Γαλλία και Γερμανία παρουσίασαν από κοινού σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων. Σε συνέδριο στο Παρίσι την Τρίτη, οι υπουργοί Εργασίας της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μισέλ Σαπέν και Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, παρουσίασαν τις γενικές γραμμές της πρωτοβουλίας των δύο χωρών για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως αφού έξι εκατομμύρια νέοι (ηλικίας 15-24 ετών) είναι άνεργοι στην Ευρώπη και περίπου 14 εκατομμύρια δεν έχουν δουλειά, δεν φοιτούν σε κάποια σχολή, ούτε είναι μαθητευόμενοι πουθενά», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Σήμερα ξεκινά η εκστρατεία για την απασχόληση των νέων», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι έχει συμφωνήσει με την καγκελάριο Μέρκελ να καταρτιστεί «ένα πραγματικό σχέδιο για την ανεργία των νέων από φέτος».

Το θέμα της ανεργίας είναι στην ατζέντα της συνάντησης του Γάλλου προέδρου με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την Πέμπτη στο Παρίσι.

Στο συνέδριο ήταν παρόντες ήταν επίσης, εκτός των υπουργών από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Ενρίκο Τζοβάνι, και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Σαπέν και η φαν ντερ Λέγεν παρουσίασαν το γενικό πλαίσιο του γαλλογερμανικού σχεδίου που τιτλοφορείται «Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Το σχέδιο θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την χρήση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θα βασίζεται σε τρεις άξονες: στην πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια, στην ανάπτυξη της κατάρτισης και τη γεωγραφική κινητικότητα.

«Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις μικρομεσαίες βιομηχανίες δημιουργούνται οι περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους, αυτές θα πρέπει να στηρίξουμε», εκτίμησε ο Σαπέν.

Όπως επισήμανε η γερμανίδα υπουργός, «πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, είναι έτοιμες για παραγωγή αλλά χρειάζονται κεφάλαιο. Όμως τους παρέχονται πιστώσεις με υπερβολικά επιτόκια. Αυτόν το φαύλο κύκλο ελπίζουμε να σπάσουμε, κυρίως χάρη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

«Ο δεύτερος άξονας είναι η κατάρτιση: υστερούμε σημαντικά σε σχέση με τη Γερμανία και προφανώς για αυτόν το λόγο η ανεργία εκεί είναι μικρότερη», συνέχισε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι «ο τρίτος άξονας είναι η κινητικότητα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Βασική ιδέα είναι να διασφαλιστεί ότι στην Ευρώπη κανένας νέος δεν θα μένει για διάστημα μεγαλύτερο των 4-6 μηνών χωρίς απασχόληση, εκπαίδευση ή μαθητεία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να δίνονται υποσχέσεις στους νέους που δεν πρόκειται να τηρηθούν μακροπρόθεσμα, επιμένοντας ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Υποστήριξε ότι αποτυχία στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη, ενώ η εγκατάλειψη του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας υπέρ ενός μοντέλου όπως αυτό που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ «θα πυροδοτούσε επανάσταση».

«Είναι ανάγκη να πετύχουμε στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων, διαφορετικά θα χάσουμε τη μάχη για την ενότητα της Ευρώπης», είπε. Εάν εισαγόταν στην Ευρώπη το μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας που υπάρχει στις ΗΠΑ «θα είχαμε επανάσταση, όχι αύριο, αλλά την ίδια ημέρα», πρόσθεσε.

«Πρέπει να σώσουμε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που φοβούνται. Έχουμε την καλύτερα εκπαιδευμένη γενιά και την βάζουμε στην αναμονή. Αυτό είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο ιταλός υπουργός Εργασίας Ενρίκο Τζοβανίνι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίοι χαρακτήρισαν την ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων θέμα πρώτης προτεραιότητας για την ΕΕ.

Σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και των προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η ΕΕ, ο Ρομπάι τόνισε ότι η ανεργία των νέων θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Παράλληλα, καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες ορισμένων κρατών μελών να προχωρήσουν στην ανταλλαγή πρακτικών και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή του με την οποία κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δραστηριοποιηθούν ενόψει της Συνόδου. Ζήτησε παράλληλα να υπάρξει συμβολή και από τους κοινωνικούς εταίρους.

Υπογράμμισε δε ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει ότι το πρόγραμμα ύψους 6 δισ. ευρώ που προορίζεται για τους νέους θα πρέπει να είναι πλήρως επιχειρησιακό από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο, αφού είπε ότι οι αγορές εργασίας στην ΕΕ πρέπει να είναι καταλύτης για την ανάκαμψη της οικονομίας, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να κινητοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους, χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ καθώς και κονδύλια σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κοινού αυτού στόχου.

Σύμφωνα με τον Μπαρόζο, θα πρέπει να δοθούν δάνεια προς τις επιχειρήσεις για προσλήψεις, ώστε να μπει κόσμος στην αγορά εργασίας. Υπενθύμισε επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Κομισιόν έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου 2012 ενέκρινε το πακέτο της απασχόλησης «Εγγύηση για τη Νεολαία».

Ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε, τέλος, ότι εκτός από τα 6 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί, η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ενεργοποιήσει πόρους και από όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα κοινοτικά ταμεία.

«Ο χρόνος πιέζει για την εφαρμογή των προτάσεων. Οι πολίτες έχουν θεμιτές προσδοκίες από τους ηγέτες και τα θεσμικά όργανα πρέπει να επιταχύνουμε το ρυθμό των προσπαθειών μας», υπογράμμισε ο Μπαρόζο.