Αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα αποσπάσει το «ΟΚ» της τρόικας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και αμέσως από την κυβέρνηση.
Υπό το βάρος των εξελίξεων που πυροδοτεί το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, με την οποία εκπληρώνεται, όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ένα μέρος της υποχρέωσης για αναγκαστικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο, και ύστερα από το ναυάγιο για την πώληση της ΔΕΠΑ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναζητεί μία θετική είδηση. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, έστω και πιλοτικά, έχει κλειδώσει και θα ανακοινωθεί απόψε.
Στο επιχείρημα της τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ πως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να αντικατασταθεί με δημοσιονομικά ισοδύναμο μέτρο, η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει την πιλοτική μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ενδεικτικά για ένα εξάμηνο, ώστε να καταδειχθεί το εάν η μείωση των συντελεστών είναι εισπρακτικά αποτελεσματική ή αναποτελεσματική.
Οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν τις απώλειες εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στα 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου θεωρούν πως θα υπάρξει υπερκάλυψη του ποσού αυτού από την αύξηση της κατανάλωσης.
Ο κ. Στουρνάρας θα έχει τη δεύτερη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας κκ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ),
Ματίας Μορς
(ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) αργά το απόγευμα της Τετάρτης.
Εκτός από το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται ότι θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της τρόικας για τη μετάθεση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων κατά το ποσό που αναμενόταν να εισπραχθεί από την πώληση της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με το μνημόνιο, αν η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας που επιβαρύνεται τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ από τη δυσμενή τροπή στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Ιουνίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, στην έδρα του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Ωστόσο η Αθήνα θα επιθυμούσε μια θετική «πρόγευση», η οποία θα μπορούσε να επικοινωνηθεί από απόψε το βράδυ.
Στα βασικά θέματα συζήτησης παραμένει η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 με δεδομένο ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 η «τρύπα» στα έσοδα έφτασε τα 562 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται διαρκώς τα ορόσημα του Ιουνίου για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ (μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ρύθμιση τραπεζικών δανείων) και η πορεία της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Το πρωί της Τετάρτης οι κκ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ (ΕΚΤ) είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση στην οποία εξετάστηκε η πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν αύριο Πέμπτη για τις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχουν στο Euro Working Group όπου θα ληφθεί η απόφαση για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ. Το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας προβλέπει ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 12 Ιουνίου 2013

HeliosPlus