Με το επενδυτικό ενδιαφέρον και από το εξωτερικό να επανακάμπτει τόσο για τις ελληνικές μετοχές όσο και για τα ελληνικά ομόλογα, το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ θα παρουσιάσουν στις 5-6 Ιουνίου στην Ν. Υόρκη τις προοπτικές τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των ελληνικών εισηγμένων και προς αποκρατικοποίηση εταιρειών.
Τη διεύρυνση της συμμετοχής του αριθμού τόσο των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών που θα παρουσιαστούν στη Νέα Υόρκη, όσο και των funds που θα παραστούν επισήμανε ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης, τονίζοντας το σημαντικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο εξωτερικό.
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι Αμερικάνοι επενδυτές έχουν πλέον πολύ καλύτερη γνώση για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν και τη χώρα στην οποία εδρεύουν τα περισσότερα funds που κατέχουν σήμερα μετοχές εταιρειών εισηγμένων στο Χ.Α.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης τόνισε ότι στόχος είναι να παρουσιαστούν οι αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα και οι ευκαιρίες που αυτές δημιουργούν. «Καλούμαστε να δείξουμε ότι η κρίση μπορεί να γίνει και μία ευκαιρία», δήλωσε ο ίδιος.
Την ώρα που τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί στις 670 μονάδες βάσης από σχεδόν 3.000 μονάδες τον Μάιο του 2012, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ως προς το ΑΕΠ της χώρας παραμένει στο ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αποτυπώνοντας έτσι και τα υψηλά περιθώρια σύγκλισης. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές μετοχές του δείκτη FTSE/ΧΑ Large Cap αποδίδουν καλύτερα από τον παγκόσμιο Δείκτη FTSE All World τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ εφέτος σημειώνουν την δεύτερη καλύτερη απόδοση παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία. Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν το 53% των ελληνικών μετοχών, ενώ οι μεγαλύτερες θέσεις τους προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι 28 εισηγμένες εταιρείες οι οποίες θα παρουσιάσουν στην Wall Street τις προοπτικές τους σε πάνω από τα 84 κορυφαία παγκοσμίως Funds ( το 46% συμμετέχει μάλιστα για πρώτη φορά) , αφορούν στις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Ιντραλοτ, Μέτκα, Eurobank Properties, Μυτιληναίος, Marfin Investment Group, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΚΑΕ, Ελλάκτωρ. Παράλληλα πρώτη φορά συμμετέχουν οι Βιοχάλκο, Παπουτσάνης, Μπήτρος, Lamda Development, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Σωληνουργεία Κορίνθου, Creta Farms, τράπεζα Αττικής, Κρι-Κρι και MLS,
Καθώς όπως εκτιμάται το κλίμα διεθνώς για την χώρα αλλάζει, ενώ και διεθνείς επενδυτές- ιδίως αυτή που κινούνται γρήγορα στον κόσμο των επενδύσεων- δραστηριοποιούνται ήδη στο ΧΑ, στόχος των διοργανωτών είναι να παρουσιαστεί μια εις βάθος εικόνα της ελληνικής οικονομίας και της πορείας των μεταρρυθμίσεων αλλά και των ευκαιριών που παρουσιάζει. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση και σε ειδικά χρηματιστηριακά θέματα (νέα εργαλεία, νέοι τομείς επενδύσεων κτλ). Στα αξιοσημείωτα των συναντήσεων αποτελεί και το γεγονός ότι θα παρουσιαστούν και ορισμένες επιτυχημένες επενδύσεις που προήλθαν από αυτούς που «τόλμησαν» να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία.