Επειτα από πολλές αναβολές και αρκετές αλλαγές της τελευταίας στιγμής άνοιξε επιτέλους την περασμένη Παρασκευή η ειδική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 8.500.000 πολιτών αποκλειστικά και μόνο μέσω της ηλεκτρονικής οδού.

Ωστόσο για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι δεν θα λάβουν από την Εφορία ούτε έντυπα αλλά ούτε και οδηγίες συμπλήρωσης. Μάλιστα οι τελευταίες θα περιληφθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή από την ερχόμενη Τρίτη και «βλέπουμε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι για πρώτη φορά ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες εφαρμογής αρκετών φορολογικών διατάξεων, όπως είναι π.χ. η αναγραφή των τόκων καταθέσεων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών στο όριο επάνω από το οποίο θα πρέπει ο φορολογούμενος να αναγράψει τους τόκους καταθέσεων στον κωδικό 659-660 της φορολογικής δήλωσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το όριο αυτό θα είναι τα 250 ευρώ, δεν αποκλείεται όμως αύριο, Δευτέρα, λίγη ώρα προτού υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, να αλλάξει το ποσό αυτό προς τα πάνω ώστε να μην ταλαιπωρηθούν χιλιάδες καταθέτες για την αναζήτηση των σχετικών βεβαιώσεων.
Ηλεκτρονικά θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση μισθωτοί, συνταξιούχοι, έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.ά., αφού πρώτα αποκτήσουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει κωδικούς πρόσβασης.
Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται από μια πρώτη ματιά απλή, αλλά στην πορεία γίνεται περίπλοκη καθώς ο φορολογούμενος, αφού υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση, θα πρέπει μετά να πάει στην Εφορία για να πάρει κλειδάριθμο. Αφού πάρει κλειδάριθμο θα ξαναμπεί με τους αρχικούς κωδικούς στο σύστημα Τaxisnet για να ενεργοποιήσει την εγγραφή του. Αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσει να υποβάλει στη συνέχεια τη φορολογική του δήλωση.
Καταληκτική προθεσμία υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων ανεξαρτήτως ΑΦΜ έχει οριστεί η 30ή Ιουνίου, αλλά θεωρείται βέβαιον ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει παράταση.
Αυτό διότι πολλοί είναι εκείνοι, κυρίως οι συνταξιούχοι, που ακόμη δεν έχουν λάβει τη βεβαίωση αποδοχών για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2012 ώστε να τα «περάσουν» στη φορολογική δήλωσή τους. Μάλιστα το αλαλούμ δημιουργείται από το γεγονός ότι άλλα Ταμεία θα στείλουν τις βεβαιώσεις με το ταχυδρομείο (Δημόσιο, ΟΑΕΕ) και σε άλλα, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ, θα πρέπει οι συνταξιούχοι να μπουν στο Internet και να τυπώσουν μόνοι τους τη βεβαίωση αποδοχών. Μάλιστα το ΙΚΑ ορισμένες βεβαιώσεις για επικουρικές συντάξεις τις αποστέλλει ταχυδρομικά.
Για τους τόκους των καταθέσεων που πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά εφέτος οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στις τράπεζες και να ζητήσουν να λάβουν βεβαίωση στην οποία θα αναγράφεται το ποσό των τόκων που καταβλήθηκαν το 2012.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προσμετρήσει μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα και τους τόκους από καταθέσεις προκειμένου να υπολογίσει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% ως και 4%. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κτλ.), τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογισθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Εφέτος είναι υποχρεωτική η υποβολή δηλώσεων για όλους τους νέους άνω των 18 ετών, ακόμη και αν δεν έχουν εισόδημα, με εξαίρεση τα προστατευόμενα τέκνα (φοιτητές, φαντάροι, άτομα με ειδικές ανάγκες). Αλλά και εδώ αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διευκρινίσεις με την υπουργική απόφαση που θα εκδώσει αύριο. Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι αυτές ανέρχονται στο 25% του ετήσιου εισοδήματος με ανώτερο ποσό € 15.000.
Από την άλλη, οι γονείς έχουν υποχρέωση για να λάβουν το οικογενειακό επίδομα να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά και το έντυπο Α21 με τα στοιχεία των παιδιών τους όπως είναι η ηλικία, ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, οι σπουδές τους κτλ. Επίσης για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθεί ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος της κύριας, δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας.
Η απόφαση

Με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη καθορίζεται και επισήμως ότι όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 υποβάλλονται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου.
Τα παραπάνω ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται είτε από τους ίδιους τους φορολογουμένους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, και η εξουσιοδότηση θα αφορά τη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 (όπως έχουν ενημερωθεί από τα αρχεία της ΓΓΠΣ) και το Ε3, ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις του Ν. 1599/1986 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογουμένου και της συζύγου του προς τον λογιστή.
Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Μητρώου της ΔΟΥ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη ΓΓΠΣ ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ σε εξαιρετικές περιπτώσεις ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή προς τις αρμόδιες ΔΟΥ.
Οι κωδικοί των χρηστών του Taxisnet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα διατηρηθούν σε ισχύ ως και την 30ή Αυγούστου 2013 και οι χρήστες θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση.
Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου. Αντιθέτως, οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Το ύψος των αποδείξεων
  • Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει το 2012 αποδείξεις ύψους ίσου με το 25% του ετήσιου εισοδήματός τους, με ανώτατο ποσό αποδείξεων τις 15.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Οποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις από αυτό που αναλογεί στο εισόδημά του, τότε θα πληρώσει φόρο 10% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.
  • Προσοχή: Τόσο τις αποδείξεις όσο και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι πρέπει να τα κρατήσουν στην κατοχή τους τουλάχιστον για μια πενταετία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