Στην επιτάχυνση των αποφάσεων για την απελευθέρωση της αγοράς με πρώτο βήμα την απόφαση να μένουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα (κάτω των 250 τ.μ.) όλες τις Κυριακές του χρόνου και τα πολυκαταστήματα 10 Κυριακές που συνδέονται με τις γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και τις περιόδους των εκπτώσεων προχωρά η κυβέρνηση.
Το θέμα ετέθη επιτακτικά από την τρόικα η οποία ζήτησε οι ρυθμίσεις να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο «σκούπα» που θα πρέπει να ψηφιστεί ως τις 13 Μαίου προκειμένου να απελευθερωθεί η δόση των 2,8 σύν 6 δισ. ευρώ από το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ετσι το θέμα μεταφέρεται στη Βουλή η οποία θα κρίνει τελικώς αν τα μικρά εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά –προαιρετικά –52 Κυριακές τον χρόνο και θα νομοθετήσει τους νέους κανόνες λειτουργίας της αγοράς.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Ανάπτυξης η σχετική νομοθετική πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή κι αυτή θα αποφασίσει. Εκεί αναμένεται όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.
Επίσης οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την δημιουργία Τράπεζας για ΜμΕ φαίνεται να μην προχωρά καθώς ο κ. Horst Reichenbach διευκρίνισε σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των μικρομεσαίων ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση.

Ετσι ρευστότητα και στις ΜμΕ μπορεί να προσφέρει το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο το οποίο προωθείται από την κυβέρνηση και αναμένεται να είναι έτοιμο ακόμη ίσως κι ως το τέλος του έτους. Το Ταμείο αυτό θα έχει την εγγύηση του ελληνικού κράτους με κεφάλαια τα οποία θα προέρχονται από τρεις πηγές, δημόσια χρηματοδότηση, κεφάλαια διεθνών οργανισμών και ινστιτούτων και από ιδιώτες επενδυτές.

Αντιδράσεις
Σε δήλωση του ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ ενόψει των εξελίξεων επισημαίνει ότι «με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις απόψεις «κύκλων» του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι αφού «κατάργησαν» την κυριακάτικη αργία για τα καταστήματα, φαίνεται πως «απορρίπτουν» την πρότασή μας για δήθεν ίδρυση αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε, το Υπουργείο, τους «κύκλους» του ή την Τρόικα στο θέμα των Κυριακών.
Δεν ξέρουμε πλέον με ποιον να συζητήσουμε υπεύθυνα, τι ερωτήματα να θέσουμε και σε ποιον.
Ένα είναι σίγουρο, εμείς μαζί με τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας επιμένουμε στις προτάσεις της αγοράς για το θέμα των Κυριακών και επίσης θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό της πρότασής μας με τις συνεταιριστικές Τράπεζες για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ειλικρινά, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον λόγο για τον οποίο το Υπουργείο εξακολουθεί τα «μπρος –πίσω» στο θέμα των Κυριακών, όταν η πρόταση έχει καταδικαστεί από το σύνολο σχεδόν της αγοράς και της κοινωνίας και υπονομεύει την ανάπτυξη – την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί – απορρίπτοντας εκ προοιμίου μία χρηματοδοτική πρόταση, που μπορεί να ωθήσει την αγορά προς το ξεπέρασμα της κρίσης.