Η ύφεση της οικονομίας θα κυμανθεί φέτος κοντά στο -4,5% του ΑΕΠ, η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το 2014, ενώ η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται από το 2015 προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες- η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή από τον διοικητή Γιώργο Προβόπουλο.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση ισχυρού και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος.

Τονίζεται δε, ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων.

Σε ό,τι αφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος πέριξ του -4,5%, πρόβλεψη που ενσωματώνει και την αρνητική επίπτωση από την Κύπρο που εκτιμάται μεταξύ -0,3 και -0,4%. Η ΤτΕ προβλέπει επάνοδο στην ανάκαμψη από το 2014.

Για τη φορολογία, η ΤτΕ προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και αποφυγή σε κάθε περίπτωση, λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ειδικότερα, θεωρεί ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με κεντρική επιδίωξη αυτό να εξασφαλίζει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε σύντομα να υπάρξουν περιθώρια για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.