Ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, που δίνει απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το διασυνοριακό εμπόριο της Ελλάδας, επιτεύχθηκε την Τετάρτη με την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για παροχή εγγυήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από την ΕΤΕπ για πρώτη φορά με αφετηρία την Ελλάδα, στοχεύει στη στήριξη των Μικρομεσαίων και Μεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολία αποδοχής του ελληνικού κινδύνου από τους εμπορικούς εταίρους, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές τους να διενεργούνται με δυσμενείς όρους πληρωμής και αυξημένο κόστος.
Το πρόγραμμα αναμένεται να στηρίξει συναλλαγές ύψους € 1,5 δισ. ετησίως, εξασφαλίζοντας με την εγγύηση της ΕΤΕπ πολλαπλές λύσεις χρηματοδότησης και πιστοδότησης τόσο για τον εισαγωγικό όσο και για τον εξαγωγικό κλάδο της χώρας μας, με έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής διαδικασίας και στη στήριξη της δραστηριοποίησης σε ξένες αγορές.
Με τον τρόπο αυτό, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Δηλώσεις Ζανιά
«Στην Εθνική Τράπεζα πιστεύουμε στη δυναμική των Ελλήνων Επιχειρηματιών γι αυτό συμμετείχαμε ενεργά στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από το στάδιο διαμόρφωσής της» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Ζανιάς στην τελετή υπογραφής του Προγράμματος, παρουσία του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων Υπουργών, του Προέδρου και Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ και των εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών.
Όπως είπε σχετικά, «μέσα από τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρούμε με τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους μεγαλύτερους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αλλά και με την τεχνογνωσία που διαθέτει το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό μας, θα συμβάλλουμε ουσιαστικά στην υλοποίηση του προγράμματος. Το Πρόγραμμα της ΕΤΕπ, με τη συμβολή των ελληνικών και ξένων τραπεζών που συμμετέχουν, θα ενισχύσει καταλυτικά τις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις στις δραστηριότητες Διεθνούς Εμπορίου»
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξ. Τουρκολιάς, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε πως «τo πρόγραμμα στήριξης Διεθνούς Εμπορίου για μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που υπογράψαμε, αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, που τόσο έχουμε ανάγκη ως χώρα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, οι διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές ελληνικών επιχειρήσεων διενεργούνται με αυξημένο κόστος και δυσμενείς όρους πληρωμών, ως συνέπεια της δυσκολίας αποδοχής του ελληνικού κινδύνου από τους εμπορικούς εταίρους.
«Ταυτόχρονα, σημαντικό εμπόδιο για τις εξωστρεφείς και δυνητικά εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί η ανεπαρκής πρόσβασή τους σε ειδικές χρηματοδοτήσεις και πιστοδοτήσεις» υποστήριξε ο κ. Τουρκολιάς, προσθέτοντας ότι «με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, η Εθνική συνεργάστηκε στενά με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί ειδικά για την Ελλάδα ένα πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων με παροχή εγγυήσεων για συναλλαγές διεθνούς εμπορίου».