Σε ύφεση της τάξης του 5,3% βρέθηκε και το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του ΑΕΠ. Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 42,255 δισ. ευρώ, χαμηλότερα και από το α΄ τρίμηνο του 2005 (44,206 δισ. ευρώ).

Άλλωστε, το 2013 θα είναι το 6ο συνεχόμενο έτος, κατά το οποίο η χώρα θα βιώνει την ύφεση, καθώς οι προβλέψεις, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, αναφέρουν μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2% στο σύνολο του έτους. Ενώ, σταδιακή ανάκαμψη αναμένουν από το 2014, με μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Η βαθιά ύφεση στην ελληνική οικονομία είναι αποτέλεσμα τόσο του δραστικού περιορισμού της κατανάλωσης (λόγω της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης της φορολογίας), όσο και της συρρίκνωσης των ιδιωτικών και των δημοσίων επενδύσεων. Εν μέρει αντισταθμίζεται από τη βελτίωση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Σημειώνεται ότι, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το 2008, κατά 3,2% το 2009, κατά 5,1% το 2010, κατά 7,2% το 2011 και κατά 6,4% το 2012.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να εγκριθεί, σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, η δόση των 4,2 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο εφέτος, και να πιστωθεί στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Καθώς, την προσεχή Δευτέρα 20 Μαίου, πρέπει να αποπληρωθούν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, που κατέχει κυρίως η ΕΚΤ, ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Ενώ, έως και το τέλος Αυγούστου το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει επιπλέον λήξεις ομολόγων, ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα 3,3 δισ. ευρώ, που αποτελούν τη δόση για το β΄ τρίμηνο εφέτος από την ευρωζώνη, αυτά θα εγκριθούν σε επόμενο EuroWorking Group. Από την πλευρά της τρόικας, οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα
με κοινοτικούς παράγοντες, βασικό αντικείμενο ελέγχου θα είναι τα προαπαιτούμενα που αφορούν στην αγορά της ενέργειας, στο θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς και στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2015- 2016 θα εξεταστεί από τους επικεφαλής της τρόικας στον επόμενο έλεγχο, στις αρχές του Φθινοπώρου.