Την πολιτική αυστηρής λιτότητας πρέπει να χαλαρώσει η Βρετανία για να αποφύγει τη μακροπρόθεσμη ζημιά στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.
Η κυβέρνηση από το 2010 έχει πάρει αυστηρά μέτρα για να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, τα οποία έβρισκαν σύμφωνο το Ταμείο, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η βρετανική οικονομία έχει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, περαιτέρω περικοπές του προϋπολογισμού «θα αποδυναμώσουν την παραγωγή, με κίνδυνο τη μόνιμη απώλεια της παραγωγικής ικανότητας».
«Μετά από πέντε χρόνια σχετικά υποτονικής δραστηριότητας, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την αύξηση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών της δυνητικής ανάπτυξης, ενώ η εξισορρόπηση απαιτεί μεταστροφή σε μια οικονομία υψηλών επενδύσεων και εξαγωγικού προσανατολισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο.
Με το κόστος δανεισμού της χώρας στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο, η Βρετανία έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις προγραμματισμένες δαπάνες κεφαλαίων και να παράσχει εγγυήσεις για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Το ΔΝΤ κάλεσε, επίσης, την Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει τη «χαλαρή στάση» της και να διαβεβαιώσει νοικοκυριά και επιχείρησης για τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων, τουλάχιστον μέχρι η οικονομία να επιστρέψει σε πλήρη ανάκαμψη. Τέλος, το ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμη «αποκατασταθεί πλήρως η υγιής λειτουργία» του.