Κέρδη από τη στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label) καταγράφει η εταιρεία ζυμαρικών Eurimac, με έδρα και εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς, η οποία εξάγει τα προϊόντα της από την Κούβα ως τη Βενεζουέλα και την Ιαπωνία. Πρόκειται για την πρώην ελληνική εταιρεία ζυμαρικών Μακβέλ της οικογενείας Κωνσταντινίδη, η οποία εξαγοράστηκε από τον ιταλικό όμιλο ζυμαρικών και ρυζιού Euricom το 1995, οπότε και άρχισε η μεγάλη ανάπτυξη και εξάπλωσή της παγκοσμίως. Σήμερα η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα, εξάγει τα ζυμαρικά της σε περισσότερες από 45 χώρες, ενώ η κρίση την έχει ευνοήσει αφού εμφανίζει αύξηση μεγεθών.

«Η στροφή των καταναλωτών προς τα private label προϊόντα λειτουργεί θετικά για την εταιρεία αφού το 95% του τζίρου προέρχεται από ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας»
αναφέρει ο πρόεδρος και μέτοχος κατά 50% της εταιρείας κ. Στ. Κωνσταντινίδης, γιος του ιδρυτή της Μακβέλ Παντελή Κωνσταντινίδη, η ιστορία της οποίας ξεκινά το 1939. Και τα προϊόντα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αφορούν μόνο τα μεγάλα ελληνικά σουπερμάρκετ, που αποτελούν πελάτες της εταιρείας, αλλά και αλυσίδες του εξωτερικού. «Ο βασικός λόγος που η Eurimac σημείωσε ανοδική πορεία ακόμη και το 2012 είναι η εξαγωγική δραστηριότητά της, η οποία καταλαμβάνει το 45% των πωλήσεών της, με στόχο να αγγίξει το 50% τα επόμενη έτη» σημειώνει ο πρόεδρος της Eurimac.
Νέα πνοή στην εταιρεία


Η εταιρεία Μακβέλ είχε αρχίσει τις εξαγωγές της τη δεκαετία του ’60 προς τους μετανάστες Ελληνες στη Γερμανία. Μετά την εξαγορά της κατά 50% από τον ιταλικό όμιλο Euricom και τη δημιουργία μεγάλης βιομηχανικής μονάδας στο Κιλκίς το 1996, άνοιξε τα φτερά της σε όλον τον κόσμο, ακόμη και στη δύσκολη αγορά της Ιαπωνίας, η οποία «αποτελεί ποιοτικό διαβατήριο», όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης. Τα τελευταία πέντε χρόνια η εταιρεία εξάγει ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας αλλά και brands της εταιρείας, όπως Makvel, Familia, Latino, στην Ιαπωνία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια πολύ απαιτητική αγορά με τελειομανείς συνεργάτες.
«Η συνεργασία μας με την ιταλική Euricom έδωσε νέα πνοή και ώθηση στην εταιρεία» υποστήριξε ο κ. Κωνσταντινίδης, καθώς οι Ιταλοί έχουν τεχνογνωσία στα ζυμαρικά και ο όμιλος έχει θυγατρικές σε όλον τον κόσμο. Αλλωστε είναι γνωστό ότι «ο μοναχικός καβαλάρης δεν προχωρεί μακριά». Η Eurimac εξάγει μακαρόνια ακόμη και στην εξωτική Κούβα. Μάλιστα διευθύντρια της Euricom Κούβας είναι η γυναίκα του Φιντελίτο Κάστρο, γιου του Φιντέλ Κάστρο.
Αύξηση των πωλήσεων


Η κατασκευή του εργοστασίου στο Κιλκίς κόστισε 35 εκατ. ευρώ. Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος σε ετήσια βάση ανέρχεται στους 70.000 τόνους ζυμαρικών, σήμερα παράγονται 40.000 τόνοι, ενώ ο τζίρος της ανήλθε στα 26,3 εκατ. ευρώ το 2012, ήτοι αύξηση κατά 20%, και τα λειτουργικά κέρδη της στα 2,1 εκατ. ευρώ, με αύξηση 23%. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της εταιρείας στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν σε έναν χρόνο κατά 13% και οι εξαγωγές αντίστοιχα αυξήθηκαν κατά 29,6%.
Στα σχέδια της εταιρείας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, είναι η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της στην αγορά της Κίνας (όπου ήδη εξάγει ζυμαρικά), καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών της στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης η εταιρεία σχεδιάζει στην επόμενη πενταετία να επενδύσει σε καινούργια μηχανήματα παραγωγής και συσκευασίας νέων τύπων ζυμαρικών ώστε η συνολική δυναμικότητα του εργοστασίου να αυξηθεί περαιτέρω.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