από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Ικανοποιητικό δείκτη ευημερίας βλέπει στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

«Βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο σε μεγάλο αριθμό παραμέτρων μιας καλής ζωής»
Ικανοποιητικό δείκτη ευημερίας βλέπει στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με μια... έκπληξη άρχισε τις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ την Τρίτη, εν αναμονή των επίσημων οικονομικών προβλέψεων που θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη.

Σε έκθεσή του για τον δείκτη ευημερίας των μελών του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι «η Ελλάδα πηγαίνει σχετικά καλά με βάση το σύνολο των κριτηρίων ευημερίας, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο σε έναν μεγάλο αριθμό παραμέτρων του Δείκτη Καλύτερης Ζωής». Στόχος του δείκτη είναι η μέτρηση της ευημερίας των πολιτών αλλά και των συνθηκών διαβίωσής τους.

Εν τω μεταξύ, στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι βρίσκεται από χθες και θα μιλήσει σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου. Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις των τελευταίων 10 μηνών στην Ελλάδα στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Την Τετάρτη αναμένονται επίσης με ενδιαφέρον οι επίσημες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές προπτικές της Ελλάδας και των άλλων μελών του.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί την Τετάρτη στις 09.30 τοπική ώρα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία, ενώ την ίδια ώρα την Πέμπτη το πρωί θα συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του κ. Πιερ Μοσκοβισί στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.

Μέσο εισόδημα 15.890 ευρώ

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τον δείκτη ευημερίας στην Ελλάδα που προκάλεσε εντύπωση, αναφέρεται ότι το μέσο καθαρό εισόδημα ενός νοικοκυριού στη χώρα μας είναι 20.440 δολάρια ετησίως (15.890 ευρώ), ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23.047 δολάρια το χρόνο).  

Ο ΟΟΣΑ συμπεραίνει μεν ότι οι Ελληνες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους συγκριτικά με το μέσο όρο των μελών του ,ωστόσο εκτιμά ότι μπορούν να στηριχθούν σε μια αίσθηση αλληλεγγύης καθώς το 81% των ανθρώπων πιστεύει ότι γνωρίζει κάποιον στον οποίο θα μπορούσε να βασιστεί σε ώρα ανάγκης.

Το 71% των ατόμων να δηλώνει ότι έχει περισσότερες θετικές εμπειρίες (αίσθηση ικανοποίησης για μια επιτυχία, ευχαρίστηση κλπ) από αρνητικές (πόνος, ανησυχία , θλίψη, ανία, κλπ). Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80%).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, «τα χρήματα, παρότι δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, είναι ένα σημαντικό μέσο για την επίτευξη υψηλότερων προτύπων διαβίωσης».  

Μόλις το 56% σε αμειβόμενη εργασία

Στον τομέα της απασχόλησης το 56% των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχει σχέση αμειβόμενης εργασίας, ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που βρίσκεται στο 66%. Το 66% των ανδρών είναι σε σχέση αμειβόμενης εργασίας, έναντι 45% των γυναικών.

Παρά ταύτα οι Ελληνες πολίτες εργάζονται 2.032 ώρες ετησίως, σημαντικά περισσότερο  από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που φθάνει τις 1.776 ώρες.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι το 65% των ενηλίκων ηλικίας 25-64 διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που φθάνει το 74%.

Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι σχεδόν 81 χρόνια (ανεξαρτήτως φύλου), ένα έτος παραπάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80 χρόνια). Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι 83 σχεδόν χρόνια, έναντι 78 ετών για τους άνδρες.

Το 69% των Ελλήνων να δηλώνουν ικανοποιημένοι με την ποιότητα της ύδρευσης, ποσοστό κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (84%.)
   Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στουρνάρας-Γκουρία συζήτησαν για ανταγωνισμό-διοικητική μεταρρύθμιση  
Υφεση 4,8% το 2013 και 1,2% το 2014 προβλέπει ο ΟΟΣΑ 
 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Το 15% είναι "ελαφρώς" χαμηλότερο; | 29/05/2013 20:10
  20000$ με 23000$ δεν είναι "ελαφρώς χαμηλότερο". Και αν σκεφτείτε ότι αυτό αναφέρεται στο εισόδημα ανα νοικοκυριό και όχι στο ΑΕΠ ανά κεφαλή (που επίσης είναι 20000$ για το 2012...) καταλαβαίνετε πόσο λίγο είναι το πραγματικό ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ εισόδημα κατά κεφαλή. Άρα, αφού το 15% είναι "ελαφρώς" χαμηλότερο, μια απώλεια 25%-30% στο ΑΕΠ είναι "χαμηλής εντάσεως" έτσι;
  Ο έξυπνος του χωριού
  απάντηση21
   
