με δύο παιδιά είχα 9.000 ευρώ αφορολόγητο, με τρία παιδιά 12.000 ευρώ. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ισχύει για όλο το 2012 ή για το χρονικό διάστημα των δύο μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου που απέκτησα το τρίτο τέκνο;».
Απάντηση: Το αυξημένο αφορολόγητο λόγω της απόκτησης τρίτου παιδιού ισχύει ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησης του τρίτου παιδιού εντός του 2012.
Κατοικία που δεν έχει ρεύμα
Ο κ. Βασίλειος Τσίπας ρωτάει:
«Δευτερεύουσα κατοικία που δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ πώς θα δηλωθεί στο Ε1 εφόσον είναι υποχρεωτικό το πεδίο Αριθμός Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος;».
Απάντηση: Η δευτερεύουσα κατοικία που δεν έχει ακόμη ηλεκτροδοτηθεί θα γραφεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και στην ένδειξη Αριθμός Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος θα γραφούν εννέα εννιάρια.
Κάτοικος εξωτερικού
Η κυρία Δήμητρα Αναστασοπούλου ρωτάει:
«Εχω μετακομίσει στο Λονδίνο από τον Νοέμβριο του 2011 με τον σύζυγό μου, αλλά δεν έχω κάνει αλλαγή της κατοικίας μου στην αρμόδια ΔΟΥ ώστε να θεωρούμαι κάτοικος εξωτερικού. Δεν έχουμε κανένα εισόδημα στην Ελλάδα, και έχω στην ιδιοκτησία μου μόνο ένα ακίνητο το οποίο δεν παράγει εισόδημα. Πρέπει να υποβάλω φορολογική δήλωση; Αν ναι, πρέπει να συμπληρώσω εισοδήματα που απέκτησα από μισθούς στο εξωτερικό; Θα φορολογηθώ πάνω σε αυτά; Υποχρεούμαι να πληρώσω έκτακτη εισφορά;».
Απάντηση: 1. Αν το ακίνητο που έχετε στην Ελλάδα είναι κατοικία την οποία περιοδικά κατοικείτε, θα πρέπει να υποβάλετε δήλωση φόρου εισοδήματος, διότι θα προσδιοριστεί τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα υπαχθεί σε φόρο. Σε αυτό το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογιστεί και εισφορά αλληλεγγύης. Τα εισοδήματα που αποκτήσατε από την εργασία σας στην αλλοδαπή δεν θα δηλωθούν, θα πρέπει όμως να υποβάλετε και το λεγόμενο πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας. 2. Αν το ακίνητο που έχετε στην Ελλάδα δεν είναι κατοικία και από αυτό το ακίνητο δεν αποκτάτε εισόδημα, δεν έχετε υποχρέωση να υποβάλετε δήλωση εισοδήματος στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