«Ενώ πριν από ένα χρόνο κυριαρχούσε ο φόβος της «Grexit», της αποχώρησης δηλαδή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σήμερα οι αναλυτές κάνουν λόγο για «Grecovery», δηλαδή για επικείμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας», σημειώνει σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα ο δημοσιογράφος της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Γκερτ Χέλερ.
«Το ΔΝΤ», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Χέλερ στην ανταπόκριση που τιτλοφορείται «Οι επενδυτές υπολογίζουν σε «Grecovery»», επαινεί «τις εξαιρετικές προόδους» της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της, ενώ «η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley συστήνει την αγορά ελληνικών ομολόγων».
Ο γερμανός ανταποκριτής αναφέρει προβλέψεις αναλυτών ξένων τραπεζών, που θεωρούν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει το 2014 στην ανάπτυξη, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης.
«Πρόκειται άλλωστε για εκτίμηση την οποία συμμερίζεται και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ελπίζει ότι στα τέλη της επόμενης χρονιάς η χώρα του θα μπορέσει να επιστρέψει έπειτα από πενταετή απουσία στις αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γερμανός αρθρογράφος.
Ο Χέλερ σημειώνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις επωφελούνται κατά τη χρηματοδότησή τους από την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας, ενώ, «ακόμη περισσότερο μπορούν στην παρούσα φάση να κερδίσουν τολμηροί επενδυτές στο αθηναϊκό Χρηματιστήριο».

«Υπό την προϋπόθεση ότι έχουν γερά νεύρα και καλό timing: όποιος αγόρασε στις 30 Απριλίου μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, την περασμένη Παρασκευή θα χάρηκε ιδιαιτέρως λόγω της αύξησης της τιμής τους κατά 43%. Οι μετοχές των τραπεζών Πειραιώς και Alpha σημείωσαν επίσης από τις αρχές του μήνα αυξήσεις της τάξης του 40%», σημειώνει ο Χέλερ.
Προσθέτει, ωστόσο, ο δημοσιογράφος ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί υπήρξαν πρόσφατα και περιπτώσεις όπου μετοχές ελληνικών τραπεζών έχασαν μέσα σε λίγες ώρες περισσότερο από 20% της αξίας τους».