Σε αγώνα ταχύτητας έχει επιδοθεί το υπουργείο Οικονομικών προκείμενου να περιορίσει τα ήδη εμφανιζόμενα προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 και να διευκρινίσει ζητήματα τα οποία παραμένουν εκκρεμή, όπως το πως και πότε θα δηλώνονται οι τόκοι καταθέσεων στο E1, σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η χειρόγραφη υποβολή της δήλωσης, αλλά και το ποιος θα είναι ο οριστικός τύπος της βεβαίωσης αποδοχών για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει δύο εγκυκλίους με τι οποίες θα παρέχει διευκρινίσεις για δύο εκκρεμή ζητήματα. Αφενός στο ποιος θα είναι ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών που θα χορηγούν σε μισθωτούς και συνταξιούχος ταμεία και φορείς του Δημοσίου, αφετέρου από ποιο ποσό και πάνω θα δηλώνονται οι τόκοι στο Ε1 και το τι θα ισχύει σε περιπτώσεις που ο τραπεζικός λογαριασμός έχει περισσότερο από έναν δικαιούχους.

Μιλώντας σήμερα Δευτέρα στον Αθήνα 9.84 ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης δεν απέκλεισε να δοθεί παράταση στην καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων η οποία κανονικά εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2013. «Αν δοθεί παράταση θα είναι μία και οριστική», ξεκαθάρισε ο κ. Θεοχάρης τονίζοντας πως η σχετική απόφαση θα ληφθεί αφού πρώτα εκτιμηθεί ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων μέχρι την 30η Ιουνίου.

Σε ερώτηση σχετικώς με τη δήλωση των τόκων στο Ε1 (θα δηλωθούν υποχρεωτικά στον κωδικό 659-660 του Ε1) ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε ότι έχουν υποχρέωση δήλωσης των τόκων μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει τόκους άνω των 250 ευρώ.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως γίνονται συνεννοήσεις με τις τράπεζες για να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία για τους τόκους κατευθείαν στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε οι κωδικοί 659-660 στο Ε1 να είναι προ-συμπληρωμένοι. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν τις βεβαιώσεις τους από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς πρόβλημα αναμένεται να ανακύψει με τους συνδικαιούχους λογαριασμών καθώς οι τόκοι θα διαιρούνται ανάλογα τον αριθμό των δικαιούχων. Αν οι δικαιούχοι είναι δύο και οι τόκοι 500 ευρώ , τότε έκαστος θα δηλώσει 250 ευρώ. Αν όμως οι δικαιούχοι είναι τρεις και οι τόκοι 500 ευρώ , τότε δεν θα υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των τόκων. Το ζήτημα αυτό δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί από το υπουργείο.