Θετικές προπτικές για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014 βλέπει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Βέρνερ Χόγερ. Μιλώντας στο «Βήμα», ο γερμανός επικεφαλής της επενδυτικής ατμομηχανής της Ευρώπης διαπιστώνει ότι «η θετική αντίδραση των αγορών αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει επιτελέσει η χώρα».
Την Τετάρτη ο κ. Χόγερ βρέθηκε στην Αθήνα για να υπογράψει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των εξαγωγών κατά 1,5 δισ. ευρώ μέσω της παροχής εγγυήσεων 500 εκατ. ευρώ, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και των υπουργών Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ μιλώντας στο «Βήμα» στέκεται στην ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω ενός «new deal» για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή σας στην Αθήνα;
«Υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες για το νέο χρηματοδοτικό μέσο που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ τον Δεκέμβριο, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την Ελλάδα και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από την ΕΤΕπ. Το μέσο αυτό θα επιτρέψει στην Τράπεζα να στηρίξει τη χρηματοδότηση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας με ποσό μέχρι 500εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕπ θα χορηγεί εγγυήσεις σε εμπορικές τράπεζες για τις δραστηριότητές τους που αφορούν τη χρηματοδότηση διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Καθώς οι εγγυήσεις αυτές θα είναι ανακυκλούμενες, αναμένεται με αυτόν τον τρόπο να στηρίζεται όγκος συναλλαγών της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Οπως γνωρίζετε, η ΕΤΕπ είναι οργανισμός που χορηγεί μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις, αλλά εν όψει των αναγκών της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα λάβαμε ένα έκτακτο μέτρο για να προσδώσουμε νέο δυναμισμό στη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας. Το μέσο αυτό θα στηρίξει τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων σε μια περίοδο κατά την οποία οι ξένες τράπεζες αναδιπλώνονται. Είναι ακόμη μία απόδειξη ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αποδεικνύουμε έμπρακτα τη θέλησή μας να στηρίξουμε την Ελλάδα».

Πού βρισκόμαστε με το θέμα της επανεκκίνησης των μεγάλων έργων στους αυτοκινητοδρόμους;
«Οπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη συμβάλει σε αυτό. Στα τέλη του 2012 εγκρίναμε χρηματοδότηση ύψους 650εκατ. ευρώ για το έργο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων και αναμένουμε να υπογράψουμε τη σχετική σύμβαση μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η αναδιάρθρωση των συμβάσεων παραχώρησης. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία και στην απασχόληση».
Γνωρίζετε καλά την πολιτική ζωή στη Γερμανία. Πιστεύετε ότι ο προεκλογικός διάλογος προσεγγίζει την ανάγκη ανάκαμψης των πιο αδύναμων χωρών της ευρωζώνης με τρόπο ειλικρινή ή προσχηματικό;
«Οι επίσημες ευρωπαϊκές στατιστικές που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο δείχνουν ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο σύνολό της έχει καταγράψει πτώση επί έξι συναπτά τρίμηνα. Εννέα από τις 17 χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε ύφεση. Η ευημερία της ενοποιημένης Ευρώπης βασίζεται στην ευημερία όλων των κρατών-μελών της. Η ανάκαμψη των χωρών που έχουν πληγεί δριμύτερα από την κρίση είναι θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους».
Μετά τις γερμανικές εκλογές θα ανοίξει το θέμα του ελληνικού χρέους. Πιστεύετε ότι αν δεν υπάρξει κούρεμα για τη μείωσή του σε βιώσιμα επίπεδα, η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές με έκδοση ομολόγων το 2014 ή αργότερα;
«Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ επανέλαβε πριν από λίγες μέρες αυτό που οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είχαν ήδη πει προηγουμένως σχετικά με περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας αφού επανεξεταστεί η κατάσταση της χώρας στο τέλος του έτους. Αυτό προϋποθέτει ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις προϋποθέσεις του προγράμματος ανάκαμψης, το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Με αυτή την έννοια, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να προσφύγει στις κεφαλαιαγορές για την άντληση πόρων. Ωστόσο, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, ο υπουργός κ. Στουρνάρας εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει σε μικρή ομολογιακή έκδοση το επόμενο έτος. Η προοπτική αυτή ενισχύθηκε στη συνέχεια από την προσφορά που υπέβαλε πρόσφατα ιδιώτης επενδυτής, να αγοράσει σχεδόν το 10% του συνόλου των ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Αυτό αναμφίβολα αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει επιτελέσει η χώρα έως σήμερα και τη συνακόλουθη θετική αντίδραση της αγοράς».

Ενα new deal για τον ευρωπαϊκό Νότο

Συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα η ανάγκη ενός «new deal» για τον ευρωπαϊκό Νότο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ποιον ρόλο θα μπορούσε να παίξει η ΕΤΕπ;

«Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων κατά της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη ως σύνολο. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μια ολόκληρη γενιά, για οικονομικούς λόγους. Γι’ αυτό η πρωτοβουλία συζητείται σήμερα στη Γαλλία και στη Γερμανία, καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Βέβαια, μερικές χώρες αντιμετωπίζουν οξύτερο και ευρύτερο πρόβλημα ανεργίας από ό,τι άλλες. Η Ελλάδα δυστυχώς κατέχει την πρώτη θέση και στο γενικό ποσοστό ανεργίας και στην ανεργία των νέων. Οπως εξήγησα σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στα τέλη Μαΐου, η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ΕΤΕπ. Είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε το φάσμα των χρηματοδοτικών μας προϊόντων για να βοηθήσουμε τους νέους στην εξεύρεση θέσεων εργασίας ή μαθητείας. Επεξεργαζόμαστε νέα, εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα δώσουν κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προσλαμβάνουν νέους και να τους εντάσσουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Ωστόσο, η ΕΤΕπ δεν αποτελεί πανάκεια. Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη προσέγγιση, από όλα τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, τα κράτη-μέλη και τον ιδιωτικό τομέα».

Οι εκταμιεύσεις για τους μικρομεσαίους

Γιατί καθυστερούν τα προγράμματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

«Πέρυσι ενεργοποιήσαμε πιστωτικές γραμμές συνολικού ύψους 590εκατ. ευρώ με τις πέντε κυριότερες ελληνικές τράπεζες, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Οι πέντε αυτές τράπεζες, οι οποίες καλύπτουν σημαντικό μέρος του ελληνικού τραπεζικού τομέα, έχουν λάβει από την ΕΤΕπ πιστωτικές διευκολύνσεις οι οποίες επιτρέπουν να γίνονται εκταμιεύσεις βάσει των δανείων ΜμΕ που παρουσιάζουν οι τράπεζες στην ΕΤΕπ. Οι εκταμιεύσεις στο πλαίσιο των πιστωτικών διευκολύνσεων υπέρ των ΜμΕ που έχουν υπογραφεί με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Alpha Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα έχουν ήδη ανέλθει στα 225εκατ. ευρώ και περισσότερες από 200 ΜμΕ έχουν χρηματοδοτηθεί με δάνεια της ΕΤΕπ. Στο πλαίσιο των υπόλοιπων δύο χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, που έχουν υπογραφεί με τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, οι εκταμιεύσεις αναμένεται να αρχίσουν σύντομα, καθώς κάποια προβλήματα που υπήρξαν στην αρχή και τα οποία συνδέονταν κυρίως με το ειδικό πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων βρίσκονται κοντά στη λύση τους. Επομένως, ήδη διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία κεφάλαια της ΕΤΕπ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