   
  Ώστε περνάτε καλά πουλακια μου; | 29/05/2013 20:04
  ...άρα σηκώνετε και άλλα μέτρα.
  Ιωάννης Στουρνάρας
  απάντηση51
   
   
  Μισή Ελλάδα ( όπως παλιά ) | 29/05/2013 13:25
  Θα βελτιωθούν οι μέσοι όροι, αν φύγουν οι μισοί Έλληνες ως μετανάστες! Σίγουρα κάποια εισοδηματικά στρώματα ανεβάζουν τους μέσους όρους. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε για την ελληνική οικονομία, που διατηρεί το ίδιο αναπτυξιακό μοντέλο και δεν παρέχει αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης!
  γιωργος σ.
  απάντηση86
   
   
  ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ | 29/05/2013 13:13
  ΓΙΑ ΕΝΑ 30% ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ,ΤΑ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ 4 ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ . ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ,ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΜΕΣΟ ΑΠΟ ΤΟΝ... ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ... , Η ΟΠΟΙΑ ΤΟΤΕ ΕΠΑΙΡΝΕ 400.000 ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΝΕΙ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΑ 5 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΩ 160,000 ΜΕ ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ , Η ΚΥΡΙΑ ΕΛΕΓΕ ΛΟΙΠΟΝ , ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ NA ΜΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ ΚΤΛ, ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ, ΑΣΧΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΒΔΕΛΩΝ.........
  Ανώνυμος / η
  απάντηση229
   
   
  Ο ΟΟΣΑ βλέπει μέσους όρους | 29/05/2013 13:02
  Μέσος όρος είναι η θερμοκρασία της κοιλιάς σου όταν τα πόδια σου είναι στον πάγο και το κεφάλι σου στο φούρνο.
  57% ικανοποιημένος
  απάντηση165
   
   
   
  Το επιπεδο διαβιωσης | 29/05/2013 12:18
  Ειναι γνωστο (οσο γνωστο ειναι οτι εμεις οι Ελληνες ειμαστε παντα γκρινιαρηδες και αρνητικοι σε ολα) οτι το επιπεδο διαβιωσης στην Ελλαδα ειναι απο τα υψηλοτερα στον κοσμο. Ο Δεικτης Ανθρωπινης αναπτυξης (HDI) για το 2013 ειναι 29ος υψηλοτερος στον κοσμο. Αλλες ερευνες σχετικα με την ποιοτητα ζωης (Economist, Newsweek) κατατασσουν συστηματικα την Ελλαδα 21η στον κοσμο σε ποιοτητα ζωης. Λογικο. Ο μεσος Ελληνας ζει 81 χρονια, η παιδικη θνησιμοτητα ειναι 3 θανατοι ανα 1000 γεννησεις (απο τις καλυτερες στον ανεπτυγμενο κοσμο) και το κατα κεφαλην εισοδημα (παρα τα κουρεματα) παραμενει μεσα στα 30 κορυφαια του κοσμου. Αυτα ειναι δεδομενα που παραμενουν ειτε γκρινιαζουμε ειτε οχι.
  Αντωνης
  απάντηση2510
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Xleyasmos | 29/05/2013 11:45
  Αυτο εχει την εξης εξηγηση: Επειδη οι μισοι πλεον ειναι μεταναστες και πηραν μερος στην ερευνα δηλωσαν οτι ειναι πολλοι χαρουμενοι με την καινουρια τους χωρα αφου εκει που ηταν πριν ηταν πολυ χειροτερα. Και θελουν να ευχαριστησουν τους κυριους Καμινη και Τσιπρα για την βελτιωση που παρουσιαζει η χωρα τους ολα τα τελευταια χρονια (καθως και ολους τους αλλους εθνοσωτηρες απο Σημιτη μεχρι και σημερα). Το δουλεμα πλεον παει συννεφο. Μας χλευαζουν κανονικα.
  Tassos
  απάντηση219
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πιο πολλη "ικανοποιηση" πεθαινεις!!!!! | 29/05/2013 10:56
  Αυτος ο "δεικτης"ειναι σε λαθος σημειο στην χωρα μας ,γι'αυτο τον λογο υποθετω και το χαμογελο της ικανοποιησης ...... Οσο για το επιπεδο ζωης που αφορα υγεια,παιδεια,διατροφη ... Το νοσοκομειο Μεταξα πεθαινει μαζι με τους ασθενεις του,αλλα αυτο δεν αφορα ουτε τον κ.Στουρναρα ουτε βεβαια τον μεσο ορο της στατιστικης και εκεινους που συμφωνουν με την ειδηση,δεν "ψεκαζουν"μονο εμας αλλα και αυτους που προσπαθουν να μας πεισουν τελικα για εκεινο που εμεις ζουμε ,να υποθεσω οτι τα υψηλα ποσοστα ανεργιας συμβαλουν στο καλο κλιμα. Εχει καταρευσει το συμπαν αλλα δοξα τω Θεο υπαρχει αλληλεγγυη,ζειστε απο σισιτια αφου μπορειτε ;ενας λαος στην καλη "διαθεση" του ευεργετη;Επαγγελματιες διασκεδαστες...
  sofika
  απάντηση512
   
