Διευκρινίσεις έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης πηγές του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των μέτρων που περιλαμβάνονται στην 11σέλιδη έκθεση της Κομισιόν για τη διετία 2015-2016.

Συγκεκριμένα διαψεύδουν ότι «θα έχουμε μέτρα 8 δισ. ευρώγια 2015-16» και προσθέτουν ότι «ακόμα και αν το κενό είναι όπως λέει η Κομισιόν, αυτό σημαίνει 4,2 δισ. συνολικά για την διετία 2015-16 και όχι 8 δισ. ευρώ».
Επί του θέματος κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι «το συνολικό κενό δεν είναι 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και επιπλέον κενό 2,2% του ΑΕΠ το 2016». Αλλά ότι «το 2,2% του ΑΕΠ το 2016 είναι σωρευτικό» και ότι αν ληφθούν μόνιμα μέτρα 1,8% του ΑΕΠ το 2015, τότε χρειάζονται μόνο επιπλέον μέτρα 0,4% του ΑΕΠ μέτρα το 2016.
«Θα καλυφθεί αυτόματα»
Επομένως το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα εκτιμά ότι η κάλυψη του κενού των 4,2 δισ. ευρώ«είναι σαφώς πιο εύκολο να γίνει χωρίς νέα μέτρα καθώς αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 5% των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης τη διετία 2015-16» για την οποία κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι «θα έρθει αυτόματα μόλις βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία (μετά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου), σταθεροποιηθεί η οικονομία, και αρχίζουν να αποδίδουν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού».
Κρίσιμος Οκτώβριος
Το ζήτημα είναι αν θα πειστεί η τρόικα ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει αυτά τα έσοδα χωρίς νέα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση (και) αυτή η συζήτηση εντάσσεται στο ευρύτερο θέμα που θα ανοίξει τον Οκτώβριο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ολα τα χαρτιά θα πέσουν στο τραπέζι και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος θα εξαρτηθεί από την πορεία του Προϋπολογισμού του 2013, στην προσπάθεια επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και από την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (φοροεισπρακτικός μηχανισμός, Δημόσιο κλπ.).
Αναλυτές εκτιμούν ότι το ζήτημα των μέτρων για τη διετία 2015-2016, αλλά και των πιθανών αποκλίσεων για το 2013 και το 2014, θα συζητηθεί με την τρόικα κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2014, στο πλαίσιο της ευρύτερης διαπραγμάτευσης για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Παρά ταύτα η τριμηνιαία αξιολόγηση της Ελλάδας από την τρόικα θα αρχίσει κανονικά τον Ιούνιο, όπως διαβεβαιώνουν πηγές των Βρυξελλών και της Ουάσνγκτον (ΔΝΤ).