«Η ικανότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά λόγω της κρίσης είναι το νέο κριτήριο επιτυχίας για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο του τομέα τηλεπικοινωνιών, αλλά για όλους τους κλάδους, ακόμη και για την ίδια την οικονομία μιας χώρας».

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, κ. Νάσος Ζαρκαλής μιλώντας στο 17ο συνέδριο του Economist, οι εργασίες του οποίου έληξαν την Τετάρτη. Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 500 εκπρόσωποι της επιχειρηματικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής χώρας.

Το θεμα του φόρουμ στο οποίο μίλησε ο κ. Ζαρκαλής ήταν «Αναμορφώνοντας την Ελλάδα για να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη, την εργασία και την ανταγωνιστικότητα». Ο ίδιος τόνισε ότι τα μοντέλα, οι συνταγές, οι στρατηγικές, ακόμη και οι άνθρωποι που στο παρελθόν ήταν επιτυχημένα, πρέπει τώρα να αμφισβητηθούν.

«Τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο κ. Ζαρκαλής, «είναι σαφής η διάκριση μεταξύ επιχειρήσεων που αντεπεξέρχονται με επιτυχία στις προκλήσεις και επιχειρήσεων που έδειξαν αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν ή να βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

«Το 2009, δε γνωρίζαμε όλες τις εξελίξεις που έμελε να βιώσουμε στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, ξέραμε όμως ότι έπρεπε να αλλάξουμε και να προετοιμαστούμε για το χειρότερο δυνατό σενάριο» τόνισε ο επικεφαλής της WIND.

«Το διάστημα που μεσολάβησε, οι αλλαγές στη WIND ήταν πολλές, δύσκολες αλλά αναγκαίες. Προχωρήσαμε σε δύο αναδιαρθρώσεις χρέους που οδήγησαν τελικά και σε αλλαγή μετόχων. Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που απέκτησαν την εταιρεία στο τέλος του 2010 πίστεψαν όχι μόνο στις προοπτικές της WIND αλλά και στις δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και επένδυσαν στην εξαγορά αυτή 800 εκατομμύρια ευρώ, κάνοντας τη μεγαλύτερη ξένη ιδιωτική επένδυση στη χώρα μας από την αρχή της κρίσης».

Οι επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις χρέους, επισήμανε ο ίδιος μηδένισαν τον δανεισμό της WIND, ωστόσο η εταιρεία προχώρησε και σε δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εγχώριας ύφεσης: «Αλλάξαμε πλήρως το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των δομών, ο έλεγχος του κόστους σε κάθε επιμέρους δραστηριότητα της WIND είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το λειτουργικό μας κόστος κατά 40% και παράλληλα να αποκτήσουμε σημαντική ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτούμε τις ετήσιες επενδύσεις μας από ίδια κεφάλαια. Αποκαταστήσαμε έτσι πλήρως την ανταγωνιστικότητά της WIND στην αγορά, φροντίζοντας να περάσουμε το όφελος στον καταναλωτή. Η μείωση των τιμών μας την τελευταία τριετία άγγιξε το 30%».

Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, η ανάκαμψη της WIND είχε θετική επίδραση και στην ελληνική οικονομία, καθώς το 2011 ξεκίνησε τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου της υλοποιώντας μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας, που συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς. Κατά μέσο όρο οι ετήσιες επενδύσεις της WIND ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει επενδύσει από ίδια κεφάλαια πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.