Τα SOS και τις παγίδες της φορολογικής δήλωσης καλούνται να γνωρίζουν 8.500.000 φορολογούμενοι στο ραντεβού τους με την εφορία για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως και πληρώσουν υπέρογκους φόρυς.
Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα το «βιβλιαράκι» με τις οδηγίες της εφορίας χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί ακόμη η εγκύκλιος η οποία θα διευκρινίσει πως θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων και τι θα γίνει με τις βεβαιώσεις των τραπεζών.
Σίγουρο πάντως πρέπει να θεωρείται ότι θα δοθεί παράταση αφού ως καταληκτική προθεσμία έχει οριστεί η 30η Ιουνίου και πολλοί συνταξιούχοι θα λάβουν τις βεβαιώσεις αποδοχών στα μέσα Ιουνίου όπως θα συμβεί για παράδειγμα με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
Τα SOS και οι παγίδες
– Υποχρεωτική αναγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων (τόκοι, μετοχές, πολυτεκνικά επιδόματα, επίδομα ανεργίας)
– Θα δηλωθούν ετήσιοι τόκοι καταθέσεων άνω των 250 €
– Αναμένεται εγκύκλιος για τόκους συνδικαιούχων και χορήγηση βεβαιώσεων από Τράπεζες
– Υποχρεωτική αναγραφή Αριθμού Παροχής ΔΕΗ για όλες τις κατοικίες (ιδιόκτητες, μισθωμένες, δωρεάν παραχωρούμενες)
– Όλοι οι νέοι άνω των 18 ετών πρέπει να αποκτήσουν ΑΦΜ ανεξάρτητα αν υποβάλλουν ή όχι φορολογική δήλωση
– Όσοι νέοι υποβάλουν δήλωση χωρίς εισόδημα πρέπει να δηλώσουν αποδείξεις 750 € για να μην πληρώσουν φόρο λόγω τεκμηρίων
– Ισχύει για τελευταία φορά το αφορολόγητο παιδιών και θα πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός προστατευόμενων τέκνων
– Για πρώτη φορά οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να δηλώσουν και τον ΑΜΚΑ των παιδιών
– Αν τα παιδιά είναι άνω των 18 ετών θα αναγραφεί υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ
– Όσοι το 2012 δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αμοιβές θα υποβάλλουν δήλωση χωρίς να τις αναφέρουν
– Οι αμοιβές αυτές θα δηλωθούν τη χρονιά που θα εισπραχθούν
– Προσοχή στα τεκμήρια διαβίωση (ακίνητα, αυτοκίνητα, οικογενειακή κατάσταση κτλ.)
Κωδικοί 327-328 (πίνακας 2): Συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση.
Κωδικοί 019-020 (πίνακας 2): Συμπληρώνεται από φορολογούμενους-μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος.
Κωδικοί 027-028 (πίνακας 2): Συμπληρώνονται από εμπόρους ηλικίας από 62 ετών και άνω (ημερομηνία γέννησης έως 31/12/1950).
Κωδικοί 003-004 (πίνακας 3): Συμπληρώνεται ο αριθμός των παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν πρόσθετο αφορολόγητο
Κωδικοί 301-302 (πίνακας 4): Συμπληρώνεται το καθαρό ποσό από μισθούς. Μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2012 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν τη δήλωση χωρίς να να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αμοιβές καθώς αυτές θα δηλωθούν στο χρόνο που θα εισπραχθούν.
Κωδικοί 204-205-206 (πίνακας 6). Συμπληρώνεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών (κύριες ή δευτερεύουσες) είτε είναι ιδιοκατοικούμενες, είτε μισθωμένες είτε δωρεάν παραχωρούμενες. Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999.
Κωδικοί 659-660 (πίνακας 6): Όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εσοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους καθώς και τα ποσά που απαλλάσσονται από το φόρο.
Κωδικοί 333-334 (πίνακας 8). Συμπληρώνεται από μισθωτούς και συνταξιούχους με παρακράτηση από τις αποδοχές τους της εισφοράς αλληλεγγύης.
Κωδικοί 846-849 (πίνακας 9): Συμπληρώνεται από τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα. Στους κωδικούς αυτούς οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν και τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων.Αν τα προστατευόμενα μέλη είναι άνω των 18 ετών τότε η αναγραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση.