Σε μια καινούργια αγορά, αυτή του Αζερμπαϊτζάν, στρέφονται έλληνες επιχειρηματίες που αναζητούν αγορές εκτός συνόρων. Η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων είναι μέχρι στιγμής μικρή, αλλά τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά την απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Μπακού γίνονται πιο έντονες προσπάθειες για να πλησιάσουν την πρώην σοβιετική δημοκρατία, την οποία επισκέφθηκε μετά την Κίνα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Καταλύτης το αέριο


Μετά το ενδιαφέρον της κρατικής SOCAR για την εξαγορά της ελληνικής ΔΕΣΦΑ αλλά και εν όψει των τελικών αποφάσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, και αζέροι επενδυτές προσανατολίζονται προς την Ελλάδα. Ετσι οι διμερείς σχέσεις φαίνεται ότι θερμαίνονται. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν κ. Δημήτρη Μεταξά μπορεί τα τελευταία δέκα χρόνια οι Ελληνες να έχουν έστω και μικρή παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και είναι πλέον το σωστό timing για σημαντική επέκταση ελλήνων επιχειρηματιών. Μάλιστα, συνεχίζει ο ίδιος, οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το 2015 στο Μπακού και η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν με την Aegean Airlines αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας των ελλήνων επιχειρηματιών.
Σε επιχειρηματικό και επενδυτικό φόρουμ που έγινε στο Αζερμπαϊτζάν πολλοί έλληνες επιχειρηματίες έκαναν επαφές και συνήψαν συμφωνίες με τοπικούς συνεργάτες. Μεταξύ αυτών οι εταιρείες Αλουμύλ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Space Hellas, Ελληνικά Καλώδια, Diamonds, Optima, GP Construction, Nomos Travel κ.ά. Μία ακόμη εταιρεία που σκοπεύει να επεκταθεί στο Αζερμπαϊτζάν είναι η ελληνική εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Medispes, η οποία συμμετείχε στο πρόσφατο επενδυτικό φόρουμ, δημιούργησε επαφές και τώρα αναμένει τους καρπούς.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μακρή, διευθυντή ανάπτυξης, πωλήσεων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της Medispes, η εταιρεία αναμένει εντός των επόμενων μηνών να ξεκινήσει συνεργασία με αζέρο επιχειρηματία για την εξαγωγή των προϊόντων της στη χώρα. Σημειώνεται ότι η Medispes δραστηριοποιείται σε περίπου 40 χώρες καθώς, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για την ανάπτυξη.
Ενα ελληνικό προϊόν με μακρά ιστορία στο Αζερμπαϊτζάν είναι οι γούνες. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Αζέρων έχει αυξήσει τις καταναλωτικές τους συνήθειες, με αποτέλεσμα να ευνοούνται και να ζητούνται οι ελληνικές γούνες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών κ. Νίκος Μιχαλόπουλος. Οι ελληνικές γούνες έχουν τουλάχιστον δεκαετή παρουσία σε αυτή τη χώρα και σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται να αναπτυχθούν περαιτέρω τα επόμενη έτη λόγω της ανάπτυξης του Αζερμπαϊτζάν. Περίπου 30 έλληνες γουνοποιοί έχουν επεκταθεί στην τοπική αγορά, ενώ οι μεγάλοι αντίπαλοί τους είναι η Ιταλία και η Κίνα.
Η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Αζερμπαϊτζάν ανήλθε στα 11 εκατ. ευρώ το 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 27,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Κλειδί ο τουρισμός


Μετά την επισημοποίηση της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Μπακού, προσθέτει ο κ. Μεταξάς, 40 τουριστικά γραφεία πωλούν πλέον τουριστικά πακέτα για αζέρους τουρίστες. Πέρυσι ταξίδεψαν περίπου 800 αζέροι τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ εφέτος αναμένονται 7.000-8.000. Το ελληνικό τουριστικό γραφείο Nomos Τravel έχει συμβάλει στην αύξηση των αζέρων τουριστών στην Ελλάδα και ήδη κάνει συμφωνίες με τοπικά πρακτορεία, όπως τόνισε ο ιδιοκτήτης του κ. Γιώργος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος επιχειρηματίας, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν, διατηρεί και την κατασκευαστική εταιρεία GP Construction, η οποία έχει κάνει επαφές στο Αζερμπαϊτζάν και αναμένεται μέσα στο 2013 να κατασκευάσει πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες και σε αυτή την αγορά. Εδώ και δύο με τρία χρόνια, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος, δρομολογούνταν ταξίδια και επαφές στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά τώρα χτίζονται βήμα προς βήμα σταθερές σχέσεις.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Μαΐου 2013

HeliosPlus