Εκκληση για την οικοδόμηση «μίας άλλης Ευρώπης», η οποία θα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που υπαγορεύει η πολιτική λιτότητας, απευθύνουν προς τους ευρωπαίους πολίτες, τρεις επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μορέλ, αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του Παρισιού, η γερουσιαστής Μαρί-Νοέλ Λινεμάν και ο βουλευτής Ζερόμ Γκέζ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία, με τη συμμετοχή Αριστερών, σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, αλλά και του Προοδευτικού Κινήματος των συγκεκριμένων χωρών, αποτελεί προσπάθεια κινητοποίησης της κοινής γνώμης κατά των πολιτικών λιτότητας «που οι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκουν να επιβάλουν», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «καταφεύγοντας», παρά την ύφεση «σε δεσμευτικά μέσα επιβολής».

Στο κείμενο απορρίπτονται εκ προοιμίου οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, «οι οποίες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «θα αναγκάσουν τα κράτη-μέλη να δεσμευτούν σε κάποια “συνθήκη για την ανταγωνιστικότητα”, υιοθετώντας τις “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” που θα επιβάλει για λογαριασμό τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Παράλογες οι απαιτήσεις της Επιτροπής»

«Πρόκειται», όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Μορέλ, «για πρωτοβουλία που έρχεται σε συγκεριμένη συγκυρία, καθώς έχουμε από τη μία την επιβεβαίωση των δυσοίωνων στοιχείων για τη γαλλική οικονομία, και από την άλλη το κάλεσμα του κ. Ολάντ στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σύμφωνα με τον κ. Μορέλ, ο γάλλος πρόεδρος πρέπει να αντιπαρατεθεί στις «παράλογες απαιτήσεις της Επιτροπής, ειδικώς σε εκείνες που ονομάζει κατ’ ευφημισμόν διαρθρωτικές, και που δεν είναι τίποτε άλλο παρά πράξεις βανδαλισμού κατά του κοινωνικού μας μοντέλου», όπως είπε χαρακτηριστικά το μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προσθέτοντας ότι «σήμερα δίνεται η εξαιρετική ευκαιρία στον κ. Ολάντ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη για όλους αυτούς που αμφισβητούν μία πολιτική η οποία δεν στέφεται από επιτυχία».

Πιο απαισιόδοξη εμφανίστηκε η κυρία Λινεμάν, προειδοποιώντας χαρακτηριστικά: «βαδίζουμε καταπάνω σε τοίχο, επιβάλλεται να αλλάξουμε πορεία».

Το κείμενο με τίτλο «Μία άλλη Ευρώπη είναι δυνατή!», που παρουσιάστηκε χθες από την αριστερή πτέρυγα του PS, συντάχθηκε , σύμφωνα με τη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, με πρωτοβουλία από κοινού μελών του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), τα οποία είχαν καταψηφίσει το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, και προσυπογράφεται από πέντε βουλευτές και τέσσερα μέλη του συγκεκριμένου κόμματος, έναν βουλευτή Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας (SPO), καθώς και από βουλευτές του μικρού αριστερού ιταλικού κόμματος SEL.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε αυτό, «η κρίση η οποία πλήττει την Ευρώπη δεν ήρθε ξαφνικά: είναι προϊόν μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής η οποία βασίζεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών, και την πίστη στις αγορές και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Το να μπαίνουν οι αγορές πάνω από όλα αποτελεί λάθος κολοσιαίο », όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μία μικρή- ενδεχομένως προς το παρόν- πρωτοβουλία, η οποία φιλοδοξεί να αποκτήσει επιπλέον ώθηση μέχρι τη σύνοδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27-28 Ιουνίου, με τους συντάκτες της να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν στρέφονται κατά της ΕΕ, αλλά ότι υποστηρίζουν «μία άλλη πολιτική για την Ευρώπη». «Αυτό που λέμε, το ασπάζονται και άλλες δυνάμεις στην Ευρώπη. Είναι ψευδές να λέει κανείς ότι δεν είναι δυνατή άλλη πολιτική, γιατί πολιτική είναι το να παίρνει κανείς ρίσκο και να κάνει επιλογές», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μορέλ- στέλνοντας εμμέσως μήνυμα προς τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Πηγές: Le Monde, Les Echos