από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Το βιβλίο της Εφορίας με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση της Δήλωσης 2013

Ε1: 20 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη συμπλήρωσή του
Το βιβλίο της Εφορίας με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση της Δήλωσης 2013
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Διαβάστε το βιβλιαράκι της Εφορίας για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2013

Απαντήσεις σε 71 συχνά ερωτήματα που θέτουν οι φορολογούμενοι για τις Δηλώσεις Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και τη συμπλήρωση των εντύπων Ε1,Ε2 και Ε3 ανάρτησε στο Διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους πολίτες.
 

Οι σχετικές ερωτο-απαντήσεις αναφέρονται τόσο σε φορολογικά θέματα, όσο και σε ζητήματα τεχνικής φύσης που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Σημειώνεται πως ο φορολογικός οδηγός φυσικών προσώπων για την αποφυγή των συνηθέστερων λαθών κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 θα είναι διαθέσιμος σε ηλεκτρονική μορφή από σήμερα Δευτέρα ή το αργότερο από αύριο Τρίτη.

Οι διευκρινίσεις της ΓΓΠΣ αφορούν σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από το πώς δηλώνονται τα στοιχεία συζύγων, μέχρι το τι ισχύει με τα προστατευόμενα μέλη, τα στοιχεία ακινήτων και τα σκάφη σε ακινησία.

Σταχυολογώντας από τις σχετικές αναφορές παραθέτουμε κάποιες από τις πλέον ενδιαφέρουσες ερωτήσεις - απαντήσεις:

1. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν. Αυτόματα θα συμπληρωθεί ο πίνακας 3 με τον αριθμό των τέκνων. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα τέκνα σας και επιπλέον τον ΑΦΜ για όλα τα ενήλικα προστατευόμενα μέλη.

2. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2012. Πώς το δηλώνω;

Στον πίνακα 5.1, πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, να εισάγετε τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, να την χαρακτηρίσετε, να την καταχωρήσετε και να επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.

Τέλος, πρέπει να επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.

3. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Στον κωδικό 801 πρέπει να αναγράψετε τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί. Επίσης, πρέπει να συμπληρώσετε τους κωδικούς 092, 091 και 097.

4. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;

α) Αυτός που παραχωρεί την κατοικία τη δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.

β) Αυτός που την κατοικεί τη δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

5. Πώς θα καταχωρήσω ένα νέο ακίνητο;

Πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί να επιλέξετε «εισαγωγή νέου ακινήτου». Κατόπιν, να πληκτρολογήσετε τα στοιχεία του νέου ακινήτου, να το χαρακτηρίσετε και να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».

6. Πώς θα συμπληρώσω την δήλωσή μου όταν πληρώνω ενοίκιο κύριας κατοικίας;

Πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Αφού επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, πρέπει να καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, να την χαρακτηρίσετε και να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση». Θα πρέπει επίσης να «κλικάρετε» τον κωδικό 203 και να αναγράψετε το ενοίκιο στον πίνακα 7.10 ως δαπάνη που αφαιρείται από το φόρο.

7. Πώς θα συμπληρώσω τον πίνακα εργοδοτών όταν μέσα στο έτος εργάσθηκα σε περισσότερους του ενός εργοδότες;

Εφόσον είστε μισθωτός και οι εργοδότες σας κατά το προηγούμενο έτος ήταν περισσότεροι από 5, γράψτε στις πρώτες 4 γραμμές τους 4 εργοδότες που σας κατέβαλαν τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος και στην πέμπτη γραμμή την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» με ποσό το σύνολο του υπολειπόμενου εισοδήματός σας.

8. Φορολογείται η διατροφή;

Η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στην σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.

9. Σε ποιόν πίνακα του Ε1 θα δηλώσω την αποζημίωση απόλυσης;

Η αποζημίωση απόλυσης έχει φορολογηθεί ήδη αυτοτελώς, Πρέπει να δηλώνεται στον κωδ. 657 ή κωδ. 658 του πίνακα 6.

10. Σε ποιόν πίνακα της δήλωσης Ε1 θα δηλώσω το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού;

Στον πίνακα 6, στον κωδικό 657 ή 658 κατά περίπτωση.

11. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι προστατευόμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;

Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως προστατευόμενα μέλη στη δήλωση σας.

12. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;

Αναγράφεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Αν το ακίνητο δεν έχει μετρητή κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό 999999999.

13.Το ακίνητο μου δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;

Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει τη σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.

14. Το αυτοκίνητό μου παρέμεινε σε ακινησία το 2012, αφού είχα καταθέσει τις πινακίδες στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ. Πρέπει να το διαγράψω από την κατάσταση των αυτοκινήτων που μου εμφανίζεται;

Πρώτα κάντε «διαγραφή της εγγραφής» και στη συνέχεια «εισαγωγή νέας εγγραφής», για να καταχωρήσετε τα στοιχεία του αυτοκινήτου. Στη λίστα που ανοίγει στη στήλη «Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης» επιλέγετε «ακινησία». Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας επιλέξτε «μεταφορά στη δήλωση».

