από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 
 

«Ανοιξε» το taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Τι πρέπει να προσέχετε - Θα δηλώνονται τόκοι μόνο άνω των 250 ευρώ - Εγκύκλιος Μαυραγάνη με διευκρινίσεις για τις έντυπες δηλώσεις
 «Ανοιξε» το taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Καθυστέρηση παρατηρήθηκε την Παρασκευή στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων στο taxisnet καθώς είχε αναγγελθεί ότι από σήμερα επρόκειτο να ανοίξει τις ηλεκτρονικές του πύλες το σύστημα για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις, μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κτλ με καταληκτική προθεσμία υποβολής δηλώσεων την 30 Ιουνίου. Το πρόβλημα όμως στη συνέχεια αποκαταστάθηκε με αποτέλεσμα να γίνεται κανονικά η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι, κυρίως οι συνταξιούχοι, που ακόμη δεν έχουν λάβει τη βεβαίωση αποδοχών για τα εισοδήματα που έλαβαν το 2012 ώστε να τα «περάσουν» στη φορολογική δήλωσή τους. Μάλιστα το αλαλούμ δημιουργείται από το γεγονός ότι άλλα ταμεία θα στείλουν τις βεβαιώσεις με το ταχυδρομείο (Δημόσιο, ΟΑΕΕ) και άλλα όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ θα πρέπει οι συνταξιούχοι να μπουν στο ιντερνετ και να τυπώσουν μόνοι τους τη βεβαίωση αποδοχών. Το ΝΑΤ θα αποφασίσει σήμερα αν θα στείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών με το ταχυδρομείο ή ηλεκτρονικά.
Επίσης, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών ούτε έχει δοθεί στη δημοσιότητα το «βιβλιαράκι» της εφορίας που κάθε χρόνο περιλαμβάνει τις οδηγίες υποβολής των εντύπων της εφορίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σήμερα Παρασκευή αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα οι οδηγίες της εφορίας για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων καθώς επίσης και η εγκύκλιος που θα προσδιορίζει σημαντικές λεπτομέρειες όπως είναι για παράδειγμα η αναγραφή στις φορολογικές δηλώσεις των τόκων καταθέσεων.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα» ότι στις εφετινές δηλώσεις θα δηλωθούν ετήσιοι τόκοι άνω των 250 ευρώ. Μάλιστα οι καταθέτες θα πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι στις τράπεζες και να λάβουν βεβαίωση στην οποία θα αναγράφεται το ποσό των τόκων που καταβλήθηκαν στον φορολογούμενο το 2012.
Από εφέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή των τόκων καταθέσεων στον κωδικό 659-660 της φορολογικής δήλωσης. Ο κωδικός αυτός δεν είναι καινούργιος αλλά φέτος η συμπλήρωση του γίνεται υποχρεωτική. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προσμετρήσει  και τους τόκους από καταθέσεις προκειμένου να υπολογίσει την  ειδική εισφορά αλληλεγγύης  με συντελεστές από 1% έως και 4%. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος  (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κ.α) τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογισθεί η εδική εισφορά αλληλεγγύης.

Εφέτος είναι υποχρεωτική η υποβολή δηλώσεων για όλους τους νέους άνω των 18 ετών ακόμη και αν δεν έχουν εισόδημα με εξαίρεση όσοι είναι προστατευόμενα τέκνα (φοιτητές, φαντάροι, άτομα με ειδικές ανάγκες).
Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι αυτές ανέρχονται στο 25% του ετήσιου εισοδήματος με ανώτερο ποσό 15.000 €.

Από την άλλη, οι γονείς έχουν υποχρέωση για να λάβουν το οικογενειακό επίδομα να συμπληρώσυν ηλεκτρονικά και το έντυπο Α21 με τα στοιχεία των παιδιών τους όπως είναι η ηλικία, ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, τις σπουδές τους κτλ.
Επίσης, για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθεί ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος της κύριας, δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα δουν στην ηλεκτρονική δήλωση που θα υποβάλλουν προσυμπληρωμένα κάποια βασικά στοιχεία όπως είναι τα καθαρά ποσά από μισθούς συντάξεις, το φόρο που παρακρατήθηκε, το φόρο που αναλογεί.

Προσοχή στα τεκμήρια

Έξτρα φόροι θα προκύψουν και φέτος αν τα πραγματικά εισοδήματα είναι λιγότερα από τα τεκμαρτά εισόδημα με βασικές κατηγορίες τεκμηρίων την οικογενειακή κατάσταση (άγαμος ή έγγαμος), τα ακίνητα. τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής.

