Δυσμενέστερες από τις επίσημες προβλέψεις του Μνημονίου είναι οι εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης στο Παρίσι, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 4,8% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 4,2% της πρόβλεψης του Μνημονίου και 4,6% του ΑΕΠ που εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιώργος Προβόπουλος.
Αλλά και για το 2014 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 1,2% του ΑΕΠ έναντι των εκτιμήσεων για σταδιακή ανάκαμψη που προβλέπουν το Μνημόνιο και η ΤτΕ.
Παράλληλα ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από ΔΝΤ και την ΕΕ προς την Ελλάδα για να καλυφθεί το «κενό» που θα δημιουργήσει στο Πρόγραμμα η ύφεση την επόμενη χρονιά.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ και για την ανεργία, καθώς σε αντίθεση με την τρόικα που προβλέπει μικρή αποκλιμάκωση της το 2014 στα επίπεδα του 26% από 27% φέτος, ο Οργανισμός εκτιμά ότι το 2013 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 27,8% για ανέβει ακόμα πιο ψηλά στο 28,4% το 2014.

Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 4,1% και στο 3,5%, το 2014 ενώ το χρέος θα διαμορφωθεί στο 175,1% φέτος και στο 180,6% το 2014.
Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι απαιτείται η υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί για την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης.
Θέτει ως προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη την αποκατάσταση της ρευστότητας μέσω της καλύτερης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και εκτιμά ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι αγορές- προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών.

Στα θετικά της έκθεσης η εκτίμηση ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ενώ διαπιστώνεται ότι έχει στηριχθεί κυρίως στο πεδίο των δαπανών.

Παράλληλα ο Οργανισμός συστήνει στην Αθήνα τη στόχευση των κοινωνικών προγραμμάτων, έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι, εκτιμώντας ότι οι κοινωνικές εντάσεις αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την επιτυχία του Προγράμματος.

Διαφωνεί ο Γιάννης Στουρνάρας, βλέπει ανάπτυξη 1% το 2014

Τη διαφωνία του με τις οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα εξέφρασε ευθέως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Παρίσι. Ερωτηθείς για την εκτίμηση περί ύφεσης 1,2% του ΑΕΠ που προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2014 ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό. Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιό κάτω από ένα θετικό +1».
«Η τάση στην Ελλάδα σήμερα είναι θετική, αφού φαίνεται να σταθεροποιείται η βιομηχανική παραγωγή, αν και ακόμα αρνητική, αλλά πολύ λιγότερο απ’ ότι ήταν όλα τα προηγούμενα τρίμηνα» σημείωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ανέφερε επίσης ότι οι κρατήσεις για τον τουρισμό πάνε πολύ καλά. «Περιμένουμε πάνω από 17 εκατ. τουρίστες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «όλοι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι τουλάχιστον θα πάμε καλά φέτος και θα είναι μια καλή βάση για του χρόνου».