   
   
  ρε παιδιά... | 29/05/2013 10:52
  δεν είμαστε Ταϋλάνδη Καμπότζη Ινδία και Νιγηρία βέβαια δεν είμαστε και Μονακό ή Ελβετία χαλαρώστε σήμερα το σημαντικό πλέον είναι έτσι που μας έκαναν ένα πίατο φαϊ...ΚΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΡΕΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΑ ΛΕΩ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΟΜΑΙ...!!!! ΥΓ: όλοι από αντίδραση ΧΑ στις ευρωεκλογές....
  2 φορές κρέας τον χρόνο...
  απάντηση523
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Και μη χειρότερα | 29/05/2013 10:30
  Αφού το λέει ο ΟΟΣΑ ότι ο δείκτης " ευημερίας" είναι ικανοποιητικός στην Ελλάδα .... τότε αύριο το πρωί θα πω σε αυτούς που βλέπω να ψάχνουν στα σκουπίδια μήπως βρουν κάτι που μπορεί να πουλήσουν για μερικά ψωροσέντ να σταματήσουν γιατί η ευημερία θα τους χτυπήσει την πόρτα. Επίσης ας σταματήσουν και αυτοί που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, έχουν να φάνε αλλά δεν το ξέρουν!
  ariadne
  απάντηση1014
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  μας κοροιδευουν | 29/05/2013 10:03
  δεν παμε καλα...μας δουλευουν ψιλο γαζι.Που τις καναν τις μετρησεις σε Εκαλη, Διονυσο,Γλυφαδα-Βουλα? Απο ευημερια αλλο τιποτα να φανε και οι κοτες..ακου λεει ο "Δεικτης" δειχνει ευημερια...οι δεικτες του ρολογιου Ευρωπαιοι δειχνουν 3 ωρες και 60 χρονια πισω...μπομποτα και τραχανα...οχι αν θελετε και δεν το πιστευεται αλλαζουμε τραπεζι..να δουμε τι θα τρωτε και τι θα τρωω
  παραμεσος
  απάντηση1015
   
   
  xar | 29/05/2013 09:53
  Κατά πρώτον, η Ελλάδα ανήκει στον αναπτυγμένο κόσμο (αν και από τους ουραγούς του), οπότε είναι λογικό ότι έχει ένα επίπεδο διαβίωσης καλύτερο από πολλών άλλων χωρών, ακόμα και με την κρίση (π.χ. από την Τουρκία που τώρα προσπαθεί να αναβαθμιστεί). Το πρόβλημα με την κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισής της είναι ότι οι συνεπειές της επηρεάζουν πολύ περισσότερο τους πιο αδύναμους και τους οδηγούν στον γκρεμό. Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αποτυπωθεί από μέσους όρους, γιατί ως γνωστόν, αν τα πόδια σου είναι στο ψυγείο και το κεφάλι σου στο φούρνο, ο μέσος όρος θερμοκρασίας του σώματός σου είναι φυσιολογικός.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση323
   
   
  μπαρουφες | 29/05/2013 07:46
  Αν ο αριθμος ειναι πιο αληθινος απο την ιδια την εμπειρια τότε εχουμε ξεφυγει ως ανθρωπότητα.. Ο οασα μετρησε και ειπε,,, Αλλα όλοι ξερουμε ότι η αλήθεια είναι αλλού και όχι στην ποσοτικοποίηση της εμπειρίας...
  thanasis
  απάντηση1211
   
   
  Συμφωνώ πλήρως! | 29/05/2013 06:42
  Προβλήματα, (διαφορετικής έντασης...), αντιμετωπίζει το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού, περίπου. Τα υπόλοιπα 2/3, ζουν κατά γενικά ικανοποιητικό τρόπο. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα.
  Πολίτης
  απάντηση296
   
-