Οι πολιτικές λιτότητας είναι υπαίτιες για την ύφεση η οποία πλήττει την Ευρώπη και φυσικά πολλά από τα μέλη της ευρωζώνης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής, ο Φρ. Ολάντ, αφού επεσήμανε ότι η Γαλλία εισήλθε σε περίοδο οικονομικής ύφεσης (0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013), τόνισε ότι η ύφεση πλήττει πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Αυτό, εξήγησε ο γάλλος πρόεδρος, οφείλεται πρωτίστως στις πολιτικές λιτότητας και δευτερευόντως στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά και στην απώλεια εμπιστοσύνης προς τη ζώνη του ευρώ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι με τις σημαντικές αποφάσεις που πήρε η ΕΕ τον τελευταίο χρόνο, και κυρίως με τις αποφάσεις που αφορούσαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αποκαταστάθηκαν τόσο η σταθερότητα όσο και η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

Συνεχίζοντας, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι πλέον, τα επιτόκια δανεισμού έχουν μειωθεί, ακόμα και για τις πιο ευάλωτες χώρες, ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και ότι η ΕΕ αρχίζει να επιδεικνύει μεγαλύτερη ευελιξία, σε ό,τι αφορά τη διόρθωση των ελλειμμάτων από τα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, όλα αυτά, δεν αρκούν για να τονώσουν την ανάπτυξη, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα και να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη , το οποίο επικυρώθηκε από την Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2012.

«Αυτό που θέλω από την Ευρώπη είναι να επιδείξει την ίδια θέληση και αφοσίωση στην τόνωση της ανάπτυξης, με αυτήν που επέδειξε για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο υπογράμμισε ότι «η οικονομική κατάσταση είναι σοβαρή, δεν χρησιμεύει σε τίποτε να υποβαθμίζουμε τη σοβαρότητά της» και πρόσθεσε ότι «η βλάβη της ανάπτυξης αφορά ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

Ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είχε δηλώσει και αυτός πως η είσοδος της Γαλλίας στην ύφεση «δεν αποτέλεσε έκπληξη» και «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο περιβάλλον της ευρωζώνης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής,Ζοζέ Μπαρόζο, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή πρόκειται να εισηγηθεί στα κράτη-μέλη να δοθεί διετής παράταση στη Γαλλία, προκειμένου να εκπληρώσει το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% ως το 2015.

Όπως είπε, στο βαθμό που τα κράτη-μέλη προχωρούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Επιτροπή μπορεί να επιδείξει μεγαλύτερη ελαστικότητα όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι προτεραιότητα για την Ευρώπη, συμφώνησαν ο Ζοζέ Μπαρόζο με τον Φρανσουά Ολάντ.

Αναφερόμενος στην ανεργία των νέων, ο Ζ. Μπαρόζο δήλωσε ότι η Επιτροπή αναζητά τρόπους ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο για τους νέους. Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

* Ο Ζ.Μπαρόζο υποστήριξε τέλος το αίτημα της Γαλλίας να ισχύσει η «πολιτιστική εξαίρεση» σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και ΕΕ που σχεδιάζεται να αρχίσουν στο προσεχές μέλλον.