15.Μπορώ να υποβάλω τροποποιητική/συμπληρωματική δήλωση Φόρου Εισοδήματος μέσω internet;

Η υπηρεσία TAXISnet δεν δέχεται τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μετά την οριστική εκκαθάριση της αρχικής - ηλεκτρονικά υποβληθείσας - φορολογικής σας δήλωσης, προσκομίζοντας εκτυπωμένο αντίγραφό της.

16. Πότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στην εκκαθάριση:

Δεν υπολογίζεται προκαταβολή όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνονται ΜΟΝΟΝ εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

17. Πώς υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου;

Η προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του διανυόμενου κάθε φορά έτους υπολογίζεται στο 55% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση. Εάν υπάρχουν τυχόν φόροι που έχουν παρακρατηθεί στη πηγή, αφαιρούνται από το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του συντελεστή 55%.

18. Γιατί δεν έχω λάβει προεκτυπωμένο έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος;

Από τη φετινή χρονιά οι φορολογικές δηλώσεις όλων των φορολογούμενων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά και επομένως δεν θα αποσταλούν προεκτυπωμένα έντυπα. Ωστόσο μπορείτε, μέσω της εφαρμογής, να εκτυπώσετε κενά έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 για δική σας χρήση. Εάν υπάρχουν μεταβολές στα στοιχεία σας (π.χ αλλαγή ΔΟΥ, οικογενειακή κατάσταση) φροντίστε να ενημερώσετε το τμήμα μητρώου της ΔΟΥ πριν την υποβολή της δήλωσης.

19. Μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση, για το οικονομικό έτος 2013 ηλεκτρονικά αν δεν είμαι χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet;

Δεν μπορείτε να υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση, για το οικονομικό έτος 2013, ηλεκτρονικά αν δεν είστε χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet. Όσοι φορολογούμενοι υποχρεούνται για πρώτη φορά σε ηλεκτρονική υποβολή και δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμο τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση τους.

20. Τι πρέπει να κάνω στην περίπτωση που υπέβαλα τη δήλωση Ε1 οριστικά και ξέχασα να συμπληρώσω κάποιον κωδικό;

Ενημερωθείτε από τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης, και αν ο κωδικός που ξεχάσατε επιδέχεται τροποποίηση απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ για να κάνετε τροποποιητική δήλωση.

Απαντήσεις και από τον Χ. Θεοχάρη

Μεγάλη προθυμία και αμεσότητα επιδεικνύει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης ο οποίος απαντά σε αρκετές ερωτήσεις φορολογουμένων μέσω του λογαριασμού του στο twitter (https://twitter.com/htheoharis). Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο Σαββατοκύριακο ο κ. Θεοχάρης απήντησε σε περισσότερες από 12 ερωτήσεις φορολογουμένων ρίχνοντας φως σε αδιευκρίνιστα ζητήματα.

Σε ερώτηση φορολογουμένου για το εάν τα προστατευόμενα τέκνα (χωρίς εισοδήματα και τόκους) έχουν τελικά υποχρέωση δήλωσης ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε1.

Σε ερώτηση για το εάν οι τόκοι στη φορολογική δήλωση «σπάνε» σε καθαρά ποσά (αναγράφονται στους κωδικούς 659,660) και σε φορολογηθέντα ποσά (εγγράφονται στους κωδικούς 433,434), ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων απήντησε πως αυτό είναι σωστό. Ακόμη, στην ερώτηση για το εάν οι τόκοι θα θεωρηθούν εισόδημα και για τα προστατευόμενα μέλη ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως μπορούν να δηλωθούν στον πατέρα και όχι στα προστατευόμενα μέλη.

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης μέσω του λογαριασμού του στο twitter ανακοίνωσε πως στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας θα ανακοινωθεί και παράταση στην υποβολή δήλωσης νομικών προσώπων». Θα δοθεί μία ακόμη, τελευταία, παράταση στις αρχές της εβδομάδας», ανέγραψε χαρακτηριστικά.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραντεβού στα τυφλά με την Εφορία 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων 
Τα SOS και οι παγίδες της φορολογικής δήλωσης - Τι να προσέξετε για να μην πληρώσετε έξτρα φόρους 
Υποχρεωτική η αναγραφή τόκων άνω των 250 ευρώ στη φορολογική δήλωση 
 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σπίτι με αυτονομία (χωρίς ΔΕΗ) | 27/08/2013 22:46
  Το εξοχικό (2η κατοικία) έχει αυτονομία με φωτοβολταϊκα γιατι η ΔΕΗ δεν φτανει ως εκεί. Τί θα βάλω στο πεδίο "Αριθμός Παροχής";;;;
  autonomos
  απάντηση20
   
