Να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις κάλεσε για ακόμα μια φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στην ετήσια περιφερειακή οικονομική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ανάπτυξη των οικονομιών στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αναμένεται να είναι μέτρια γύρω στο 3,2% την τρέχουσα χρονιά αλλά δε θα είναι αρκετή για την καταπολέμηση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας που μαστίζει τις χώρες αυτές. «Είναι απαραίτητη η πολιτική δράση σε όλη την περιοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ακόμα ότι η συνεχής πτώση των τιμών, λόγω της μειωμένης ζήτησης πετρελαίου, θα μπορούσε να μειώσει τα αποθέματα των χωρών- εξαγωγέων όπως εκείνες του Κόλπου και να δημιουργήσει δημοσιονομικά ελλείμματα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα ώστε οι χώρες να είναι λιγότερο ευάλωτες σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις των τιμών.
Τέλος, το ΔΝΤ χαιρετίζει τα πρόσφατα μέτρα για επιδοτήσεις σε συνδυασμό με πιο στοχευμένη κοινωνική προστασία, ως μέσο για φορολογικές ελαφρύνσεις και αποσυμπίεση των αποθεματικών. Για την επίτευξη των στόχων, τα κράτη αυτά θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις εμπορικές συναλλαγές, τους κανονισμούς, τη θεσμική λογοδοσία, την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.