Με ανάμικτα συναισθήματα και με μάλλον υποτονικό ενδιαφέρον, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην αγορά, παρακολούθησε ο επιχειρηματικός κόσμος τις ομιλίες τόσο τις ομιλίες του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα –που ήταν η «είδηση» της εφετινής τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, αλλά και της τοποθέτησης του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Οι ομιλίες των δύο πολιτικών είχαν εντελώς διαφορετική προσέγγιση, που κινούνταν στην λογική του «άσπρου –μαύρου». Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι πως οι διαπιστώσεις –και όχι οι προτάσεις –των κκ. Τσίπρα και Δασκαλόπουλου ήταν σχεδόν ταυτόσημες και σε κάθε περίπτωση βρίσκονταν στον αντίποδα των διαπιστώσεων του Πρωθυπουργού.
Ο τελευταίος χρωμάτισε με αρκετούς τόνους αισιοδοξίας την κατάσταση της οικονομίας –μάλλον στην λογική πως «το ποτήρι είναι μισογεμάτο» – τόνισε εμφατικά την αποφασιστικότητά του και την επιμονή του στην ακολουθούμενη πολιτική.
Αλλά βέβαια η έκπληξη ήταν η ομιλία του κ. Τσίπρα, η παρουσία του οποίου απασχόλησε και την πρωινή κλειστή συνεδρίαση των μελών του μεγαλύτερου εργοδοτικού οργανισμού της χώρας. Ο κ.Δασκαλόπουλος εξήγησε στα μέλη του συνδέσμου ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, διότι είναι η ανερχόμενη δύναμη στο χώρο της κεντροαριστεράς και πρέπει να ανοίξει εγκαίρως ένας διάλογος μαζί του όσο διαφορετικές κι αν είναι οι απόψεις του ΣΕΒ με τον ΣΥΡΙΖΑ – «πρέπει να του εξηγήσουμε τις θέσεις του συνδέσμου και να καταβληθεί προσπάθεια για να βρεθεί κοινός τόπος όπου αυτό είναι δυνατόν» έλεγαν παριστάμενοι επιχειρηματίες.
Επίσης στην κλειστή σύσκεψη επισημάνθηκε –και έκανε αναφορά και δημοσίως ο πρόεδρος τους ΣΕΒ απαντώντας εν είδει δευτερολογίας στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ –πως η εφαρμογή του μισθού των 586 ευρώ μηνιαίως δεν ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ανήκουν στον ΣΕΒ.
Μάλιστα λίγο πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού, το απόγευμα, επιχειρηματίας με χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις του έλεγε πως «οι μισθοί των 586 ευρώ είναι εικονική πραγματικότητα και κακώς δεν έχουμε απαντήσει ως τώρα».

Κατά τα άλλα μετά την ομιλία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν από «Το Βήμα» πώς σχολιάζουν την ομιλία έλεγαν άλλος «από πού θα βρεθούν τα χρήματα, αφού δεν υπάρχουν κέρδη στις επιχειρήσεις για να φορολογηθούν» και άλλος «δεν είναι δυνατόν να καταφέρεται με τόσο απόλυτο τρόπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων και πως θα προχωρήσει στην επανακρατικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων που θα πωληθούν».
Σημειολογικά πάντως και τούτο έχει την σημασία του, ο κ.Τσίπρας ήλθε στο Μέγαρο Μουσικής, όπου γινόταν η εκδήλωση, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και «αρχιτέκτονα» της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Δραγασάκη, ενώ τον περίμενε ο καθηγητής κ. Γιάννης Μηλιός, βασικό στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον κ. Δραγασάκη –λίγο ενωρίτερα είχαν έλθει οι βουλευτές κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και η κυρία Νάντια Βαλαβάνη.

Ενδιαφέρον είχε στην προκειμένη περίπτωση και η ξενάγηση σε ιδέες νεανικής επιχειρηματικότητας που βρίσκονταν αναρτημένες σε ειδικό χώρο του Μεγάρου με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης. Ο κ. Τσίπρας έδειξε να εντυπωσιάζεται και έσπευσε μάλιστα να σχολιάσει ότι παρά τα όσα λέγονται για τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Και ο κ. Δασκαλόπουλος του ανακοίνωσε πως θα προσπαθήσει οι επιχειρηματικές ιδέες να γίνουν πράξη με την χρηματοδότηση της Eurobank.
Εντός της αιθούσης περίσσεψαν οι αναφορές στον Μάρξ και τον Λένιν –ενώ κακοποιήθηκαν αντιστρεφόμενη η περίφημη 11η θέση για τον Φόυερμπαχ του γερμανού φιλοσόφου και επαναστάτη, όπως και η περίφημη αναφορά του Λένιν για το τι σήμαινε στην εποχή του σοσιαλισμός, «σοβιέτ συν εξηλεκτρισμός». Η ομιλία του προς το τέλος ισορρόπησε, έλεγε επιχειρηματίας, και πρόσθετε πως υπάρχει δυνατότητα μέσα από τον διάλογο που «εγκαινιάστηκε να βρεθούν κοινές θέσεις σε πέντε –δέκα πράγματα».