Από μηδενική βάση ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ώστε άμεσα να καταλήξουν σε ένα τελικό σχέδιο που θα πρέπει να το εγκρίνει η τρόικα για να προχωρήσει η αλλαγή στην εν λόγω φορολογία.
Η διακομματική επιτροπή που συναντήθηκε χθες και αναμένεται να ξαναβρεθεί τη Μεγάλη Τρίτη, έβαλε κάτω όλες τις προτάσεις που είχαν συζητηθεί το περασμένο διάστημα, τις ενστάσεις τις τρόικας αλλά και τις επιλογές που υπάρχουν στο θέμα του αφορολογήτου, της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, των κλιμάκων φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας για να υπολογίσουν τα δημοσιονομικά κόστη κατά περίπτωση και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Όπως αναφέρει στο Βήμα αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση γίνεται από μηδενική βάση ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι περιπτώσεις και τα πιθανά εισοδήματα μέτρα όταν διαπιστωθεί ότι από κάπου «φεύγουν έσοδα».
Πάντως το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ εφόσον υιοθετηθεί έχει πολύ μικρό δημοσιονομικό κόστος σε σύγκριση με τα συνολικά έσοδα που προσδοκά κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών από την εν λόγω φορολογία και διαμορφώνονται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Εκτάκτως για εφέτος έχουν υπολογιστεί έσοδα περίπου 3,2 δισ. ευρώ γιατί είναι να εισπραχθούν φόροι παρελθόντων ετών (ΦΑΠ 2010, 2011, 2012 κτλ.)
Αγκάθι αποτελεί η πλήρης καταγραφή των αγροτεμαχίων αφού από τη συγκεκριμένη πηγή ακινήτων το κράτος προσδοκά να εισπράξει περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την επόμενη Τρίτη θα συνεχιστεί η συζήτηση για τις λεπτομέρειες του νέου φόρου στο πλαίσιο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί από τη διακομματική επιτροπή για τα ακίνητα. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι ίσως και μέσα στο προσεχές καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα χρειαστεί να προχωρήσουν στην διόρθωσή η προσθήκη αγροτεμαχίων που λείπουν από το έντυπο Ε9 που είχε συμπληρωθεί αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρα ενημέρωσε χθες τον Πρωθυπουργό για την νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ψηφιστούν έγκαιρα όλα τα προαπαιτούμενα ενόψει του Eurogroup της 13ης Μαΐου.
Για το χαράτσι των ακινήτων του 2013 ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «θα είναι η τελευταία μεταβατική διάταξη. Θα έχει 15% χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Θα είναι δηλαδή μειωμένο, σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Από του χρόνου θα έχουμε ένα νέο ενιαίο φόρο, που δεν θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η πολιτική μας από εδώ και στο εξής είναι να προσπαθήσουμε να μειώνουμε φορολογικούς συντελεστές και να επεκτείνουμε τη φορολογική βάση όσο το δυνατόν δικαιότερα».
Σε ό,τι αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «εάν και στο επόμενο τρίμηνο έχουμε ουσιαστικό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό- όπως είχαμε στο πρώτο τρίμηνο- τότε τα επιχειρήματά μας θα γίνουν πιο ισχυρά για να αρχίσουμε να μειώνουμε φόρους. Επιφυλάσσομαι, όμως, γιατί ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος. Παραμένει ως πρωταρχικός στόχος να δημιουργήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, σε ετήσια βάση, στον προϋπολογισμό, προκειμένου να πάμε στο Eurogroup και να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας που λέει ότι, από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα σε ετήσια βάση, τότε θα ληφθούν μέτρα περαιτέρω μείωσης του χρέους. Το οφείλουμε στις μέλλουσες γενιές».