Την δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2013 δίνει εγκύκλιος που υπέγραψε υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και δόθηκε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Διευκρινίσεις Μαυραγάνη για το πότε θα υποβάλλονται σε έντυπη μορφή οι φορολογικές δηλώσεις


Στη σχετική εγκύκλιο τονίζεται πως οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, ωστόσο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ΓΓΠΣ ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, η οποία εξουσιοδότηση των φορολογουμένων θα αφορά την διαχείριση των εντύπων Ε1,Ε2 (όπως έχουν ενημερωθεί από τα αρχεία της ΓΓΠΣ) και το Ε3 ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxis net. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου και της συζύγου του προς το λογιστή.

Ακόμη, οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην αρμόδια Εφορία και στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Οι κωδικοί των χρηστών του TaxisNet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι και την 30η Αυγούστου 2013 και θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση.

Τέλος, αναφέρεται πως τόσο οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις όσο και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων 
Στις 25 Ιουνίου η παράταση των φορολογικών δηλώσεων 
 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Καλά που δεν ξεσκίστηκα κιόλας... | 25/05/2013 20:28
  ...να τρέχω στην τράπεζα για να δηλώσω τους συμβολικούς τόκους επιπέδου 0.001% των καταθέσεων ταμιευτηρίου μου! Περισσότερο θα άξιζε/κόστιζε το χαρτί της βεβαίωσης από το ποσό των "τόκων" αυτών. Μάλλον ο Στούρνος νόμιζε ότι όλοι έχουν επιτόκια 10% και 20% όπως οι φίλοι του οι σπεκουλαδόροι των funds και οι τοκογλύφοι, και έτρεξε να τα μαζέψει. Αμ δε...
  Καράμπελας
  απάντηση10
   
   
  Καλά που δεν ξεσκίστηκα κιόλας... | 25/05/2013 20:28
  ...να τρέχω στην τράπεζα για να δηλώσω τους συμβολικούς τόκους επιπέδου 0.001% των καταθέσεων ταμιευτηρίου μου! Περισσότερο θα άξιζε/κόστιζε το χαρτί της βεβαίωσης από το ποσό των "τόκων" αυτών. Μάλλον ο Στούρνος νόμιζε ότι όλοι έχουν επιτόκια 10% και 20% όπως οι φίλοι του οι σπεκουλαδόροι των funds και οι τοκογλύφοι, και έτρεξε να τα μαζέψει. Αμ δε...
  Καράμπελας
  απάντηση20
   
   
  250 ευρώ είναι συνολικά όλες μου οι καταθέσεις... | 25/05/2013 03:24
  ευχαριστώ μεγάλε οικονομολόγε κ. Στουρνάρα, για την κοινωνική διάσταση που έχεις δώσει...
  στη φορομπιξία σου
  απάντηση54
   
   
  και καλά... | 24/05/2013 15:03
  είναι τσίρκουλο...
  οι άνθρωποι
  απάντηση186
   
   
  Τόκοι καταθέσεων | 24/05/2013 12:58
  Οι τράπεζες στο εξωτερικό στέλνουν ταχυδρομικά στους πελάτες τους βεβαίωση στο τέλος του χρόνου με το κεφάλαιο στι 31.12 και τους τόκους που καταβλήθηκαν για όλο το χρόνο. Να κάνουν το ίδιο και οι ελληνικές όχι να δούμε ουρές χιλιομέτρων για να πάρουμε μια βεβαίωση.
  Ενας απλός πολίτης
  απάντηση650
   
   
   
  tha pantreuomouna | 24/05/2013 12:20
  An eixa 250 euro tokous tha pantreuomouna metrane kai oi tokoi apo tous elvetikous logariasmous i mono oi Ellinikoi? :P
  Nionios
  απάντηση402
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ηυξηφωξηξβξκξ | 24/05/2013 11:58
  250 Ευρώ ανά λογαριασμό, ή συνολικά από πολλούς λογαριασμούς? Μιλάμε για μπάχαλο.
  MORTHS
  απάντηση397
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ελεος | 24/05/2013 10:40
  Γιατί είναι γολγοθάς μία αυτονόητη διαδικασία αυτό το ξέρουν μόνο οι λαικιστές συντάκτες του Βήματος... στις ΗΠΑ δηλώνονται όλοι οι λογαριασμοί εντός και εκτός ΗΠΑ και το μέγιστο μηνιαίο υπόλοιπο κατά τον τελευταίο χρόνο... μόνο στην Ελλάδα ασχολούμαστε με την υποβολή των δηλώσεων σαν να πρόκειται για κοσμοιστορικό γεγονός...
  chris nyc
  απάντηση418
   
   
  Η δηλωση των τοκων ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ | 24/05/2013 09:53
  Η δηλωση των τοκων ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ να το θυμαστε. Το μετρο ειναι πατατα και πρακτικα ανεφαρμοστο. Εαν ηταν να γινει θα ειχαν στειλει ηδη οι τραπεζες τα χαρτια.
  AZ
  απάντηση3019
   
-