   
  λαθος στο Α21 | 01/08/2013 08:30
  Τσεκαρα εγγαμα τα ανηλικα παιδια μου στο Α21. Πώς μπορώ να το διορθώσω και πότε? Υπάρχει περίπτωση να χάσω οριστικά το επίδομα?
  efi
  απάντηση95
   
   
  ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ Ε2 | 26/07/2013 19:48
  ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ Ε2 ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ.ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΙΕΓΡΑΨΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ . ΔΕΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ ΤΙΠΟΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΤΟ Ε2 ΕΝΩ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ Ε9 ΚΑΙ ΣΤΟ Ε1 ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΛΛΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
  PAVLOS
  απάντηση180
   
   
  ποιά διαδικασία ακολουθώ για να κάνω ηλεκτρονική δήλωση ; | 18/07/2013 16:31
  Θά ήθελα να μάθω αν υπάρχουν οδηγίες για την ηλεκτρονική δήλωση. Εχω ήδη παρει την εγκριση αίτησης εγγραφής στις ηλεκτρονιές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών και έχω το έντυπο μαζί μου. Παρακαλώ πείτε μου τί πρέπει να κάνω ή παραπέμψτε με στην αρμόδια υπηρεσία. Ευχαριστώ Χ. Κουτρολίκου
  Tzoulia
  απάντηση30
   
   
  Πινακας 9 1 E1 | 04/07/2013 18:07
  Δεν μπορω να γραψω το παταω και δεν μου βγαζει τιποτα απλα μια καρτελα η οποια λεει να κλεισω το φυλλομετρητη δηλαδη (Broswer) μπορεις να με βοηθησεις απλα γραψε μου ενα σχολιο ok?
  giannis
  απάντηση40
   
   
  Πρόβλημα με την ιδιοκατοίκηση | 22/06/2013 16:52
  Στον πίνακα 5 δηλώνω μια κατοικία που έχω πλην της κυριας.Αυτή, η δευτερεύουσα, είναι χρόνια ακατοίκητη.Σημειώνω 0 στους μήνες ιδιοκατοίκησης και στον πίνακα 5 του Ε1 μου σημειώνεται ως λάθος (κόκκινη ένδειξη). Αν βάλω έστω και 1 μήνα ιδιοκατοίκησης ο φόρος που προκύπτει είναι πολύ μεγάλος.Τι να κάνω;
  Δημήτρης
  απάντηση328
   
   
  ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΡΕΥΜΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ; | 16/06/2013 03:28
  το 2012 η κατοικία δεν είχε ρεύμα γιατι ήταν ξενοίκιαστο. θα το δηλώσω τον μετρητη της ΔΕΗ θα το δηλώσω το ε1? στο ε2?
  MIMI
  απάντηση140
   
   
  Φορολογική δήλωση | 16/06/2013 03:25
  Η αδερφή μ έχει αναπηρία 67% , 27 ετών, πρέπει να κάνει δήλωση; παίρνει επίδομα απο την πρόνοια. και αν ναι σε ποιο κωδικο να βαλει το ποσο που λαμβάνει;
  mimi
  απάντηση151
   
   
  ΟΧΗΜΑ | 12/06/2013 16:22
  To αυτοκίνητο μου έχει κλαπεί το Μάρτη του 2012.Έχει δηλωθεί στο Υπ.Συγκοινωνιών.Πως το αναφέρω στη δήλωση?
  viki
  απάντηση00
   
   
  ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1 | 10/06/2013 23:55
  που γράφεται στο έντυπο ε1 το ποσό που πλήρωσα για να συνταξιοδοτηθώ για τα πλασματικά χρόνια παιδιών
  ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ
  απάντηση10
   
   
  Tha kanoun dilosi kai oi astegoi? | 28/05/2013 14:42
  Oi chiliades astegoi anthropoi pou koimountai sto dromo kai sta pagkakia echoun ypochreosi ilektronikis forologiks dilosis kai tha epibarynthoun kai me to tekmirio ton 3000 Euro? Poios blamenos grafei kai psifizei ayta ta paranoika nomoschedia?
  Pagkaki
  απάντηση207
   
   
   
  Αριθμός παροχής ρεύματος | 27/05/2013 22:16
  Ο Βοηθητικός χώρος της κυρίας κατοικίας μου έχει ξεχωριστό μετρητή ΔΕΗ και πληρώνω χωριστό ΕΕ.Τ.Η.Δ.Ε . Πού θα γράψω τον αριθμό αυτό παροχής ρεύματος;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση123
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  STA TSAKIDIA AXRHSTOI! | 27/05/2013 14:10
  MAS BASANIZOYN SE YPOBOLH DHLWSHS AKOMA KAI ME MHDENIKO EISODHMA! SE POIA ALLH XWRA TOY KOSMOY GINETAI AYTO?
  Banana Republic
  απάντηση2517
   
-